HAIHUI cu Swit Rocs – Cele mai instagramabile locuri ale pandemiei

Dragă iubitorule de frumos,

Știu că trebuie să îți fie greu în ultima perioadă. Știu, pentru că suntem cu toții în asta.

Înainte urmăream zboruri ieftine către locații de vis, acum urmărim granițe deschise. Înainte căutam să alegem cele mai avantajoase deal-uri, acum am merge oriunde și oricând, numai să mergem undeva. Înainte nu ne ajungeau zilele libere la câte planuri aveam, acum nu ne mai ajung planurile la cât zile de așteptare avem. Eram de multe ori triști, la final de călătorie, că trebuie să ne întoarcem acasă; acum stăm cu spaimă că dacă plecăm, posibil să nu ne mai putem întoarce acasă. Suntem în alertă la știri, la prieteni, pe site-uri și pe forum-uri. Facem planuri, strategii, analizăm, ne mulțumim cu puținul care ni se zice că deocamdată se poate și apoi stăm cu inima cât un purice, știind că în orice clipă nici puținul ăla care se putea, e posibil să nu se mai poată. Poate pare greu de crezut, dar acum, în sfârșit, alegem pe baza libertăților. Înainte, când aveam libertatea, alegeam pe baza constrângerilor.

Printre culorile instagramabile ale pandemiei de iulie

Dacă ne asemănăm câtuși de puțin, dragă iubitorule de frumos, înseamnă că nu îți place doar să călătorești, ci și să (te) fotografiezi, să te minunezi, să instagramezi. Natura nu pare să ne împărtășească defel din supărare. Ea e la fel de vie și vibrantă ca întotdeauna și ne oferă (încă) destule locuri pline de bucurii simple. Și, dacă mă întrebi pe mine, instagramabile foc!

Lan de rapiță înflorit în zona de munte, la finalul primăverii

Sfârșitul primăverii a fost marcat de, poate, cea mai sănătoasă doză de instagramabilitate – rapița. Înflorite din mai până în august, lanurile de rapiță sunt cultivate, cu precădere, în zona de câmpie, însă pot fi ușor de găsit pe întreg teritoriul României, iar culoarea lor galben electric te îmbie la o joacă cu aparatul de fotografiat. De departe una dintre cele mai profitabile culturi din România, cu varii efecte benefice asupra sănătății și cu un semnificativ aport în industria alimentară, medicală și auto, lanurile de rapiță, fără intenția voită a agricultorilor, aduc, an de an, și un aport deloc neglijabil în industria internautică.

Cățeii mei veșnic veseli, bucuroși, pare-se, de efectele benefice ale rapiței

Joy, cățelușa mea, încântată ca și mine de instantanee în lanuri înflorite

Pentru mine, cei mai frumoși vestitori ai verii au fost macii. Deși pe ici pe colo încă mai poți vedea câte un mănunchi de firave fire roșii străpungând natura prin cele mai neașteptate locuri, totuși sezonul macilor este pe sfârșite. Dacă ai avut drum prin zona de sud-est a țării, sigur te-ai bucurat și tu de ei. Dacă nu, îi poți pune pe lista ta instagramabilă pentru anul viitor. Pe autostradă, în drum spre mare, pe drumul spre Brăila, în Munții Măcin sau în zonele mai sălbatice ale plajelor, câmpurile de maci sunt un spectacol natural, neîngrădit de scopuri mercantile. Flori de o frumoasă sălbăticie, care apar și cresc întocmai unde își doresc ele, macii dovedesc an de an că pot răsări chiar și dintre stânci și pavaje, dacă acolo li se pare lor nimerit.

Maci sălbatici la malul mării, la mijloc de iunie

Happy și Joy, bucuroși de joacă (și) în mijlocul macilor

Răsărit în lan de maci, pe Autostrada Soarelui

Cea mai instagramabilă culoare a lunii iunie

Mergând mai departe, cea mai instagramabilă culoare a lunii iulie este, de departe, movul. Lanurile de lavandă de pe întreg teritoriul țării sunt în floare și te îmbie la un spectacol aromatic și vizual incredibil. Spre deosebire de culturile de mac, cele de lavandă sunt, de regulă, organizate și ținute sub control de fermierii care cresc această plantă nu foarte răspândită în țara noastră dar care, cu siguranță, este foarte răspândită printre produsele igienice, cosmetice și aromatice pe care le avem în case. Mai ai încă timp să te bucuri de festivalurile de lavandă care se organizează în multe zone ale țării – câmpia Bărăgan, Prahova, Brașov, Aiud, Sălaj, Mureș, Dobrogea, Cluj, Botoșani, Timiș etc. Cu alte cuvinte, în orice zonă a țării ai fi, dacă îți place ideea unui moment instagramabil mov, cu siguranță vei găsi o opțiune aproape de casă.

De veghe în lanul de lavandă

Grăbește-te să prinzi ultimele ferme de lavandă deschise anul acesta!

Apus de soare în ferma de lavandă de la Crizbav

Dacă preferi mai degrabă crestele munților decât lanurile de lavandă, este cel puțin la fel de bine! Perioada aceasta este perfectă și pentru spectacolul oferit de rhododendron la altitudini mari. Deși în mod normal sezonul lui ar fi trebuit să fie pe sfârșite, încălzirea îndelung așteptată a vremii a întârziat apariția lui, astfel că pe coamele Munților Bucegi, Iezer, Făgăraș, Rodnei, Retezat, Călimani și a celorlalte masive montane înalte, pătura roz-ciclam încă își face de cap, deci mai ai timp să faci o drumeție. Îți reamintesc, deși știu că nu este cazul, faptul că bujorul de munte este o specie protejată și care, dacă e scoasă din mediul ei, oricum nu poate fi resădită, deci păcat de un asemenea păcat...

Roz-ciclam de Bucegi în vreme de vară târzie

Rhododendronul mai poate fi încă găsit pe munte, la altitudini înalte

De pe crestele munților în lanurile de floarea soarelui este doar un pas. Culturile de floarea soarelui au început deja să înflorească în sud și încet-încet își fac loc și în restul țării. La fel ca și în cazul rapiței, le poți întâlni cu ușurință în zonele de câmpie și parcă nu poți să nu te opreștii măcar pentru câteva momente să admiri floarea care poartă numele celui mai frumos – dacă mă întrebi pe mine – fenomen al naturii: soarele. Cel mai potrivit moment instagramabil pentru o vizită este ora de aur, imediat după răsărit sau puțin înainte de apus, când nuanțele de galben ale florilor sunt aurite mult de blândețea razelor de soare.

Soare în floarea-soarelui în lanurile din comuna Daneș

Sezonul florii-soarelui e abia la început, grăbește-te să găsești lanul de lângă casa ta

Dragă iubitorule de frumos,

Natura îți transmite (încă) o veste bună. Faptul că de câteva luni viața se mișcă cu încetinitorul e un lucru pe care îl resimțim cu toții. Chiar și ea. Ceea ce nu este neapărat rău. Florile nu s-au mai grăbit ca în anii trecuți; or fi înțeles și ele că nu e rost de grabă acum. Așa că azi, acum, când citești acest articol, încă mai ai timp suficient să te bucuri de culorile vii ale naturii – roz, galben, roșu, mov, toate între cerul albastru al verii, iarba verde a pajiștilor, auriul lanurilor de grâu și maro-ul pădurilor bătrâne. Natura nu suferă de izolare, la fel cum nici noi nu trebuie să suferim, dacă știm să îi urmăm, cu calm și răbdare, cursul, în timp ce ne bucurăm de libertățile, iar nu de constrângerile ei.

Cu drag,

Un veșnic iubitor de frumos

https://www.instagram.com/haihui.cu.swit.rocs/

  • Text de Swit Rocs

Swit Rocs