Gourmand: kit-ul de oaie

La vremuri noi, tendințe noi: comanzi, încălzești acasă, devii Chef, dai și o șansă oii românești.

„Redescoperă oaia românească” e mai mult decât un hashtag sau o revitalizare a trendului de a consuma produse autohtone. E o posibilitate inedită de a asambla și găti acasă niște alimente care au fost pregătite de niște Chefi deosebit de pricepuți. E ca și cum ai zice că niște preparate delicioase din carne de oaie s-au întâlnit cu Do It Yourself, IKEA și Masterchef în bucătăria ta.

Ideea le-a venit băieților de la Arrosticini, denumirea savuroaselor frigărui de berbecuț preparate după rețeta orginală din Abruzzo, de la care poți comanda kit-uri de oaie pe care doar le pui la încălzit, iar bucătăriata va mirosi a Sudul Italiei și ce e mai bun acolo, adică frigărui de berbecuț pe care să le desprinzi cu mâna de pe băț, în timp ce te te înfrupți dintr-o carne minunată. Care merge foarte bine cu pâine de casă înmuiată în ulei de măsline cu pepperoncino. Și cu un vin Montepulciano d’Abruzzo ori, așa am auzit că se poartă, un deloc de disprețuit șpriț de vin roșu.

Am un prieten, cunoscut drept The Social Drinker, care a comandat kit-ul de oaie de la Arrosticini - mă sună în fiecare sâmbătă încă de când începuse izolarea și stăm la povești, nu prin video call, ci printr-un apel Old School. Și care mi-a vorbit o după-amiază întreagă despre cum e să-ți vină acasă un fel de mâncare cu care te poți mândri că l-ai scos tu din cuptor, după ce ai parcurs și instrucțiunile de preparare care vin la pachet cu ingredientele. Practic, primești niște preparate din oaie după o rețetă a unui expert - Chef Ioan Bebeșelea, de care nu se poate să nu fi auzit dacă ai vrut să mănânci ceva bun în Sibiu - le aduci la temperatura ideală și trăiești o experiență de care să te bucuri cu familia ta fără să te gândești că mâncarea a ajuns la tine rece deoarece curierul a avut multe semafoare în drum.

Sunt devotat porcului, dar sunt conștient că gustul acestuia nu poate fi comparat cu explozia de savoare pe care o încerci când duci la gură o bucățică savuroasă de frigăruie de berbecuț - nu e nici mai bună, nici mai rea decât cea mai gustoasă carne de porc, e pur și simplu altfel. Iar asta o știu de la regretatul Anthony Bourdain, care a răspuns fără echivoc atunci când a fost întrebat despre cea mai bună carne: „oricât de mult aș vrea să spun coada de purcel, e gâtul de miel”.

Da, vreau să gust și kitul cu gât de oaie de la Arrosticini, inspirat de o rețetă a lui Bebeșelea. Dau astfel o șansă oii românești, cuptorului meu, dar și unor bucăți de carne pe care îndeobște le neglijăm, pentru că toți vrem pulpă, nu-i așa? Or, cică franțujii denumeau gâtul și alte părți „les parties nobles”, pentru că erau savurate de nobili și aristocrați. Mă pasionează mâncarea, sunt un gurmand, nu știu nici pe sfert din ce mi-aș dori să știu despre preparate deși fac cronici culinare de peste două decenii, dar măcar atâta știu: nu poți contrazice un francez când vine vorba despre delicii alimentare.

  • Text de Horia Ghibuțiu.

Horia Ghibutiu