Cu mască și fără mască: Piața Dacia, sâmbătă dimineața

Piața Dacia este cea mai bună piață din Brașov. Găsești de toate, prețurile sunt ok, încă mai găsești produse direct de la producător.

Sâmbătă dimineața este de obicei aglomerație mare. Dacă nu ai vedea oameni cu măști pe față (sau sub bărbie) nu ai spune că trăim o criză și că printre noi conviețuiește un virus păcătos și adesea mortal.

În piață produsele sunt din belșug iar prețuri sunt decente: roșii de la 3 la 6 lei, ceapă verde la 1,5 lei legătura, ardeii grași la 5 lei iar cireșele între 5 și 11 lei. 

Dacă până acum un criteriu personal pentru a alege comerciantul de la care să cumpăr marfa era unul simplu - trebuia să fie la "prima mână", adică direct de la producător (îți dai seama că e țăran după față, după mâinile muncite sau hainele simple de la țară) - azi am zis să aleg după un nou criteriu: "cine poartă mască"!

Am uitat însă repede de acest nou criteriu de selecție pentru că mai tot timpul “socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg”, iar eu voiam să plec totuși cu ceva legume, nu cu plasa goală…

Revenind la mască, lucrurile la “firul ierbii” stăteau așa:

- 90% dintre comercianți nu purtau mască;

- 40% dintre clienți purtau mască - păreau majoritari;

- 30% dintre clienți purtau masca incorect (sub nas sau sub bărbie); 

- 30% nu purtau deloc.

Nu dau aceste cifre ca să critic pe cineva. Până la urmă am înțeles și eu că purtatul măștii este un lucru destul de greu de suportat, mai ales pentru anumite persoane. Cum să-i ceri unui țăran să poarte mască în piață, toată ziua, pe o temperatură de peste 25 de grade?

Cei care nu poartă masca deloc, știm ce e cu ei: ei sunt cei curajoși, cei neînfricați, cei care nu cred în virus sau cei cărora nu le pasă. Mesajul lor este clar, sunt pe riscul lor, dar cumva trebuie să păstrăm distanța față de ei pentru că nu știi de unde poate să sară "asimptomaticul" :)

Cei care poartă masca incorect sunt cei mai periculoși. Ei poartă mască doar așa, că au auzit la televizor și poate că le este frică de vreo amendă. Dar e clar că nu știu și nu înțeleg care este rostul măștii. Ei cred că nu se pot infecta pentru că au masca prinsă de... urechi. Iar dacă se infectează vor spune că este imposibil, că ei au purtat tot timpul masca :)

Cu mască sau fără mască, în Piața Dacia era aglomerație. Foarte multă lume, absolut nicio regulă de distanțare socială. Nu am văzut niciun polițist prin zonă.

Apropo de reguli, cu o zi în urmă am fost la Coresi la mall, pentru prima dată în ultimele luni. Am ales special să merg pe seară ca să nu fie aglomerat. Așa a și fost - foarte puțină lume. Dar am rămas surprins de reguli: o ușa era pentru intrare, alta pentru ieșire. În interior culoarele erau împărțite pe direcții de mers, cumva cu sens unic. Sincer mi se par reguli exagerate dar bănuiesc că acestea sunt regulile impuse. Și cei de la Coresi le respectă.

Și revenim la Piața Dacia: aceste reguli nu ar trebui impuse și aici? Sau avem reguli care nu sunt obligatorii și le respectă doar cine vrea? 

Este incredibil cât de haotică este comunicarea guvernanților și incapacitatea lor de a înțelege unde este pericolul.

Avem biserici deschise, unde riscul de contaminare este uriaș, avem piețe în care este haos și unde nu se respectă nicio regulă, dar avem restaurante sau cinematografe închise… 

Nu știu dacă acum se face un experiment pe noi, dar e clar că nu o să scăpăm foarte ușor și foarte repede de virus. Și dacă nu o să avem o explozie de cazuri în perioada următoare putem spune că am avut noroc. Și trebuie să învățăm să ne trăim viața alături de virus. Cu restaurante și cinematografe deschise și cu reguli pe care lumea să le respecte. 

Până la urmă trebuie să mergem și la piață, unii dintre noi mai merg și la biserică, alții vor merge la restaurant sau la cinema. Dar fiecare e pe cont propriu, cu mască sau fără mască. Sau cu masca purtată pe sub nas sau sub bărbie...

Marian Gîlea / Zile și Nopți