Când vom ieși în oraș ca înainte de pandemie?

Industria HoReCa este printre cele mai afectate de pandemia de COVID-19, motivele sunt evidente. Cele mai multe localuri s-au văzut nevoite să se reinventeze ca să poată supraviețui acestei perioade. Unele au dat faliment. Nici după „marea relaxare” lucrurile nu par prea roz, pentru că există încă multe necunoscute, iar virusul nu a dispărut din peisaj și amenință cu un al doilea val, care pare a fi mai aproape decât am fi crezut. Așa că întrebarea „Când vor reveni lucrurile la normal, când vom putea ieși în oraș ca înainte de pandemie?”, ne bântuie pe noi toți.

Pe www.zilesinopti.ro am început deja o serie de articole prin care ne-am dorit să aflăm direct de la surse ce urme a lăsat pandemia asupra sectorului de going out din Capitală și cum va arăta și funcționa acesta de acum încolo. Una dintre întrebările pe care le-am adresat proprietarilor de localuri a fost chiar cea de mai sus, iar răspunsurile pe care le-am primit până acum nu sunt prea liniștitoare.

Switch.Eat 

Mihai Lazăr, unul dintre cei care au pus pe picioare Switch.Eat, a fost cel mai optimist, susținând că vede o reîntoarcere la normalitate în octombrie-noiembrie. Tot el spunea și că, pe de-o parte, crede că pandemia i-a „ajutat” puțin, prin faptul că s-au adaptat și reinventat rapid și bine.

QP Pub

Mihai Barbu, proprietar QP Pub, nu este deloc la fel de încântat de ce se prevede, el ne-a spus că industria va trebui să se reinventeze și să regândească totul și că „fix” la fel ca înainte probabil că nu va fi niciodată. „Credem că această pandemie va lasă cicatrici adânci în tot ce înseamnă industria HoReCa.”

Have a Cigar

Alexandra Bîrsan, de la Have a Cigar, care susținea că la începutul stării de urgență au fost copleșiți de un sentiment de neputință, speră că 2021 va fi anul care va salva sectorul de going out: „Sunt păreri și păreri, studii peste studii care se tot bat în cap. Din ce am văzut noi, tendința de afară este ca totul o să revină la un oarecare normal de anul viitor. Normal că ne dorim mai devreme, dar totul depinde de noi toți și de modul în care ne protejăm acum.”

Simbio 

Dana Nica și Iulia Younis, de la Simbio, nu cred că ne vom reîntoarce vreodată la un moment în care totul va fi ca înainte: „Însă cu siguranță nu vom uita această perioadă. Suntem conștienți că ne-a schimbat stilul de viață, însă ne-a făcut să apreciem mai mult oamenii din viața noastră și lucrurile mărunte care apar zi cu zi. Încercăm să fim optimiști și să sperăm la o oarecare normalitate peste vreun an și jumătate, poate chiar doi.” Tot ele susțin că au fost norocoase, pentru că musafirii lor le-au fost alături și au susținut Simbio pe toată perioada stării de urgență.

Blid - locantă românească

Tot peste câțiva ani crede și Cosmin Dragomir, de la Blid - locantă românească, că ieșitul în oraș va reveni la normalitate. Dar tot el ține să reamintească și că „mare parte din restaurante au fost alături de medici sau de persoane aflate în dificultate” și are dreptate.

Melinda Teohari (Paninaro)

Melinda Teohari (Paninaro) e de părere că la sfârșitul anului se vor așeza lucrurile, dar într-un alt normal, chiar dacă pentru Andrei Argaetic, fondator Acuarela, e destul de clar că anul acesta nu vom ieși la mal: „Dacă totul decurge ok, fără alte creșteri sau revenire a virusului, poate primăvara viitoare putem vedea o normalitate din nou. E clar că din toată treaba asta am avut multe de învățat și niște lucruri o să rămână, mai mult ca sigur. Și lucruri bune. Ne vom gândi mai mult la cum putem să fim prezenți și în afara locației cu produse.”

Acuarela 

Așadar, e simplu și nu prea. La modul cel mai optimist putem spera ca vom reveni la normalitate spre sfârșitul anului, în timp ce analiza mai realistă ne indică că abia spre jumătatea lui 2021 putem spera cu adevărat că ne vom putea permite să uităm complet de pandemie.

  • Text de Gruia Dragomir.