Povești din București | J'ai Bistrot, una dintre cele mai îndrăgite terase din oraș

Cu orașul ăsta n-ai cum să nu ai și o relație de hate, pentru că are o grămadă de defecte și probleme, e abuziv, e agresiv, e toxic etc., dar terasa de la J’ai Bistrot e ca o „terapie de cuplu”. E unul dintre locurile în care te duci și, timp de câteva ore uiți că ești în Bucureștiul urât, tensionat, aglomerat. Înveți aici să te reîndrăgostești de el și de oamenii din el. Povestea J’ai a început în 2011, în Târgu-Mureș, unde a luat naștere fratele mai mare. Doi ani mai târziu apărea și în București acest loc cu aer și atmosferă de vacanță. Despre începuturile, starea actuală și viitorul J’ai Bistrot ne-a povestit Corina Gliga, unul dintre oamenii care au făcut posibil acest loc.

 

Cum a apărut J'ai Bistrot (București)? Cine sunt oamenii din spatele acestui business și cum ați ajuns la acest concept?

Inițial, J'ai Bistrot a apărut la Târgu Mureș, în 2011, unde eu, Corina Gliga, și Alina Grama Rump ne-am întâlnit și ne-am zis „hai să facem un loc în care să ne placă nouă să ieșim”. Apoi ne-a atras Bucureștiul înapoi și ne-am reunit cu Razvan Comache. Ulterior s-a alăturat și cea de-a doua Alina, Alina Konig. În tot acest timp, Mihai Grama s-a ocupat de design-ul, amenajările și reamenajările locurilor noastre dragi.

Spune-ne un lucru mai puțin știut despre J'ai Bistrot.

Avem și o linie de merchandise - tricouri, tote bag-uri etc. Sunt făcute cu prietenii de la Printoteca.

Care crezi că este rețeta succesului vostru?

Noi ne gândim că un loc plăcut, combinat cu oamenii buni, nu are cum să nu atragă alți oameni buni.

Care a fost cea mai mare provocare de care v-ați lovit?

Dacă până acum era greu de decis, azi e destul de simplu: pandemia de COVID-19.

Care este impactul pe care v-ați dori să-l aibă localul vostru asupra orașului?

Ne-am dori ca această mică comunitate, pe care am reușit s-o coagulăm, să colaboreze, să se nască idei și proiecte sărbătorite și stropite cu un pahar de prosecco la noi în grădină. Altfel, încercăm din răsputeri să ne implicăm și noi, cât putem, în proiectele altora, să susținem cauze în care credem și noi.

Ce vă place vs. ce nu vă place la restaurantele / terasele / barurile din București?

Apreciem în orice loc originalitatea, autenticitatea și un lucru care se vede: bucuria de a face lucrurile să se miște. Nu ne place aglomerația, fițele și kitsch-ul.

Ce vă place vs. ce nu vă place la București?

Ne place efervescența, accesul la evenimente și întâmplări culturale, oamenii adunați la un loc, străduțele cu case frumoase, teii. Nu ne place traficul, lipsa de organizare, murdăria de pe străzi, lipsa pistelor de biciclete…

Care e cea mai importantă lecție pe care ați învățat-o din perioada de activitate?

Încă nu știm, am funcționat destul de mult pe instinct și fără direcții clare, pentru că nu am știut și nici acum nu știm încă ce va urma, dar sperăm să ne alegem și cu ceva bun din toată perioada asta.

Cum v-a afectat pandemia de COVID-19 și cât de greu va fi pentru voi să repuneți totul în mișcare odată ce se dă liber la deschiderea teraselor? Care vor fi cele mai mari provocări?

Ne-a afectat enorm de mult financiar și probabil că cel mai dificil va fi să ne repliem din acest punct de vedere.

Cum credeți că ar trebui să decurgă ieșitul la terasă în urma acestei pandemii, având în vedere că virusul se află încă printre noi?

Ne pregătim să deschidem terasa cu implementarea normelor de prevenție legale, dar și cele de bun simț, distanțarea meselor, instruirea tuturor colegilor, dezinfectanți disponibili pe terasă și așteptăm cu nerăbdare să aflăm lista oficială.

Ce planuri aveți / aveați pentru J'ai Bistrot în 2020?

Nu că ar fi vreun moment bun, dar, de exemplu, pe noi ne-a prins cum nu se poate mai prost, fiind în mijlocul procesului de extindere a bucătăriei din București și deschiderea celei din Târgu Mureș, cu costurile aferente în desfășurare. Sperăm totuși să reușim să le finalizăm și, mai ales, să le și fructificăm pe viitor.

 

 

 

Foto: www.facebook.com/JaiBistrotBucuresti