Uleiurile de motor

Funcționarea oricărui tip de motor cu combustie internă produce fricțione cât și generarea de căldură, motiv pentru care este esențial să folosim un produs de lubrifiere pentru a se asigura funcționarea fiabilă și permanentă a motorului. Pe piața modernă a uleiurilor de motor există prezente o gamă largă de produse de la numeroși producători.

Atunci când alegeți uleiul de motor pentru vehiculul dvs., trebuie să știți deja totul despre tipurile de ulei, despre reperele lor, standardele de calitate și despre producătorii produsului.

Mai întâi de toate, înainte de a cumpăra, trebuie să alegeți tipul d eulei de motor în funcție de compoziția sa: sintetică, semi-sintetică sau minerală. Uleiurile minerale sunt fabricate pe bază de petrol brut în conformitate cu tehnologia mai puțin avansată. Aceste produse de lubrifiere ieftine necesită însă o înlocuire a lor mult mai frecventă și sunt mai potrivite pentru motoarele mașinilor vechi.

Uleiurile sintetice au caracteristici îmbunătățite și sunt fabricate în conformitate cu tehnologiile de ultimă oră.

În afară de funcția de lubrifiere, aceste uleiuri protejează motorul și împotriva corodării, depunerilor de carbon și multe altele. Uleiurile sintetice sunt recomandate pentru mașinile noi ce au motoare de mare performanță. Dar, întreținerea mașinii cu uleiurile sintetice este mai scumpă decât cu uleiurile minerale. Acesta este motivul pentru care multi producători oferă uleiuri de motor semi-sintetice. Acestea sunt mai puțin scumpe și oferă  o mai mică îmbunătățire a performanței mașinii.

Vâscozitatea unui ulei de motor este demarcată în comformitate cu standardele SAE (Societatea de Inginerie Auto). Este important ca acest parametru să fie luat în considerare în ceea ce privește condițiile de climă ale regiunii unde mașina dvs. se deplasează. Uleiul de motor ce se folosește acolo unde există mari diferențe de temperatură  are un anumit marcaj, format din două numere divizate de litera W, de exemplu #W##. Primul număr indică vâscozitatea la temperaturi negative (-17.8  ̊C), al doilea – la 100   ̊C. Astfel, uleiul 10W-40 se poate folosi la o temperatura  exterioară de la -25 la + 40  ̊C.

Urmați recomandările producătorului vehiculului dvs. și alegeți între un ulei sintetic, semi-sintetic sau mineral. Recomandaările vizează și vâscozitatea, standardele și intervalele de înlocuire. De obicei, toate aceste date sunt menționate în manualul mașinii.

Uleiurile de motor pot fi găsite în magazinul online Autopieseonline24.ro