Localurile din România, despre pandemia de COVID-19 și ce urmează: Have a Cigar (București)

Have a Cigar - „Sentimentul de neputință cred că ne-a copleșit pe toți”

Industria HoReCa este printre cele mai afectate de pandemia de COVID-19, motivele sunt evidente. Cele mai multe localuri s-au văzut nevoite să se reinventeze ca să poată supraviețui acestei perioade. Nici după „marea relaxare” lucrurile nu par prea roz, pentru că există încă multe necunoscute, iar virusul nu a dispărut din peisaj și amenință cu un al doilea val. Am vrut să aflăm direct de la surse ce urme a lăsat pandemia asupra sectorului de goingout și cum va arăta și funcționa acesta de acum încolo.

Continuăm această serie de articole cu Have a Cigar, un concept-art-bar dintr-o casă interbelică de pe strada Dianei 11 și care poartă numele unei piese de Pink Floyd. La întrebări ne-a răspuns Alexandra Bîrsan.

Foto: Terasa Have a Cigar

Când ați auzit prima oară de pandemia de Coronavirus și care a fost atunci impresia voastră despre acest fenomen? Credeați că o să decurgă lucrurile astfel?

Am auzit prima dată de Coronavirus pe 20 februarie, moment în care a luat amploare în Milano, pentru că pe 21 aveam plănuit un city break la Roma. Pe 24 februarie, când ne-am întors, am început să completăm declarații pe proprie răspundere și ne-am autoizolat, iar după 4 zile am fost sunați de Direcția de Sănătate Publică să ne întrebe dacă suntem sănătoși și dacă avem nevoie de asistența. Deci, am realizat de la început că situația nu este roz și că urmează să ajungă și la noi, dar nu am realizat care o să ia amploarea pe care o să o ia.

Cum v-au influențat afacere măsurile impuse de autorități în starea de urgență?

Pe 14 martie am decis că este mai sigur să închidem o perioadă. Sigur pentru noi, pentru colegii noștri și, nu în ultimul rând, pentru clienții pe care barul îl are. Pe 16 martie s-a luat decizia închiderii multor societăți și, după cum știm cu toții, domeniul HORECA a fost unul dintre primele afectate.

În ce fel v-ați reinventat pe timpul celor 2 luni de stare de urgență?

Trebuie să recunoaștem că, în prima fază, toată situația ne-a debusolat complet. Singurul lucru care ne-a bucurat a fost că am putut să stăm cu familia și că am avut parte de niște momente minunate. Dar o lună de zile am stat și am așteptat. Nici acum nu știm ce am așteptat exact, dar după ne-am dat doua perechi de palme și ne-am recentrat. Pe 1 mai am deschis Have a cigar Delivery. Livrăm mâncare bună și cocktailuri faine direct la ușă. Am refăcut site-ul, am pus la punct livrarea, am început colaborarea cu câteva site-uri de profil. Muncim, am început să chemăm o parte din angajați înapoi la munca și sperăm că totul o să meargă suficient de bine încât să reușim să-i chemăm înapoi pe toți cât mai repede.

Foto: Who do you think is Have a cigar's best driver?

Cum s-au descurcat angajații voștri? Ce s-a întâmplat cu ei pe perioada celor 2 luni?

Toată situația creată a fost un șoc și pentru ei. Au trecut prin aceleași stări ca și noi și ne mândrim cu faptul că au fost așa cum ne așteptam, extrem de responsabili. Au stat acasă, în siguranță, alături de familie și cățel, dar le-a lipsit foarte tare interacțiunea cu prietenii și oamenii cu care vorbeau în timpul serviciului. Sentimentul de neputință cred că ne-a copleșit pe toți.

La televizor se vorbește mult despre ajutorul oferit de autorități antreprenorilor. Cum a fost interacțiunea voastră cu autoritățile pe această perioadă?

Autoritățile au fost bine intenționate, au realizat un sistem online de predare acte care a funcționat foarte bine, iar măsurile luate chiar au fost deștepte. Totul a funcționat bine până să se realizeze plățile. În momentul de față s-a realizat plata șomajului tehnic pentru 2 săptămâni, dar ne bucurăm că am avut o rezervă de bani și am putut să dăm noi o lună întreagă înainte să primim ajutorul. Sperăm să intre restul banilor cât mai curând.

Foto: Terasa Have a Cigar

Cât de greu va fi pentru voi să repuneți totul în mișcare odată cu ieșirea din starea de urgență / alertă? Care vor fi cele mai mari provocări?

Ne gândim la aceste aspecte de ceva vreme și realizăm că o să fie destul de dificil. Este normal ca măsuri suplimentare de siguranță să fie luate, este normal ca mesele să fie distanțate, este normal. Problema este că utilitățile, chiria, salariile, taxele și impozitele nu se schimbă. În unele cazuri, se măresc. Noi sperăm că putem să dezvoltăm partea de delivery suficient de bine încât să poată susține pierderile cauzate și să putem să ne bucurăm alături de oamenii care ne trec pragul. Pentru că tare ne este dor de ei.

Cum credeți că a influențat pandemia obiceiul de consum al clienților voștri?

Credem că am deveniti cu toții un pic mai atenți la modul în care ne facem cumpărăturile și produsele pe care le achiziționăm. Suntem convinși că vor fi mai precauți, vor alege spațiile în care se simt în siguranță, dar știm că le este și foarte dor să se găsească la o bere cu prietenii.

Cum preconizați că se vor desfășura lucrurile pentru voi până la sfârșitul anului?

Ușor-ușor trebuie să intrăm într-o nouă normalitate. Una în care folosim des măști, mănuși și dezinfectăm totul foarte des, dar viața trebuie să meargă înainte. Pe măsură ce numărul de noi infectări va fi mai mic, vom putea să redeschidem terasa, ulterior interiorul și să găsim echilibrul. Este posibil ca până în toamnă târziu să nu mai putem organiza concerte, dar acest lucru depinde foarte tare de cum evoluează situația. Sunt foarte multe semne de întrebare.

Foto: Have a Cigar

Care sunt măsurile pe care le aveți în plan pentru perioada în care veți putea redeschide porțile complet?

Ne dorim ca întreg personalul și clienții să se simtă în siguranță. Vom purta măști, mănuși și vom dezinfectat totul des. Mesele disponibile vor fi la distanță mai mare ca înainte, nu vom mai putea să luăm rezervari foarte mari și vom încerca să găsim o variantă pentru a separa mai bine spațiul. Ne-am uitat zilele trecute de o variantă de separatoare estetice și eficiente, deci luăm în calcul o reamenajare a întregului spațiu.

Când credeți că lucrurile vor reveni la normal, adică totul să fie fix la fel ca înainte de pandemie?

Este foarte greu de spus. Sunt păreri și păreri, studii peste studii care se tot bat în cap. Din ce am văzut noi, tendința de afară este ca totul o să revină la un oarecare normal de anul viitor. Normal că ne dorim mai devreme, dar totul depinde de noi toți și de modul în care ne protejăm acum.

Credit foto: www.facebook.com/HaveACigarPub