9 bunătăți de la țară pe care e bine să nu le uiți când revii în oraș

Când revii în oraș de la țară, fă-ți o listă cu bunătățile pe care e bine să le aduci în cămara din oraș. Sigur, s-au redeschis terasele, poți merge la restaurant dar, crede-mă, până vei apuca din nou o masă decentă la restaurant sau terasă, nu strică să ai de rezervă în frigider câteva delicatese de la țară.

Brânzeturi. Urdă și caș mai ales. Cașcaval. Dacă ai norocul să mergi la țară într-un sat în care mai sunt încă vaci, vorbește direct la sursă, cu proprietarul. Dacă uiți, fii atent pe drumul de întoarcere la cei care vând în fața curților. Eu am nimerit recent un caș fabulos asemănător ca textură cu mozzarella.

Miere. În zonele de deal și munte începe sezonul mierii de pădure. Dacă nu găsești în sat oameni cu stupine, uită-te pe marginea drumului. Sigur găsești miere de rapiță, de pădure sau de salcâm de anul trecut.

Fructe și legume. În fața curților de prin satele de deal, oamenii și-au scos recolta de mere, pere etc. de anul trecut la vânzare. A, fii atent și la căpșune, e perioada lor.

Compoturi. Uită-te prin beciurile bunicilor gospodari. Sigur mai găsești compoturi de anul trecut. Vișine, piersici, gutui. Toate-s bune.

Gemuri și dulcețuri. De la clasicul gem de prune, până la specialități precum cel de soc, cel de afine sau de gutui, fiecare e excelent la micul dejun cu niște pâine prăjită și un pic de unt. Sau dacă ai chef să trântești în weekend niște clătite.

Murături. Sigur, e sezonul legumelor proaspete, dar nu strică să ai acolo, la oraș, un borcan, două de castraveți sau gogoșari cu care să te dregi în vreo dimineață mahmură.

Ceaiuri. Întreabă prin sat sau prin piețele din orașele mici. Vei găsi, direct de la sursă, ceaiuri pe care nici la Plafar nu le vezi: mentă, sovârf, rostopască, trei frați pătați etc.

Ciuperci. Începe sezonul ciupercilor, mai ales după ploile din ultima vreme. Iuțari, bureți de mărăcine, buretele de mai, toate sunt de găsit în zone de deal sau de munte. Aici e bine să fii precaut și să iei ciuperci nu de pe marginea drumului, ci din piețele orașelor mici.

Țuică și alte spirtoase home-made. Dacă a mai rămas peste iarnă prin vreo damigeană, nu ezita să guști și să iei și pentru la București vreo minunăție de băutură făcută în gospodăria omului. În funcție de zonă, există specialități uluitoare: vișinată, caisată, afinată, căpșunată, chiar și dudată.