Naser – oldies but goldies și niște bunătățuri ascunse prin meniu

PE GUSTUL NOSTRU: NASER  

Naser-ul e unul din lanțurile orientale (libaneze) de restaurante cele mai faimoase ale capitalei, dar asta nu înseamnă că ai încercat tot ce era de încercat acolo. Cei mai mulți dintre cei care merg la unul din Naser-urile bucureștene au dish-urile lor preferate - falafel, baba ganoush, fatoush, airan, tabouleh, hummus, kebe, labne, kebab - și ies rar din zona de confort culinar.

Multă vreme am lucrat într-o zonă din proximitatea Naser-ului de pe Fluierului și, recunosc, falafelul de acolo (19 lei) era o soluție mai mult decât decentă când intram în pană de inspirație și în criză de timp când venea vorba să răspund la întrebarea crucială a bucureșteanului consemnat la locul de muncă: Ce naiba mai mănânc azi la prânz?

Foto: Falafel

Unul din deliciile pentru carnivori mai puțin cunoscute din meniul Naser-ului sunt însă organele: ficat și rinichi oaie/vită – 29 de lei. Ți-aș recomanda felul ăsta pentru momentele în care ai sentimentul că n-ai mai mâncat de câteva zile și că niciun fel de mâncare nu va putea să te facă fericit.

Foto: Organe

Din categoria specialităților la cuptor, ai niște opțiuni ceva mai lejere. Ori clasicul lahmacun – 20 de lei, ori – dacă ai chef de pizza orientală - manakish (cu spanac, brânză, zatar sau muhamara - 12 lei). Îți recomand manakish-ul cu zatar. Ceva mai simplu și mai aromat decât lipia cu zatar (un amestesc oriental de condimente care conține – printre multe altele - semințe de susan prajite, cimbru uscat, maghiran uscat și sumac).

Foto: Manakish

O altă delicatesă din meniul Naser pe care trebuie s-o încerci – dacă n-ai apucat deja – este ras asfur-ul ( 31 de lei). Combinația asta de carne de vită tăiată bucățele mici (în traducere, ras asfur înseamnă cap de vrabie, de la dimensiunile reduse ale bucățelelor de carne) cu ceapă caramelizată în sos de rodie te va face oricând fericit, dacă ești amator de carne de vită. Pe mine gândul la gustul dulce acrișor al cărnii din ras asfur mă face să salivez instant.

Foto: Ras asfur

Din deserturile de la Naser, preferatul meu rămâne Konafa – 17 lei. Deși se face rar, desertul ăsta cu tăiței crocanți, brânză și sirop de zahăr bate orice alt tip de dulce oriental, atunci când e bine făcut. Nu degeaba există o întreagă mitologie în kumea orientală în legătură cu el.

Foto: Konafa

http://naser-restaurant.ro/

http://restaurant-naser.ro/

  • Text de George Mihalcea.