Storceagul - ciorba de sturion din Deltă, regina ciorbelor de pește

Radu Anton Roman, celebrul și regretatul gastronom scria despre storceag în cartea sa, Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti: “Storceagul se mănâncă într-un singur loc din România - la Sf. Gheorghe - Delta Dunării. E un amestec de bucătărie ucraineană şi românească, o reţetă un pic pestriţă - şi continentală şi pescărească totodată - dar lejeră. Se poate face şi cu şalău, şi cu ştiucă, şi cu somon sau alt peşte alb de mare (nu merge însă, zic eu, cu somn sau crap, care-s graşi şi întorc gustul).”

Storceagul autentic e greu de găsit chiar și în Deltă. Pescuitul sturionilor – morun, nisetru, păstrugă, cegă - e interzis până în 2021, după ce traficul de icre negre din Deltă i-a dus în pragul dispariției. Eu am gustat la Sfântu Gheorghe și varianta cu somn și, recunosc, maestrul Radu Anton Roman avea dreptate: storceagul cu somn pierde din delicatețea gustului din cauza grăsimii cărnii.

Storceagul e, într-adevăr, o ciorbă lejeră, fără borș sau alte variante tradiționale de acrit. Gustul fin și dulceag al cărnii de sturion poate fi rafinat cu puțină zeamă de lămâie. Mărarul și dressing-ul de smântână sunt elementele care completează aroma și culoarea unui storceag autentic.

Fiindcă mi s-a făcut dor de ciorba ciorbelor de pește, cum îi zic eu, am făcut zilele astea o vizită la Ivan Pescar & Scrumbia Bar, lângă fosta Piață de Flori, unde găsești storceag făcut cu sturion de cultură.

Ca să păstrez suspansul în așteptarea storceagului, am început ușor, cu un platou Ivan Pescar pentru două persoane. Platoul de 550 de grame, la 60 de lei, cuprinde salată de icre de știucă „Ivan Pescar”, batog de crap argintiu, pastramă de crap argintiu, sardeluțe marinate în vin și o garnitură de legume. Pastrama a fost, fără îndoială, piesa de rezistență a ansambului.

Intrat astfel în atmosfera festinului cu pește m-am putut bucura apoi de storceagul diafan. Porția de storceag – 400 de grame, la 31 de lei – are 100g sturion de cultură și se servește cu ardei iute și lămâie. A fost, pur și simplu, o desfătare pentru omul cu nostalgia ciorbelor de pește din Deltă.

Deși sătul, am făcut eforturi și am gustat și din niște Pârjoale lipovenești pe plită cu salată de varză – 25 de lei. Aromitoare și bine condimentate, chiftelele astea pescărești te vor uimi prin textura lor delicată.

Am promis că mă întoc să încerc și saramurile: de crap (32 de lei), de somn (33 de lei) sau de sturion (46 de lei).

Ivan Pescar & Scrumbia Bar, Str. Uranus, nr 150, clădirea The Ark

Rezervări: +40 729 384 828 Comenzi online: www.takeaway.com

www.facebook.com/IvanPescarScrumbiaBar

  • Text de George Mihalcea.