Evenimente Online | Săptămâna 22-28 iunie

Samson și Dalila - The Metropolitan Opera New York

În fiecare zi, pe website-ul MET, în România începând cu ora 2:00 AM, ne este pus la dispoziție câte un spectacol celebru de operă, valabil în regim gratuit timp de 23 de ore de la apariția pe site. Mai multe detalii și programul complet găsim aici: https://www.metopera.org/.

Miercuri, pe 24 iunie, putem urmări spectacolul Samson și Dalila, opera în trei acte a lui Camille Saint-Saëns, compusă pe libretul scris de F. Lemaire, inspirată de capitolul 16 din cartea biblică Judecătorii. Premiera spectacolului a avut loc pe data de 2 decembrie 1877 la Weimar, în Germania. Acțiunea ne plasează în Palestina anului 1115 î.Hr., unde filistenii, un popor care se închinau zeilor, subjugau evreii din orașul Gaza. Ca răspuns la rugăciunile lui Samson și ale bătrânilor evrei, Dumnezeu îl înzestrează pe bărbat cu puteri supraomenești, care să îl ajute în lupta pentru eliberarea poporului său. În interpretările biblice, primul păcat al personajului este iubirea pe care i-o poartă femeii din tabăra inamică, Dalila, care prin șarmul, grația și frumusețea ei îl face pe Samson să se îndrăgostească iremediabil. Rolul Dalilei este considerat unul dintre cele mai complexe roluri de mezzo-soprană, de-a lungul timpului reprezentând o rampă de lansare pentru cele mai cunoscute voci din lumea operei. Orchestra va fi condusă de bagheta dirijorului Sir Mark Elder, iar în rolurile principale îi vom vedea pe Elīna Garanča interpretând-o pe Dalila, Roberto Alagna în rolul lui Samson și pe Laurent Naouri drept marele preot.

CR15TINA (dj set) & AEUL (live painting) - Feeder sound live streams

Dedicată muzicienilor și artiștilor vizuali, Feeder.ro este o platformă online interactivă, care sare în ajutorul tinerilor artiști, având scopul de a-i descoperi, promova și de a interconecta oamenii cu interese comune, pasionați de artă.


Miercuri, pe 24 iunie de la ora 18:00 vom putea viziona Fluxuri de sunet, un live-stream aparte, relaxant și creativ, care îmbină muzica și pictura într-un singur show. Timp de două ore și jumătate vom putea urmări cum cele două tipuri diferite de artă se vor completa reciproc printr-un mix de tehnici, vor forma o fuziune, exploatând vizual și sonor expresivitatea unei emoții.

Dj set-ul care ne va introduce în atmosfera potrivită este pregătit de CR15TINA, care va performa live, iar AEUL ne va traduce sunetele prin culori și forme.  Suntem mai familiarizați decât ne-am fi așteptat cu desenele lui AEUL, căci i-am văzut graffiti-urile peste tot prin București. Pe undeva prin Centrul Vechi este colorat cățelul-porc, un simbol recurent în arta lui AEUL, reprezentativ, care și-a format o reputație pe scena orașului, strada.

A Midsummer Night's Dream – UK National Theatre

Joi, 25 iunie de la ora 21:00, UK National Theatre  ne pune la dispoziție, gratuit, spectacolul A Midsummer Night's Dream/Visul unei nopți de vară, al lui Shakespeare, o producție care aparține London Theatre Company, filmată la The Bridge Theatre. Înregistrarea va fi disponibilă pe canalul de YouTube al UK National Theatre o săptămână de la data apariției.

Cea mai cunoscută comedie romantică a lui Shakespeare, piesă a autorului cu cea mai mare doză de erotism, o producție montată la scară largă în întreaga lume. Într-un univers oniric și feeric, se încrucișează destinele a patru îndrăgostiți din Atena cu cele ale unor actori dintr-o trupă de teatru de amatori. Un elogiu adus visării, o portiță de evadare din lumea pe care o știm, căci destinele personajelor umane se ciocnesc cu cele ale spiridușilor care locuiesc acele meleaguri. Regia lui Nicholas Hytner transformă scena de la The Bridge Theatre într-o adevărată pădure, teritoriul zânelor, decorul, luminile și costumele spectaculoase ajutând la conturarea sentimentului fantezist. Distribuția este una de excepție: Gwendoline Christie (Game of Thrones), Oliver Chris (Green Wing, One Man, Two Guvnors, Twelfth Night, NT Live: Young Marx), David Moorst (NT Live: Allelujah!) and Hammed Animashaun (Barber Shop Chronicles, 'Master Harold’… and the boys).

Woolf Works – The Royal Opera House

Vineri, pe 26 iunie, de la ora 21:00, The Royal Opera House difuzează pentru prima oară Woolf Works pe canalul propriu de YouTube și pe pagina oficială de Facebook a instituției. Înregistrarea va rămâne disponibilă până pe 10 iulie și va putea fi accesată în regim gratuit.

Creat special pentru The Royal Ballet în 2015, Woolf Work s-a bucurat de aprecierea criticilor, urmând să câștige McGregor the Critics’ Circle Award pentru cea mai bună coregrafie clasică și Olivier Award pentru cea mai bună producție de dans. Celebrul balet al lui Wayne McGregor, Woolf Work, a fost inspirat din scrierile Virginiei Woolf.  Mrs. Dalloway, Orlando și The Waves sunt cele trei romane ale autoarei care au fost folosite drept sursă de inspirație pentru spectacolul de balet care încearcă să redea tematica, emoțiile, fluiditatea trăirilor și suspansul cuprins în paginile cărților. Coregrafia și regia îi aparțin lui Wayne McGregor, scenariul este creat de Uzma Hameed. Dirijor: Koen Kessels. Dansatori: Alessandra Ferri, Federico Bonelli, Edward Watson, Francesca Hayward, Sarah Lamb, Akane Takada, însoțiți de soprana Anush Hovhannisyan.

Mandinga – Concert Internațional Online

Duminică, pe 28 iunie, de la ora 21:00, Mandinga susțîne un concert live, în premieră, online pe platforma www.vstage.ro., difuzat în toată lumea. Biletele pot fi achiziționate de pe www.iabilet.ro.

„Arquitectura”, „Besame”, „Soy de Cuba”, „Provocador”, „Nina Sincera” și „Bandida” sunt doar câteva dintre piesele pe care formația le-a pregătit pentru sesiunea specială de live, cele mai iubite acorduri ale fanilor de pretutindeni. Dacă ți-e dor să-i auzi live pe cei de la Mandinga, acest concert clar îți va aduce buna dispoziție, invitându-te să îți petreci seara pe ritmurile pasionale ale muzicii latino.

„Este primul concert online pe care o să îl facem și suntem super entuziasmați! Întotdeauna avem emoții înainte de concert, iar de data asta o să fie și mai special fiindcă publicul nu o să fie fizic cu noi. O să dăm tot pentru a le transmite oamenilor un vibe bun, chiar dacă este o perioadă mai grea. Mandinga nu se oprește și încearcă să aducă cât mai multă bucurie în stilul caracteristic. Sper că lumea o să rezoneze cu noi și vom putea vibra la unison. Obiectivul nostru este să aducem muzica, voia bună și relaxarea în casele tuturor, să ne distrăm, să cântăm și să dansăm împreună! Ne este foarte dor de scenă și abia așteptăm acest concert”, declară solista trupei, Isasi B.

  • Recomandări de Delia Mitrache.

Delia Mitrache