POP-UP STORiEs: Muzica în viaţa unor vedete de cinema

Luna trecută, tânărul actor texan în plină ascensiune Caleb Landry Jones (Get Out, serialul Twin Peaks), ce va putea fi văzut în toamnă în drama SF BIOS alături de Tom Hanks, şi-a lansat albumul de debut The Mother Stone.

Caleb Landry Jones în Twin Peaks: The Return

Demersul său Indie Rock ambiţios şi extrem de personal (compoziţiile îi aparţin, iar Jones cântă pe toate piesele la chitară, clape şi tobe) nu este un accident atâta vreme cât a început să facă muzică la 16 ani şi a fondat trupa de Psychedelic Rock Robert Jones înainte a fi distribuit în primul său rol, în No Country for Old Men al fraţilor Coen. Caleb nu reprezintă însă un caz singular printre stelele hollywoodiene pentru care muzica ar fi putut fi o a doua carieră de succes.

Caleb Landry Jones – “Flag Day / The Mother Stone”

Superpopulara Jennifer Lawrence nu şi-a dorit niciodată asta pentru că... urăşte să cânte, cu toate că The Hanging Tree, balada interpretată de ea pe OST-ul The Hunger Games: Mockinjay Part 1, lansată ca single, a ajuns pe locul 12 în Billboard Hot 100 şi a primit discul de platină.

Jennifer Lawrence – “The Hanging Tree”

La fel, lui Bradley Cooper, devenit megastar prin trilogia The Hangover, nu i-a trecut prin cap vreodată să devină cântăreţ dar seriozitatea cu care s-a pregătit pentru rolul din A Star Is Born ca să-i facă faţă onorabil unei artiste care a luat primele lecţii de pian clasic la 4 ani (evident, e vorba de Lady Gaga), l-a propulsat în poziţia de a fi nominalizat la 3 premii Grammy şi de a câştiga unul pentru contribuţia sa vocală la piesa Shallow.

Lady Gaga, Bradley Cooper – “Shallow”

Talente native pentru muzică în rândul actorilor sunt destule. Cât filma Avengers: Infinity War, Jeremy Renner a înregistrat un single cu DJ Sam Feldt care a contabilizat în 2018 peste 500,000 de stream-uri pe Spotify,

Sam Feldt - Heaven (Don’t Have A Name) feat. Jeremy Renner

Anne Hathaway a cântat pe 5 OST-uri care au ajuns în clasamentele Billboard, plus că pentru interpretarea din Musical-ul Les Misérables a meritat Oscarul,

I Dreamed A Dream Scene – “Les Misérables”

iar versiunea oscarizatei pentru Shakespeare in Love Gwyneth Paltrow la Forget You a fost download-ată de aproape 800,000 de ori.

Gwyneth Paltrow - "Forget You"

Ewan McGregor (Star Wars) este distribuit constant în filme muzicale iar duetul său cu Nicole Kidman din Moulin Rouge!, Come What May, a fost nominalizat la Globul de Aur pentru cel mai bun cântec original...

Ewan McGregor & Nicole Kidman – “Come What May (Moulin Rouge)”

cât despre partenera sa, ea mai are la activ un duet care a ajuns #1, cover-ul după Nancy & Frank Sinatra Somethin’ Stupid, lansat ca extras de pe albumul lui Robbie Williams Swing When You’re Winning.

Robbie Williams & Nicole Kidman – “Somethin' Stupid”

Puţine sunt însă vedetele de cinema al căror har interpretativ este dublat de o reală pasiune și care simt nevoia să cânte fără obsesia banilor. Am avut pe parcursul anilor câteva exemple chiar în faţa ochilor, pe scenele din România, şi cel mai notoriu rămâne fără îndoială concertul lui Johnny Depp cu Alice Cooper şi Joe Perry de la Aerosmith, din seara de 6 iunie 2016, de la Romexpo. Până să formeze cu cei doi muzicieni supergrupul The Hollywood Vampires în 2015, apetitul pentru cântatul la chitară al lui Depp l-a determinat să se expună muzical judecăţii publicului larg în filme ca Chocolat sau Once Upon a Time in Mexico, pe discuri semnate de Shane MacGowan, Iggy Pop, Oasis şi Marilyn Manson, ca să nu mai vorbim de videoclipuri ale lui Paul McCartney, Tom Petty şi Avril Lavigne, toţi muzicieni unul şi unul.

Hollywood Vampires – “Heroes”

David Duchovny (X-Files), ce pregăteşte anul acesta lansarea celui de-al treilea album după Hell or Highwater (2015) şi Every Third Thought (2018), a adus al său “dad-rock” la Sala Radio din Bucureşti pe 10 februarie anul trecut. Muzica lui inofensivă dar agreabilă, un soi de Folk-Rock pigmentat cu niscaiva elemente Alternative-Rock şi, din când în când, Country, e rezultatul faptului că s-a apucat relativ târziu de cântat la chitară şi apoi de compus, abia pe la 50 de ani, prin 2011, după despărţirea definitivă de actriţa Téa Leoni.

David Duchovny – “Hell or Highwater”

Câştigătorul a 2 Globuri de Aur pentru serialul House, englezul Hugh Laurie (Catch-22, Veep), un bun vocalist, pianist şi chitarist, este un pasionat de Blues-ul originar din New Orleans şi, până la data concertului de la Sala Palatului din 12 iulie 2014, înregistrase două albume, Let Them Talk (2011) şi Didn’t Rain (2013), discuri de aur/platină în UK şi în Franţa, pentru care a colaborat cu muzicieni reputaţi de Blues precum Dr. John, Irma Thomas sau Taj Mahal. Dacă primul conţine compoziţii proprii, cel de-al doilea este unul de cover-uri (‘Champion’ Jack Dupree, ‘Kansas Joe’ McCoy etc).

Hugh Laurie – “Unchain My Heart”

Kevin Costner (Dances with Wolves) a cântat în Club Tribute din Bucureşti pe 12 decembrie 2011 (după ce în 2008 o făcuse la Arad ca invitat în festivalul de film), alături de trupa sa de Country Rock Modern West, în perioada când filma miniseria Hatfields & McCoys, pentru care a primit Globul de Aur doi ani mai târziu. De altfel, în mai 2012, avea să apară al 4-lea album semnat Kevin Costner & Modern West, Famous for Killing Each Other: Music from and Inspired By Hatfields & McCoys. Ultimul single al actorului iubitor de Country, Love Shine, datează din 2017.

Kevin Costner & Modern West – “Stand Strong”

Cu aproape 17 milioane de discuri vândute, cel mai de succes actor în muzica contemporană rămâne Jared Leto, Joker-ul care a făcut-o Harley Quinn pe Margot Robbie, ce a înfiinţat cu fratele său Shannon în 1998 trupa Thirty Seconds to Mars, şi care, de la al doilea album (A Beautiful Lie, 2005), a avut la public o priză nemaipomenită cu fuziunea sa între Prog-Rock şi Space Opera, condimentată cu sonorităţi Art-Pop şi Electronica.

Thirty Seconds To Mars – “Walk On Water”

30STM au performat la Romexpo pe 4 iulie 2014. Paranteză: tot cu propriul frate cântă, din 1995, şi Kevin Bacon (X-Men: First Class) sub numele lipsit de originalitate The Bacon Brothers, alături de care a scos nu mai puţin de 7 albume.

The Bacon Brothers – “The Way We Love”

Având Rock-ul în sânge, rebela scientoloagă Juliette Lewis (Natural Born Killers, Strange Days) a cântat mult timp doar cu prima sa trupă, Juliette and the Licks, cu excepţia unui intermezzo în care, pentru înregistrarea albumului Terra Incognita, a format The New Romantiques. În 2013, Juliette a apărut în videoclipul City of Angels al formaţiei 30STM, înainte de a lansa un nou disc, EP-ul Future Deep (2013), realizat cu Isabella Summers de la Florence and the Machine. Pe 28 aprilie 2016, Juliette a susţinut un concert la Timişoara cu The Licks în cadrul Revolution Festival.

Juliette Lewis – “Any Way You Want”

Lista actorilor-muzicieni nu se limitează însă, evident, la cei care ne-au vizitat ţara. După ce a studiat pianul în copilărie, veteranul Jeff Bridges (The Big Lebowski) a început să se “joace” cu chitara în compania lui Kris Kristofferson în 1980 pe platourile de filmare ale Western-ului Heaven’s Gate şi asta l-a inspirat apoi pentru rolul din Crazy Heart care i-a adus Oscarul în 2010. Un an mai târziu a semnat un contract cu label-ul Blue Note sub egida căruia i-a apărut al doilea album, Jeff Bridges, produs de T-Bone Burnett, deţinător a 10 premii Grammy.

Jeff Bridges – “What A Little Bit Of Love Can Do”

Un alt old-timer care trebuie luat muzical în serios este actorul de comedie Steve Martin (Roxanne, The Pink Panther), excelent performer la banjo cu 12 titluri în discografie, care a câştigat 5 premii Grammy între 1978 şi 2014 cu precădere pentru proiectele sale de muzică Bluegrass. În 2016, Musical-ul Bright Star, compus împreună cu Edie Brickell, soţia lui Paul Simon, a avut premiera pe Broadway şi avea să îi aducă ce-a de-a 7-a nominalizare la Grammy. Ajuns la acum la vârsta de 75 de ani, Steve Martin continuă să concerteze neostenit.

Steve Martin – “The Crow”

Idris Elba (Pacific Rim, Avengers) a cântat în 2019 la Coachella nu e o surpriză pentru cei care ştiu că activează ca rapper, DJ, producător şi compozitor sub numele DJ Big Driis, că a performat şi la Glastonbury şi că a avut un set inclusiv la... nunta lui Meghan cu Prinţul Harry.

Idris Elba LIVE @ Elrow London

La fel, premiera în 2006 a filmului Tenacious D in the Pick of Destiny a fost una firească pentru fanii lui Jack Black (School of Rock, Tropic Thunder) care îl simpatizau deja din duo-ul de Rock teatral Tenacious D, format cu Kyle Glass încă din ‘94. De atunci tandemul a ajuns la turnee mondiale sold-out, 4 albume de studio (dintre care două de Top 10) şi numeroase apariţii în seriale web/TV.

Jack Black – “Three Times A Lady & War Pigs”

La Coachella a fost invitată să performeze şi Zooey Deschanel (Almost Famous), actriţă care cântă cu vocea, la pian şi la ukulele în duo-ul She & Him format cu M. Ward, compozitor şi chitarist pe care l-a cunoscut când filma The Go-Getter şi a fost rugată să participe la înregistrarea unui cover, When I Get to the Border (Richard & Linda Thompson), pentru genericul de final. Au 6 albume în discografie şi o nominalizare la Grammy în 2012 la categoria ‘Best Song Written for Visual Media’.

She & Him – “Stay Awhile”

Robert Pattinson (Twilight), ce cântă la chitară şi la pian de la 4 ani, a primit în 2010 premiul ‘Hollywood’s Most Influential Top Unexpected Musicians’, pentru că piese compuse şi interpretate de el pot fi auzite pe mai multe OST-uri. Mai mult, Pattinson apare ca şi chitarist pe albumul Government Plates al trupei de Hip Hop experimental Death Grips iar în 2019 a înregistrat cu formaţia engleză de Alternative-Rock Tindersticks piesa Willow pentru OST-ul filmului High Life al lui Claire Denis.

Tindersticks featuring Robert Pattinson – “Willow”

Robert Downey Jr. (Iron Man, Sherlock Holmes) a scos în 2004 The Futurist, album de balade Pop compuse chiar de el (cu excepţia lui Smile, melodia lui Charlie Chaplin, şi Your Move, intro-ul din piesa I’ve Seen All Good People, compusă de Jon Anderson pentru Yes), însă actorul a declarat că nu vrea să mai răpească din timpul dedicat familiei pentru a se închide în studio, aşa că cel mai mare succes al său rămâne River, cover-ul după Joni Mitchell pe care l-a interpretat în serialul Ally McBeal.

Robert Downey Jr. – “The River (Ally McBeal)”

O altă vedetă a universului Marvel, Brie Larson (Captain Marvel), a abandonat muzica după un promiţător album Pop-Rock de debut (Finally Out of P.E., 2005), pentru a se concentra pe actorie şi, cel puţin în cazul ei, alegerea s-a dovedit a fi una de... Oscar.

Brie Larson – “Done With Like”

Talentatul pianist şi bariton de Jazz şi Swing Seth MacFarlane (Ted, A Million Ways to Die in the West), creatorul serialului animat Family Guy, al cărui idol este Frank Sinatra, are în discografie 5 albume solo, tot atâtea nominalizări la Grammy, şi a cântat la Carnegie Hall şi Royal Albert Hall.

Seth MacFarlane - Frank Sinatra at the Proms

Un alt star foarte activ în plan muzical este Jamie Foxx (Oscar pentru rolul titular din Biopicul Ray), care a debutat cu LP-ul Peep This în ’94, când încă nu era decât un actor de televiziune necunoscut, şi de atunci a mai scos patru albume R&B care i-au adus două Grammy-uri şi au ajuns în U.S. Billboard Top 10!

Jamie Foxx – “You Changed Me ft. Chris Brown”

Înainte de a face film, Russell Crowe (Gladiator, A Beautiful Mind) a intrat în showbiz ca muzician iar numele său de scenă era, prin anii ‘80... Russ le Roq, pseudonim sub care a scos single-ul, I Just Wanna Be Like Marlon Brando. Înclinaţia spre nume ciudate e confirmată şi de faptul că după aia a fost ani buni membru al unei trupe de Rock intitulate... 30 Odd Foot of Grunts (fostă Roman Antix), ce a înregistrat 3 albume până la destrămarea ei în 2005. Acum, proiectul său muzical poartă numele acceptabil de Russell Crowe & The Ordinary Fear of God şi se bucură de succes atâta vreme cât turneele de promovare a discurilor din SUA şi Australia sunt în mod constant sold-out.

Russell Crowe And The Ordinary Fear of God – “Mickey”

Fost baterist în grupul Tres Hombres şi apoi în Jack Hammer, dar având actualmente propria sa trupă, Billy Bob Thornton (Armageddon, Sling Blade) a afirmat întotdeauna că muzica a fost prima lui dragoste. Şi-a lansat albumul solo de debut, Private Radio, în 2001, ce conţinea o piesă, Angelina, compusă cu gândul la soţia lui de atunci, Angelina Jolie. Au mai urmat 3 LP-uri în nume propriu înainte de a fonda grupul de Country The Boxmasters în 2007, alături de care a înregistrat încă alte 9 discuri, cel mai recent fiind Speck, apărut anul trecut.

Billy Bob Thornton – “Angelina”

După ce-a cântat cu The Jesus & Mary Chain la Coachella în 2007, cea mai bine plătită actriţă din lume din 2018 încoace, Scarlett Johansson (Black Widow) şi-a lansat în 2008 LP-ul de debut, Anywhere I Lay My Head, avându-l ca invitat pe 2 piese pe... David Bowie şi care include 10 cover-uri după Tom Waits! Un an mai târziu, Johansson a înregistrat cu Pete Yorn Break Up, disc inspirat de duetele lui Serge Gainsbourg cu Brigitte Bardot, pentru ca în 2015, influenţată de grupurile feminine Bangles şi The Go-Go’s, să formeze trupa de Pop-Dance The Singles cu care a lansat single-ul Candy. A revenit la colaborarea cu Pete Yorn în 2018 pentru EP-ul Apart.

Pete Yorn, Scarlett Johansson – “Bad Dreams”

După cum ne-a mărturisit Dennis Greaves, liderul legendarei trupe britanice de Blues Nine Below Zero, care a cântat cu el la lansarea localului Planet Hollywood de la Londra, Bruce Willis (Pulp Fiction) este un interpret la muzicuţă chiar bunicel. Bruce şi-a lansat primul LP cu trupa sa The Accelerators, The Return of Bruno, cu un an înainte de Die Hard (1988), când era cunoscut amatorilor de film doar pentru serialul Moonlighting. Un al doilea album, If It Don’t Kill You, It Just Makes You Stronger, a apărut la Motown în ’89, urmat foarte târziu, în 2001, de un al treilea, Classic Bruce Willis, pentru finalizarea căruia a renunţat să joace în... Ocean’s Eleven!

Bruce Willis & The Accelerators – “Devil Woman”

Cu tatăl muzician de Folk şi fratele compozitor de muzică de film, respectatul actor Tim Robbins, câştigător de Oscar pentru Mystic River şi de 3 premii la Berlinale pentru Dead Man Walking, a hotărât în 2010 că, după roluri de succes ca cele din The Shawshank Redemption sau War of the Worlds, trebuie să-şi încerce norocul şi ca muzician profesionist cu proiectul Tim Robbins & the Rogues Gallery Band. Momentul deciziei se explică prin separarea dureroasă în 2009 de actriţa Susan Sarandon, alături de care trăia din 1988.

Tim Robbins & The Rogues Gallery Band – “White Train”

Având în spate propria trupă, Thunderbox, marţialul Steven Seagal (Under Siege, Above the Law) a înregistrat până acum 2 albume de Blues, Songs from the Crystal Cave (2005) – ce conţine un duet cu Stevie Wonder! - şi Mojo Priest (2006), ca vocalist şi chitarist, care nu sună deloc rău. Cu toate că a filmat mult la noi, n-a ţinut vreun concert care să fie accesibil publicului. Păcat, pentru că are în repertoriu inclusiv piese de-ale lui Jimi Hendrix, Stevie Ray Vaughan şi a celor 3 ‘Regi’, Albert, B.B. si Freddie.

Steven Seagal – “Dust My Broom”

Pe Ryan Gosling (Blade Runner 2049, Gangster Squad) îl ştim că e înzestrat pentru muzică din La La Land dar e mai puţin cunoscut că a lansat în 2009 albumul Dead Man’s Bones cu trupa de Indie Rock cu acelaşi nume, formată cu amicul Zach Shields pe care îl cunoscuse de când o curta pe actriţa Rachel McAdams iar Shields era iubitul surorii acesteia. Cei doi au avut în minte să pună în scenă un spectacol muzical cu... monştri, însă în locul acestuia au făcut până la urmă discul, un D.I.Y. pe care participă şi corul de copii Silverlake. Gosling a declarat în 2011 că vrea să scoată şi un al doilea album, care nu va fi “foarte rock’n’roll”, dar asta încă nu s-a întâmplat.

Dead Man's Bones (Ryan Gosling) – “In The Room Where You Sleep”

Încheiem ‘recensământul’ cu Dennis Quaid (The Day After Tomorrow), ce interpretează în concertele sale un mix de piese proprii şi cover-uri cu trupa lui The Sharks încă din 2000,

Dennis Quaid – “On My Way To Heaven”

Michael Shannon (The Shape of Water), compozitorul şi frontliner-ul din 2002 al trupei de Folk-Rock Corporal, ce a debutat în 2010 cu LP-ul omonim rămas până în prezent singurul,

Corporal (Michael Shannon)- Committed

şi cu... Keanu Reeves (The Matrix), fost basist în trupa de Alternative-Rock Dogstar între 1991 şi 2002, timp în care a înregistrat 2 albume şi a concertat în turnee în mod regulat, sigur, asta în pauzele de filmări la hit-uri precum Little Buddha, Speed sau The Devil’s Advocate.

Dogstar (Keanu Reeves) - Isabelle

Cât despre Blues Brothers, Saturday Night Live, Dan Aykroyd, James Belushi sau Maya Rudolph, acestea sunt istorioare cu muzică dintr-un... alt capitol.

Jim Belushi & Dan Ackroyd

  • Text de Ioan Big.

Ioan Big, Publisher Zile și Nopți