STREAM FOR FREE | Săptămâna 1-7 iunie

Ce vedem în săptămâna 1-7 iunie la Shakespeare’s Globe, The Metropolitan Opera New York sau National Theatre at Home?

The Merry Wives of Windsor - Shakespeare’s Globe

Shakespeare’s Globe difuzează spectacolul Nevestele vesele din Windsor începând de luni, 1 iunie, de la ora 23:00, ora de difuzare a României, gratuit pe canalul de YouTube. Înregistrarea va putea fi vizionată timp de două săptămâni de la data apariției.

The Merry Wives of Windsor, publicată pentru prima oară în 1602, este singura comedie pe care Shakespeare a pus-o în scenă în țara natală.

Regia lui Elle While (a mai regizat și Hamlet, As You Like It) privește piesa dintr-o nouă perspectivă, situând acțiunea în Marea Britanie a anilor 1930, într-un peisaj haotic, asaltat de note de jazz, mișcări de dans ritmate și costume sexy și colorate prin care sunt sesizate influențele stilurilor vestimentare din acea perioadă, când femeile, deși inteligente și capabile, erau blocate în relații plictisitoare cu bărbați al căror ego le știrbea din farmecul personal.

The Merry Wives of Windsor este despre feminitate, frumusețe și putere pe deoparte, infidelitate, neîncredere și plafonare pe de altă parte. În rolurile principale interpretează: Bryony Hannah (a mai apărut în Call the Midwife, The Children’s Hour), Sarah Finigan (Suffragette, Upstart Crow, Globe on Tour) și Pearce Quigley (Detectorists, Hamlet, As You Like It).

Tosca – The Metropolitan Opera New York
The Metropolitan Opera din New York ne pune la dispoziție Tosca de Giacomo Puccini, joi, 4 iunie, începând 14:30, ora de difuzare a României. Vom vedea o înregistrare a spectacolului din 19 decembrie 1978, care include o distribuție de excepție. Înregistrările rămân pe site-ul instituției (www.metopera.org) până în ziua următoare, la ora 1:30 AM.

Tosca, o operă în trei acte de Giacomo Puccini cu premiera globală la "Teatro Costanzi”, pe data de 14 ianuarie 1900, are la bază libretul scris de Luigi Illica. Neasemuita bogăție melodică înscrie Tosca între capodoperele genului. O melodramă care împletește inseparabil lirismului sentimental cu accentele eroico-tragice, ne transpune în Roma din 1800, în 14 Iunie, ziua bătăliei de la Marengo. Floria Tosca este o cântăreață celebră, iubita lui Mario, un artist revoluționar de ale cărui sentimente nu se îndoiește. Destinul cuplului este umbrit de apariția șefului de poliție hotărât să zdrobească rebeliunea politică, nuanțându-se astfel un periplu de la dragoste și loialitate, la frică și cruzime. Din distribuție fac parte Shirley Verrett, Luciano Pavarotti și Cornell MacNeil. Dirijor: James Conlon.

Coriolanus - National Theatre at Home

Începând de joi, 4 iunie, de la ora 21:00, UK National Theatre difuzează Coriolanus, de William Shakespeare, pe canalul de YouTube al teatrului. Înregistrarea rămâne disponibilă pentru a fi vizionată timp de o săptămână de la data publicării.

Tragedia lui Shakespeare, Coriolanus, scrisă între 1605 și 1608, îl aduce în centrul acțiunii pe Caius Martius, supranumit Coriloan, un personaj inspirat din viața lui Gaius Marcius Coriolanus, general roman care a trăit în secolul al V-lea î.Hr.

Spectacolul constituie un manifest de idei, o reprezentare a drumului pe care personajul îl parcurge de la victorie la eșec, despre cum senzația de control, puterea, vine la pachet cu alte tipuri sentimente precum manipularea, ambiția și grandomania.

Spectacolul este pus în scenă în regia lui Josie Rourke. Tom Hiddleston (celebru pentru rolurile sale anterioare din producțiile Betrayal, The Avengers, The Night Manager) îl interpretează pe Coriolanus în goana spre puterea politică. Distribuția include actorii Tom Hiddleston, Mark Gatiss (The Madness of George III, League of Gentlemen), Hadley Fraser (Long Day’s Journey Into Night, Young Frankenstein), Alfred Enoch (Tree, Harry Potter film series) și Deborah Findlay (Allelujah!, Top Girls).

We are One: A Global Film Festival

We Are One: A Global Film Festival, primul festival de film transmis pe YouTube, gratuit, se desfășoară în perioada 29 mai – 7 iunie. Douăzeci de festivaluri cinematografice renumite în întreaga lume , printre care Festivalul de la Berlin, Cannes, Venice, Sundance, Toronto, New York, BFI London, Karlovy Vary, și Locarno s-au reunit într-un eveniment online unic, prin care sunt transmise lungmetraje, scurtmetraje, documentare, momente muzicale și discuții virtuale, pe canalul de YouTube (www.youtube.com/WeAreOne). Filmele vor rămâne disponibile timp de șapte zile de la apriție.

Iată 3 recomandări din programul de miercuri, 3 iunie:

Rendez-vous with Zhang Ziyi, Cannes Film Festival, o discuție în care actrița cunoscută din Memoirs of a Geisha şi Crouching Tiger, Hidden Dragon ne va da detalii despre cariera sa. De la ora 19:15.

Locarno 2019 Excellence Award Conversation, o discuție între Song Kang-ho și Bong Joon-ho, starul şi, respectiv, realizatorul lui Parasite, moderată de Olivier Père. De la ora 23:45.

Beautiful Things de Giorgio Ferrero, Venice International Film Festival, documentarul despre obsesia omului pentru consum, premiat la festivalurile de la Veneţia, Annecy şi Moscova. De la ora 01:25 (dimineaţa de 4 iunie).

O parte din încasările ce vor fi obținute de noul eveniment va fi donată în beneficiul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și unor asociații de caritate, au anunțat organizatorii.

Cowboy Mouth – concert live

În noaptea de vineri spre sâmbătă, de la ora 03:30, Cowboy Mouth, trupa de rock mainstream din New Orleans fondată în 1992, va susține un performance live, direct din Baltimore. Concertul va fi difuzat pe canalul de YouTube al trupei (www.youtube.com/channel/UCbeP09JoGuyahlp_Zuquc9g/featured).

Cowboy Mouth, primiţi în The Louisiana Music Hall of Fame, se apropie să împlinească trei decenii de activitate în industria muzicala americană a rock-ului, bifând un număr impresionant de spectacole susținute: peste 3,000 de concerte în fața a peste 10 milioane de fani.

Cântecul „Jenny Says” poartă semnătura Cowboy Mouth, o compoziție de un adevărat succes în anii ’90, interpretată în stilul propriu inconfundabil de rock & roll gumbo. Go!, un album remarcabil care include cele mai multe colaborări muzicale din istoria trupei cu veterani ai rock-ului, este o dovadă că Cowboy Mouth sunt încă în top și la fel de fresh pentru fanii lor, mai ales că a fost urmat de combo-ul The Name of the Band is... (2016/18). Un concert foarte bun pentru rockerii insomniaci.

Recomandări de DELIA MITRACHE, Redactor Zile şi Nopţi