VIDEODOME | “TRIPLE 9” (2016, r: John Hillcoat)

Thriller de acţiune produs de oscarizatul pentru “Spotlight” Steve Golin, cu o distribuţie multi-rasială impresionantă, selecţionată dintre ‘premianţi’ obişnuiţi a păşi pe mocheta roşie (Chiwetel Ejiofor, nominalizat la Oscar pentru “12 Years a Slave”, Kate Winslet, câştigătoare a premiului pentru “The Reader”, Woody Harrelson, nominalizat de două ori, pentru “The People vs. Larry Flynt” şi “The Messenger”, Casey Affleck, nominalizat pentru “The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford” şi “Manchester by the Sea”), vedete populare de televiziune (Aaron Paul – “Breaking Bad”, Norman Reedus – “The Walking Dead”, Clifton Collins Jr. –“Westworld”) sau pe val datorită resurgenţei supereroilor Marvel şi DC Comics (Anthony Mackie – “Avengers”/”Captain America”, Gal Gadot – “Wonder Woman”/”Justice League”), cu muzica lui Atticus Ross (Oscar pentru “The Social Network”), care a adus încasări totale în cinematografele americane de doar... 12 milioane de dolari (probabil, nici cât să acopere salariile).

Un eşec de boxoffice catastrofal, inexplicabil la prima vedere ţinând cont de calitatea resurselor menţionate mai sus. Dacă însă analizăm plot-ul (scenariul scris de Matt Cook a fost inclus de Franklin Leonard în “Black List”-ul din 2010, deci vă daţi seama cât timp a zăcut în sertar până să intre în preproducţie) înţelegem mai bine de ce consumatorii ‘stars & stripes’ de popcorn au fost oripilaţi.

John Hillcoat

Păi, după ce ai sărit la jugulara tradiţiilor nelegiuite săteşti din codru cu atacul la Hillbillies contrabandişti din “Lawless”, să ai tu, John Hillcoat (autorul excelentului Neo-Western “The Proposition” din 2005), îndrăzneala să vii de la Antipozi - chit că eşti prieten cu Nick Cave - ca să sugerezi că Estul ‘sălbatic’ cucereşte Vestul ‘civilizat’ şi că unul dintre oraşele-simbol ale Statelor Unite (Atlanta, Georgia... “Pe aripile vântului”, Jocurile Olimpice, cartierul general al companiilor Coca-Cola, CNN şi Delta Airlines, etc, etc) este măcinat de corupţie până în măduva osaturii instituţiilor responsabile de ordinea şi siguranţa contribuabililor americani? Asta indică un grad de cinism şi dispreţ faţă de ‘the greatest nation on earth’ inacceptabil pentru ‘desperate housewives’ şi pentru spălaţii pe creier din suburbii al căror ideal etern este să-şi tundă petecul de iarbă din faţa coşmeliei ipotecate şi să adopte pentru cei de peste gard sau drum o figură de ‘smiley’: “Ce faci, vecine? Eşti bine, nu?”.

Woody Harrelson și Casey Affleck

Nu găsiţi pe Netflix, HBO sau Amazon Prime acest film care arată spectatorilor, în special celor de peste Atlantic, în mod realist o Americă incorect politică în care se fumează în spaţii închise, se consumă droguri în locuri publice şi se bea (mult) alcool la volan, în care nu există buni şi răi din punct de vedere a rasei sau a apartenenţei la minorităţi (rasiale sau LGBTQ+), în care o enclavă a Mafiei ruse condusă de evrei cu origini slave (‘Kosher Mafia’) ce-şi au asigurat sanctuar permanent la Tel Aviv nu au o problemă în a subjuga fără scrupule reprezentanţi a legii (poliţie, FBI, birocraţie administrativă, penitenciare, armată) lipsiţi de orice urmă de morală sau forţaţi să-şi înăbuşe acest tip de atitudine, cu ajutorul unui instrumentar în care puful bumbacului de pe plantaţii nu se prea regăseşte în cadre idilice în acest film foarte întunecat şi brutal: prostituţie, crimă, şantaj, mită, trafic de informaţii, tortură, răpiri, ş.a.m.d. “There is no limit to what desperate men will do when pushed.”.

Chiwetel Ejiofor și Kate Winslet

Pentru a crea o diversiune în tentativa de a fura nişte date dintr-un birou guvernamental la comanda cinicei Irinei Vlaslov (Winslet, uluitoare în rol), cinci inşi de teapa asta (Ejiofor, Paul, Reedus, Mackie şi Collins Jr.) apelează la un scenariu “Triple 9”, cazul unui ofiţer căzut la datorie care implică conform protocolului operaţional în regim de urgenţă toate forţele poliţieneşti disponibile în căutarea făptaşului. Pentru asta au nevoie însă de o victimă pe care să o ucidă fără remuşcări şi îl aleg pe noul partener al lui Mackie (Affleck), tânăr mai puţin experimentat însă cu principii foarte clare legate de conduita profesională... cam prea clare şi neconvenabile pentru gustul corupţilor.

Gal Gadot

Evident, lucrurile nu se întâmplă exact aşa cum aceştia au plănuit fiindcă viaţa are o multitudine de nuanţe de gri şi nu se rezumă strict la alb şi negru. “Out here, there is no good and there is no bad. To survive out here, you’ve got to out monster with monster.” (personajul lui Harrelson).

Presupun că nu vă aşteptaţi ca “Triple 9” să aibă şi un happy-end sau că voi da foarte multe detalii despre această densă şi cumplită radiografie a unei Americi erodată din interior de reprezentanţii coruptibili dintr-un sistem menit a asigura confortul şi siguranţa cotidiană a cetăţeanului de rând, sistem pe care acesta îl venerează şi îl respectă, însă vă asigur că avem de-a face cu un film cu totul şi cu totul ieşit din comun pe care ar fi păcat să îl rataţi sau să nu îl derescoperiţi din perspectiva unei societăţi în convulsii după fitilul aprins de cazul ‘Floyd’. “You should be smart enough to know that the monster has gone digital. Be careful what you instagoogletweetface.”.

Gal Gadot și KAte Winslet la filmari

  • Text de Ioan Big.

Ioan Big, Publisher Zile și Nopți