Salonul BD – „2020 – Anul Vlad Țepeș Drăculea”

În premieră, Salonul BD – „Povești din București în benzi desenate” / „2020 – Anul Vlad Țepeș Drăculea” se desfășoară până în data de 30 august în paralel în 3 muzee din 3 orașe diferite. Lucrările participanților sunt expuse atât la Palatul Suțu din București cât și la Complexul Muzeal Național “Curtea Domnească” din Târgoviște și “The Dracula Investigation Gallery” din Sighișoara.

Expoziția salonului „Povești din București în benzi desenate” reunește lucrări realizate de artiștii: Valentin Tănase, Sandu Florea, Marian Mirescu și Cristian Păcurariu, Albin Stănescu, Puiu Manu, Teodor Bogoi, Mihai I. Grăjdeanu, Gabriel Rusu, Daniel Danil, Anca Georgescu, Daniel Eduard Buruiană, Octavian Curoșu, Gabriel Zăbavă, Cristian Stanciu, Adrian Cocoș, Valentin Ionescu, Tătărășanu Andreea, Horia Daniel, Anton Perussi, Alexandru Bălăiță și Ana Maria Borlan.

Expoziția mai cuprinde și coperte de reviste BD și romane grafice ale autorilor străini care au abordat tema Vlad Țepeş Drăculea. Lucrările au fost realizate special pentru ediția din acest an a salonului, iar acestora li s-au alăturat și benzi desenate din colecția Szasz Andrei și Vasile Isache. În plus, ca în fiecare an, organizatorii au invitat tinerii pasionați de cea de-a 9-a artă să participe la concursul salonului.

Invitat al acestei ediții este artistul francez de origine italiană, Giuseppe Manunta, autor al numeroase benzi desenate publicate în spațiul franco-belgian. În prezent este director artistic al editurii Éditions Félès, unde a publicat cel mai recent volum al său „Cina de Crăciun”. Desenul lui Giuseppe Manunta este unul dintre cele mai seducătoare dintre benzile desenate încă suspendate între prospețimea impactului vizual și delicatețea culorilor în acuarelă, între moliciunea formelor feminine și rafinamentul extrem al liniei. Un desen de vis care ne duce puțin în lumea basmelor.

Artistul nu va putea fi prezent în România din cauza restricțiilor actuale dar se vor putea admira, pe simezele expoziției, pagini trimise special pentru salon, traduse în premieră în limba română. „Dracula a avut întotdeauna o mare influență asupra mea, de când eram copil, iar această mică poveste a fost un omagiu destul de original adus unui mit cultural istoric. Am scris și alte povești despre el, dar încă nu am avut timp să le desenez” Giuseppe Manunta

Până pe 30 august, programul salonului va include prezentări de reviste și albume de bandă desenată, întâlniri cu artiști, vizionarea unui film de animație și o serie de conferințe, toate aceste activități desfășurându-se on line, pentru a respecta măsurile de prevenire a contaminării cu noul coronavirus SARS CoV-2 și pentru asigurarea desfășurării activităților ı̂n condiții de siguranță.

Pentru programul activităților și toate detaliile de desfășurare a acestora, vă rugăm să urmăriți paginile:

FB: Salon BD – Povești din București în Benzi Desenate, Ediția a VII-a

FB: Muzeul Municipiului Bucureşti - Palatul Suțu

Salonul din acest an se desfășoară în parteneriat cu proiectul inițiat de istoricul și scriitorul Vasile Lupașc: „2020 – Anul Vlad Țepeș Drăculea”. “Despre Vlad Țepeș Drăculea s-a scris mai mult decât despre oricare alt domnitor român. S-a scris cu venin sau cu admirație pătimașă. Foarte rar cu imparțialitate. Din Rusia până în vestul Europei sau peste Ocean, Vlad Vodă a fost ba salvator al Europei și simbol al dreptății, ba scelerat sau demon. Despre acest personaj al istoriei, al legendelor și al filmelor s-a vorbit enorm și s-a înțeles puțin. Asociația culturală Ler, la inițiativa istoricului și scriitorului Vasile Lupașc, în parteneriat cu numeroase și importante instituții din România și din afara Țării, proclamă anul 2020 ca fiind anul Vlad Țepeș Drăculea. Personalitatea și realizările marelui voievod vor fi celebrate și povestite pe tot parcursul anului printr-o serie de conferințe științifice, lansări de carte și film, concerte, expoziții de grafică și pictură, etc. Vă așteptăm lângă noi la aceste evenimente pentru a celebra și a înțelege mai bine o uriașă personalitate a istoriei românești și universale.” - Vasile Lupașc

Evenimentul este organizat de Muzeul Municipiului București la inițiativa managerului muzeului dr. Adrian Majuru și a autorului de benzi desenate Mihai I. Grăjdeanu.

Video Bucuresti

Video Targoviste 

Video Sighisoara