Blonda atomică şi-o văduvă neagră... în acţiune

Bate vântul prin secţia de female action stars de la Hollywood, căci din generaţiile de actriţe născute la mijlocul anilor ’70 n-au mai rămas “în acţiune” decât Charlize Theron, Angelina Jolie, Milla Jovovich şi Kate Beckinsale. Toate vor reveni pe ecrane în 2020/21 însă Charlize e prima şi o vom vedea în rolul nemuritoarei mercenare Andromaca începând cu 10 iulie pe Netflix în The Lost Guard. O va urma în cinematografe mai juna Scarlett Johansson (n. 1984) în Black Widow (în toamnă), dar nici “văduva” tratată anti-ageing de către sovietici n-o are competitoare printre vedetele generaţiei sale decât pe Gal Gadot. Ne bucurăm însă de ce-avem aşa că... să revedem filmele ce ne-au arătat că ambele au descoperit mai demult calea spre tinereţea fără bătrâneţe: acţiunea intensă.

ATOMIC BLONDE (2017)

Apetitul pentru o operaţiune de rejuvenare a imaginii i s-a deschis probabil oscarizatei Charlize Theron odată cu Mad Max: Fury Road, mai ales că, la 10 ani după Æon Flux, era să uitam că atletica sud-africană, fost fotomodel pentru Playboy, e capabilă să livreze super-scene de acţiune. În aceste condiţii, proiectul ei de suflet Atomic Blonde, adaptare a comics-ului adult The Coldest City, ce propune un amestec de James Bond şi John Wick (Theron a lucrat cu 8 instructori de lupte şi s-a antrenat alături de Keanu Reeves, care filma JW2), se potriveşte de minune ca star-vehicle cu potenţial de franciză pe model Mission: Impossible – Tom Cruise, plecând de la o ‘selling line’ simplă: orice bărbat ar vrea să fie cu ea, orice femeie ar vrea să fie ca ea!

Avem de-a face cu un Thriller de spionaj în tradiţia romanelor lui John le Carré şi Frederick Forsyth pentru că “blonda atomică” este o ucigător de eficace agentă operativă MI6 trimisă la Berlin pentru a recupera lista agenţilor secreţi activi în metropola divizată.

LUCY (2014)

Ultrapopulară deja ca “văduva neagră” Natasha Romanoff în MCU (Iron Man 2-2010, The Avengers-2012), Scarlett Johansson era conştientă de riscul asocierii pentru tot restul carierei sale cu supereroina de comics, aşa că a mers fără ezitare pe mana lui Luc Besson, cineast reputat pentru şansa dată actriţelor de a juca personaje memorabile (Anne Parillaud-Nikita, Natalie Portman-Léon, Isabelle Adjani-Subway, Zoe Saldana-Colombiana, Milla Jovovich-The Fifth Element etc). Iar Actionerul SF Lucy a confirmat, pentru că a costat 40 de milioane de dolari şi a avut încasări de aproape 500!

 

În urma ingerării accidentale a unui drog sintetizat din substanţe pe care organismul feminin le generează în dezvoltarea prenatală, capacitatea cerebrală a lui Lucy (Johansson) creşte uluitor, utilizarea sa ajunge de la 10 spre 100%, şi tânăra devine o armă vie aproape invincibilă în lupta cu mafia asiatică. Un star american, o producţie europeană, lupte coregrafiate în stil extrem oriental... acţiune fără vârstă. Vrem un sequel.

  • Text de Ioan Big.

Ioan Big, Publisher Zile și Nopți