HAIHUI cu Swit Rocs: Experiența all-inclusive de lângă casă

Dragă iubitorule de all-inclusive,

Știi țărișoara aceea mică, la sud de România? Posibil să te fi nimerit prin ea din greșeală în vreo seară, după o bere, două, în plus, în Vama Veche, când ai luat-o în direcția greșită spre cazare. Posibil să o fi tranzitat, ca să ajungi în Grecia sau Turcia. Posibil să te fi plâns de starea drumurilor. Ori de faptul că, deși se aude mai mult grai românesc decât prin unele regiuni din țara ta, mori de foame și cu vezica plină, cu toți leii în buzunar. Posibil să fi auzit de Bulgaria și posibil să te fi oprit puțin asupra ei dacă, la fel ca și mie, îți plac experiențele all-inclusive.

Grădinile Reginei Maria de la Balchik

Mai scump nu înseamnă neapărat mai bun, la fel cum mai departe nu înseamnă neapărat mai frumos. Bulgaria e mai mult decât zona tampon între România și Grecia sau Turcia și mai mult decât un litoral cu condiții mai bune și mai ieftine decât cel românesc. Bulgaria este o țară mică, dar căreia, dacă îi dai o șansă, vei vedea că are de oferit câte puțin din toate – munți spectaculoși, litoral de 5*, plaje sălbatice, zone destinate alpinismului și scufundărilor, peșteri, canioane, cascade, orășele boeme și o bucătărie savuroasă. Astăzi îți voi povesti despre sălbăticia muntelui și a mării, ambele destinații perfecte pentru un început de vară în stare de... relaxare :)

Golful Bolata, splendoarea dintre munte și mare

Bulgaria e dominată de impresionantul lanț muntos balcanic, pe care îl împarte cu Grecia, Albania și Macedonia și unde deține supremația primului și celui de-al treilea vârf montan – Vârful Musala (2925 m), din Masivul Rila și Vârful Vihren (2915 m), din Masivul Pirin. Eu m-am îndrăgostit de amândouă!

Munții Rila sunt o adevărată pepinieră de lacuri glaciare. Te împiedici de unul când îl admiri pe celălalt. Peste 200. Care mai verde, care mai albastru, care mai acoperit cu o pânză caleidoscopică de gheață. Relieful trece și el prin diverse tipuri de vegetație și roci, pentru ca, spre final, să ofere un savuros traseu stâncos, prevăzut cu lanțuri. În cazul în care ești mai puțin aventuros, poți ocoli această zonă și alege poteca de vară. Munții Rila sunt pentru oricine are o pereche bună de bocanci, iubește muntele și nu uită să își pună responsabilitatea în rucsac, alături de schimburi, hrană și o doză de adrenalină moderată. Urcarea se poate face fie pe jos, din stațiunea de ski Borovets (1337 m), fie cu telecabina până la Yastrebets (până la 2369 m). Traseul e realizabil într-o zi, indiferent ce variantă alegei. Se poate campa, se poate dormi la cabana Musala sau jos, în stațiune.

Spre Vârful Musala

Coborâre de pe Vârful Musala, vedere înspre Cabana Musala

Recomandările de mai sus sunt valabile și pentru Munții Pirin și ascensiunea pe vârful Vihren, care mie mi s-a părut chiar și mai spectaculoasă. Relieful este mai stâncos, roca este mai calcaroasă, pantele mai abrupte, curbele de nivel mai strânse, priveliștile mai ofertante. Supranumit și Vârful Furtunilor, Vihren fie te intimidează, cu aspectul lui de piramidă albă înghețată, fie te entuziasmează și te provoacă. Urcarea se face din stațiunea Bansko (925 m), aflată la 2 ore de mers cu mașina de Borovets, și nu exista telecabină. Și acest traseu se poate face într-o zi, adăugând o doză bună de planificare și capacitate de reacție și adaptare. Similar, se poate campa, dormi la cabana Vihren sau jos, în stațiune.

Cu România în mâini, pe Vârful Vihren

Vedere în coborârea de pe „piramida de gheață”

Splendoarea plajelor sălbatice ale Bulgariei începe la 20 km după ce treci de Vama Veche. E firesc să te întrebi dacă marea asta atât de uimitor de albastră și cristalină e tot Marea Neagră pe care ai lăsat-o în urmă în România.

Plaja din Ezerets, spre exemplu, e străjuită de o pădure cu arbori bătrâni, de care se pot lega sute de hamace colorate și se poate campa. Se coboară câțiva zeci de metri până la plaja curată de turistic, dar pigmentată ici colo cu câte o stâncă, o limbă de pământ sau cu câte un copac lungit la odihnă. Nisipul este fin, iar marea liniștită și curată. La mai puțin de 10 minute de mers cu mașina, se află Krapets, locul cu cea mai gustoasă mâncare din Bulgaria.

Liniște în sălbaticul Ezerets

Tyulenovo este, poate, cea mai cunoscută dintre zonele sălbatice ale Bulgariei, fiind supranumită raiul aventuroșilor – scuba diving, cățărare pe stâncă, cliff jumping, toate se întâmplă în locul acesta spectaculos, asemuit de mulți cu (ceea ce a fost) Blue Grotto al Maltei. Nu există plajă cu nisip, însă e păcat să nu faci măcar o plimbare pe stâncile abrupte de deasupra mării.

Golful Bolata este un semicerc perfect de stâncă portocaliu-cărămizie cu calotă de vegetație. Apa golfului e liniștită și călduță tot timpul zilei. Dimineața, poți ridica ușor prelata cortului și să admiri soarele care apare din spatele stabilopozilor. Poți face o vizită la mai turisticul Cap Kaliakra (4 km) sau la, probabil, cel mai cunoscut restaurant de pe litoralul bulgăresc, Dalboka (10 km), unde, dacă mă întrebi pe mine, nu prea contează ce ai în farfurie, dacă prinzi una dintre mesele cu priveliște.

Golful Bolata, un all-inclusive de liniște de care nu m-am putut sătura

Dragă iubitorule de all-inclusive,

Aș fi putut să îți povestesc despre stațiunile turistice de 5* ale Bulgariei și de serviciile lor atât de apreciate. Despre all-inclusive-ul creat, cu măiestrie și interes pentru nevoile noastre, de mâna omului. Am ales, în schimb, să îți povestesc de serviciile all-inclusive create cu dragoste și simplitate de natură. Poate ele nu răspund tuturor nevoilor omului modern, precum cele dintâi, dar răspund nevoilor sufletului și ale minții. Și, dacă, mă întrebi pe mine, asta e cu atât mai valoros.

Cu drag,

Un alt iubitor de all-inclusive

(Roxana Cârceag)

Îți amintesc că mă găsești aici - www.instagram.com/swit.rocs/- și că de abia aștept să îmi spui despre ce altă călătorie ți-ai dori să citești în articolele viitoare. Să ne regăsim cu bine, săptămâna ce vine.