Tasting menu de picnic, de Picnic ShortsUP

Sâmbătă, 25 iulie, de la ora 21.30, o selecție de scurtmetraje multipremiate va putea fi vizionată online pe platforma de streaming TIFF Unlimited o singură dată în cadrul Micul Picnicului ShortsUP şi nu ar trebui ratată oriunde v-aţi afla. De ce? Pentru că picnicul e în fapt un dens şi savuros microfestin cinematografic alcătuit dintr-o succesiune foarte variată de “gustări” inedite şi suprinzătoare fiecare în parte deopotrivă prin reţetă, preparare şi... ‘plating’.

Micul Picnic nu vă reţine exagerat de mult căci poveştile sunt scurte şi condensate, dozate la fix cât să vă satisfacă bunul gust de cinefil, dar cu siguranţă o să mai digeraţi o vreme după aceea temele pe care le abordează unul sau altul dintre filme, căci e dificil de imaginat că selecţia din Micul Picnic ShortsUP poate genera o lipsă completă de empatie, indiferent că preferaţi tonalităţile comice sau cele dramatice, animaţiile sau live action-ul.

Fiind vorba de scurtmetraje, textul meu este şi el unul scurt şi se limitează la o propunere punctuală de tasting menu, alcătuit din trei filme care, în opinia mea, reprezintă must-see-uri ce reflectă sugestiv calitatea ridicată a întregii selecţii. Fie şi doar pentru a le ‘degusta’ pe acestea Micul Picnic ShortsUP merită atenţia voastră.

Ca aperitiv vă propun “Jucăriiaka “Blocks” (Bridget Moloney, SUA, 2020), un intro (aparent) ceva mai light în meniu datorită tuşelor de umor prin care este portretizată tânăra mamă a doi copilaşi aflată în pragul unei căderi nervoase. Anxietatea ei domestică se manifestă într-un mod neașteptat printr-o... revărsare de piese Lego. Comedia existenţială ce analizează costurile psihice ale maternităţii a fost nominalizată la Sundance şi recompensată la Palm Springs cu Premiul Juriului.

Trailer Blocks.

 

Felul principal vine din registrul dramatic (extrem): “Fauve” (Jeremy Comté, Canada, 2018), scurtmetraj nominalizat la Oscar în 2019 şi premiat la Sundance, Palm Springs şi Teheran (printre multe altele). O zi de vacanță pentru doi prieteni preadolescenţi care își petrec zilele de vară jucându-se departe de urbe se încheie tragic într-o exploatare minieră (de suprafață) abandonată. “Fauve” este o emoţionantă perspectivă asupra inocenţei copilăriei şi pierderii ei, mult mai complexă prin minuţia lucrului pe detalii decât o sugerează firul narativ.

Trailer Fauve.

 

La desert avem o animaţie însiropată cu o doză delicioasă de ironie, “Se întâmplăaka “Sh_t Happens” (Michaela Mihályi & David Stumpf, Cehia/Slovacia/Franța, 2019), nominalizată la Veneţia în 2019 şi la Sundance un an mai târziu şi câştigătoare a două premii la Palm Springs în 2020. Un straniu triunghi amoros format din îngrijitorul unui bloc, nevasta lui frustrată sexual şi un cerb văduv şpriţangiu evoluează într-o arcă (fără Noe, fuck Noe!) care se scufundă odată cu eşecurile cuplurilor ‘distanţate social’ care o populează.

Trailer Sh_t Happens.

 

Nu uitaţi că Micul Picnic ShortsUP are loc doar o dată, sâmbătă, 25 iulie, de la ora 21.30, pe TIFF Unlimited, iar biletele - al căror cost este de 15 lei - s-au pus în vânzare aici. Vor avea loc şi proiecții gratuite, în aer liber, la locațiile partenere Birra Moretti din Cluj-Napoca, Craiova și Iași.

Recomandare de IOAN BIG