Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 30/07/2020
Artă & Cultură / Artiști urbani Viața Orașului

Interviu cu Andrei Oltean, organizator SISAF: ”Arta în sine e originea festivalului și pe ea ne vom concentra”

Răzvan Sădean De Răzvan Sădean
Comentarii Interviu cu Andrei Oltean, organizator SISAF: ”Arta în sine e originea festivalului și pe ea ne vom concentra” Share Interviu cu Andrei Oltean, organizator SISAF: ”Arta în sine e originea festivalului și pe ea ne vom concentra”


Am intrat în linie dreaptă spre cel mai așteptat festival de cultură urbană al orașului, Sibiu International Street ART Festival – SISAF. Cea de-a VI-a ediție, care va avea loc între 10 și 16 august, reunește la Sibiu 11 artiști și grupuri din România, Franța și Ucraina, pentru a revitaliza spațiul urban prin artă stradală. Lucrările din 2020 se vor adăuga celor 84 de murale care au intrat până acum în ”patrimoniul” orașului, care însumează 8.100 mp de culoare. Am aflat toate noutățile ediției din acest an de la Andrei Oltean, organizator SISAF.

 

În afară de faptul că s-a mutat din iulie în august, cu ce alte schimbări vine SISAF în acest an complicat?

Chiar dacă situația în țară e încă în tonuri de gri, încercăm să o colorăm așa cum putem mai bine, alături de artiștii invitați. SISAF rămâne un festival la fel de amplu și la noua ediție, care va continua ce a început în urmă cu 6 ani. Nu va exista un regres sau o staționare în ceea ce lasă în urmă festivalul. Singurul lucru pe care îl facem e să regândim anumite proceduri și să reinventăm o parte dintre evenimentele conexe cu care am obișnuit comunitatea în ultimii ani. Unele se mută online, altele vor fi atent organizate în concordanță cu reglementările actuale, dar în principal miezul festivalului se păstrează, iar misiunea și obiectivele punctuale vor fi îndeplinite, așa cum ne-am propus.

 

Care e firul roșu care leagă întreg programul de tema celei de-a șasea ediții a SISAF, ”Origini”?

Așa cum spune și tema, în acest an vom propune o întoarcere la Origini. Focusul va fi pe lucrările în sine, prin care artiștii urmăresc să prezinte abordări diferite ale temei. Dincolo de partea artistică, tema va fi susținută și în evenimentele conexe, fiind practic un punct de pornire al conferințelor, workshop-urilor și proiecției de film.

 

Cine sunt artiștii care vor da culoare zidurilor din Sibiu și ce propuneri au ei pentru această ediție?

În acest moment avem 14 artiști confirmați, individuali sau grupuri, care vor lăsa Sibiului și mai ales comunității câte o lucrare impregnată cu viziunea lor artistică. Pe de-o parte, vor participa câțiva dintre cei mai cunoscuți artiști de street art din România – Pisica Pătrată, Sweet Damage Crew, John.S sau Kaps Crew, artiști apreciați din edițiile trecute care revin la Sibiu cu proiecte noi – ATOMA (Andreea Toma), Lucian Sandu-Milea, Robert Obert, Homeboy, Cristian Scutaru, dar și artiști aflați la prima participare – Popescu, Biex & Șatran și Toybox din România, Alex Maksiov din Ucraina și T-Marsh din Franța.

 

În acest an, focusul principal este pe locațiile în care vor lucra artiștii. Care sunt acestea și ce măsuri de protecție vor trebui să respecte vizitatorii?

Așa este, locațiile în care lucrează artiștii vor fi atracția principală. Arta în sine e originea festivalului și pe ea ne vom concentra. Avem și în acest an ziduri foarte bune, care vin să completeze Turul de Artă Stradală din Sibiu – cea mai amplă galerie în aer liber de acest gen din țară. SISAF a fost primul festival din România care a valorificat zidurile gri ale instituțiilor de învățământ, prin urmare vom continua în același ton. O grădiniță, școli gimnaziale și zidul unei facultăți din cadrul ULBS vor beneficia de o schimbare majoră. Vom mai bifa lucrări pe un zid de la Aeroport, baza hipică din cartierul Vasile Aaron, blocuri și alte clădiri emblematice și de mare impact. Cât despre măsurile de protecție, oamenii trebuie să respecte strict legislația în vigoare, fiindcă toate sunt spații în aer liber, iar lucrările se pot vedea de pe domeniul public în orice moment, nu doar într-un cadru organizat.

 

Atmosfera festivalului a fost completată în fiecare an de evenimente diverse și Turul de Artă Stradală. Cum arată programul conex al acestei ediții?

În cadrul programului am păstrat într-un fel sau altul toate tipurile de evenimente din ultimii ani. Avem o expoziție în aer liber, workshop-uri de artă pentru adulți și copii, o conferință, o proiecție de film drive-in, un after-party lejer pe terasă și, desigur, apogeul unei săptămâni întregi de muncă a artiștilor – parcurgerea Turului de Artă Stradală pe biciclete. În timpul săptămânii, ne propunem să avem și câteva transmisiuni live din locații, pe pagina noastră de Facebook.

 

Arta stradală e și despre interacțiunea cu publicul. Aceste lucrări sunt create în primul rând pentru a fi privite. Cât de mult a crescut interesul sibienilor pentru acest tip de artă de la prima ediție până în prezent?

E incredibil ce feedback avem anual, în timpul și după încheierea evenimentului. Înainte de orice, SISAF face arta accesibilă, iar acesta e primul pas pentru a crește apetitul oamenilor pentru frumos. E de ajuns să vadă o lucrare, direct pe strada lor sau într-o plimbare prin alt cartier, pentru ca apoi să le fie stârnit interesul. Localnicii își pun întrebări despre lucrări și mesajele lor, iar acest lucru aduce doar beneficii. În plus, Turul de Street Art răspunde și unui tip de turism urban nou, care ia avânt în fiecare an. Tot mai multe persoane din țară și afară văd în acest tur un obiectiv în sine al călătoriei lor și își dedică o zi întreagă doar pentru a explora tot ce are Sibiul de oferit prin cele 84 de picturi murale răspândite în tot orașul.

 

De ce are nevoie comunitatea sibiană de un festival precum SISAF în aceste vremuri atipice?

Nevoia unui astfel de festival o are orice oraș, în orice context sau perioadă a anului. O lucrare pe un zid gri e o gură de aer proaspăt, la fel cum un parc sau o zonă verde face diferența între blocuri. E o intervenție urbană care schimbă percepția asupra locului și asupra vieții. În vremuri atipice, precum cele din ultimele luni, importanța artei e cu atât mai mare cu cât ea are puterea să aducă o notă pozitivă. Noi asta încercăm să facem: să colorăm ziduri și suflete.

 

Interviu de Răzvan Sădean

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută