Cronică de carte: ”Din Antarctica la Scărișoara. Pe urmele lui Emil Racoviță” de Bogdan Federeac

Când Helmut Ignat, fotograf al revistei National Geographic România și Cristian Lascu, primul redactor-șef al aceleiași reviste, dar și unul dintre cei mai respectați speologi români își unesc forțele, rezultatul nu poate fi decât unul remarcabil.

Începem călătoria în Munții Apuseni, poposim la Ghețarul Scărișoara (cel mai mare și cel mai vechi ghețar subteran din lume). Apoi urmăm traseul vasului Belgica cu care a întreprins Emil Racoviță expediția antarctică între 1897-1899, cu punct de plecare Țara de Foc.

Nu doar pe urmele lui Racoviță ajungem prin intermediul acestei cărți: în Țara de Foc descoperim toponimie românească: munții Cordiliera Carlos de Rumania, Sierra Carmen Sylva sau Lacul Sinaia, consecințe ale trecerii prin zonă ale altui român, Iulius Popper, explorator și antreprenor de la finalul secolului al XIX-lea, devenit guvernator neoficial al Țării de Foc.

Ajungem „dincolo de capătul lumii”, pe țărmurile Antarcticei, cu o mică oprire pe insula Cobălcescu, botezată de Emil Racoviță în memoria mentorului său, naturalistul Grigore Cobălcescu. Liniștea devine tot mai adâncă, cu greu se aud doar țipetele păsărilor Skua, apoi plescăielile balenelor și canonada aisbergurilor prăbușindu-se în mare.

Încheiem călătoria de pe urmele lui Emil Racoviță în sudul Franței, în Banyuls-sur-Mer, unde Racoviță a locuit și cercetat (în cadrul Observatorului Oceanologic) vreme de aproape 20 de ani.

„Pe urmele lui Emil Racoviță” nu descoperim doar locurile, ci și poveștile întemeietorului biospeologiei, în sprijin venind materialul foto, atât cel semnat de Helmut Ignat, cât și cel de arhivă.