Înapoi în viitor: cinematografele în aer liber în Europa

Când auzi de cinematografele de tip drive-in, nu ai cum să nu te gândești la America anilor '50, unde găseai la un moment dat peste 4000 de astfel de locații. Conceptul de ‚filme în aer liber’ își are rădăcinile însă într-o perioadă mult mai îndepărtată.

În 1916, în Broome, Australia, se deschide primul cinema de tip outdoor, „Sun Pictures Garden Cinema”. 

Sun Pictures Garden Cinema funcționează și în prezent

Americanii preiau ideea și își pun propria amprentă: se îndepărtează de ideea unei săli de cinema exterioare și aduc marile ecrane în parcările cuprinzătoare, înlocuind scaunele cu confortul automobilelor proprii. În 1933, pe Bulevardul Crescent, în Camden din New Jersey apare primul cinema de tip drive-in. 

În ciuda succesului, odată cu dezvoltarea tehnologiei VHS (dar și criza petrolului, care a diminuat numărul mașinilor personale), anii '80 aduc declinul cinematografelor de acest tip, puține afaceri rămânând deschise.

În ultimul timp, cu nostalgia începuturilor şi aspirația la experiența americană, dar și din dorința de a păstra elementele sălii de cinema tradiționale, mai multe țări din Europa au abordat trendul cinema outdoor în defavoarea drive-in-ului, deschizându-și propriile locații. Deoarece cinematografele sunt încă închise din pricina pandemiei COVID-19, vizionările în aer liber au devenit o alternativă convenabilă și ceva mai sigură pentru cinefili.

Piazza Maggiore, din cetatea Bologna, Italia, găzduiește un cinema în aer liber în întregime grandios. De la filme mute, la clasice alb-negru și până la producții contemporane de succes, Cineteca di Bologna propune o bogată colecție cinematografică.

 Cinema în aer liber în Piazza Maggiore, din cetatea Bologna

Londra oferă un decor puțin neobișnuit, o priveliște a orizontului de pe acoperișurile sale. Rooftop Film Club oferă proiecții de filme în aer liber, în 5 locații diferite de-al lungul capitalei, printre care Bussey Building din Peckham Rye și Kensington Roof Gardens.

Rooftop Film Club, Londra

Grecia a fost una din primele țări europene care s-a declarat fană a experienței outdoor. Înființat în 1987, Cine Kamari își propune să păstreze tradiția teatrului grecesc, simultan oferind posibilitatea de a viziona filme sub stelele cerului din insula Santorini.

Cine Kamari, insula Santorini, Grecia

Și pentru că nicăieri nu-i ca acasă, ne putem îndrepta la noi, de exemplu, spre inima Bucureștiului unde vom găsi Grădina cu filme. Acolo așteaptă o sală de cinema neconvențională, unde spectatorii sunt poftiți să ia loc pe scaunele de regizor ce poartă însemnele unor personalități consacrate ale industriei, cum ar fi Woody Allen sau James Cameron. Doar ce a dat startul verii cu serile dedicate filmului, ce vor avea loc până în luna septembrie.

Grădina cu filme, București

  • Text de Teodora Bratu.

Teodora Bratu