Berezka – licori și zaharuri rusești la colț de stradă, în București

Există un coktail minunat, a cărui rețetă am învățat-o acum câțiva ani, de-un 1 mai, de la o amică basarabeancă. Skinny Bitch se prepară, în general, cu vodcă, apă minerală, suc de lime din belșug, gheață și, la final, câteva frunze de mentă. Din fericire, varianta est-europeană , așa cum am învățat-o eu, are un ingredient de geniu: ei, bine, menta se înlocuiește cu frunze de ...busuioc proaspăt. Mmm. Skinny Bitch e cocktailul după amiezelor de leneveală și taifas, fie că ești la țară, fie că ești undeva, pe nisip. Vodca îți va da limbuție, apa minerală te va ține hidratat, iar jus-ul de lime va pune, în sfârșit, în valoare aroma busuioc-ului. Cocktailul ăsta te face să înțelegi de ce, în cultura populară, busuiocul este alintat Iarba Regilor.

Pentru un skinny bitch ideal însă ai nevoie de o vodcă bună. Ceea ce în România nu prea găsești. În supermarket, cel puțin. Ai o șansă pe afară, sau în duty free-uri. Beluga e un moft, Russian Standard se apropie de ideea de vodcă, Tazovski e o variantă viabilă, culmea, dar hei, așteaptă! Există în magazinele Berezka ceea ce se cheamă vodca White Birch – Mesteacănul alb!, ce nume splendid pentru o băutură spirtoasă. E o vodcă memorabilă, singura cu care îți iese Skinny Bitch-ul perfect, din experiența mea de până acum.

Berezka e o franciză a unui rus, apărută mai întâi la bulgari, ajunsă și la noi acum vreo câțiva ani, cu produse rusești – mai mult sau mai puțin, sunt și din țările baltice, și din Germania, și din Georgia etc.- care m-a surprins nu doar cu vodca White Birch- ai grijă să ceri Belaia Berioza, în rusă!

Mai sunt și colțunașii care se fac acolo (brânză, varză și carne) sunt niște delicii de patiserie excelente, mai ales în dimineațile reci și neprietenoase. Patronii de la Berezka ziceau că n-ar mai vrea să-i importe semicongelați, ci să-i producă aici, la fața locului, ceea ce sună foarte bine.

Alt deliciu de neratat la Berezka sunt conservele de pește, sau peștele marinat. Sunt niște borcănașe distincte, cu pește oceanic marinat de prin țările baltice, pfoai, ce minunății de aperitive la o masă bogată, făcută între prieteni!

Și, la Berezka, ai ghicit, vei găsi și bomboanele moldovenești Bucuria, acest pod de zahăr peste Prut.

www.facebook.com/berezka.ro

  • Text de George Mihalcea