Seri de vară cu teatru în Herăstrău

După o lungă perioadă în care nu am avut posibilitatea de merge la teatru, cu siguranță și actorilor și publicului consumator de artă teatrală li se făcuse tare dor de un spectacol. Vestea bună este că acum se joacă şi chiar și cu măsurile de prevenție impuse, cu un număr mic de spectatori, cu scaunele distanțate și cu măști pe față, emoția ajunge să fie transmisă mult mai eficient decât prin intermediul ecranului calculatorului. Cum toate evenimentele sunt organizate în aer liber, teatrul nu putea să facă excepție, așa că vom asista la montări care mai de care mai inovatoare și interesante, special adaptate condițiilor.

În zona Parcului Herăstrău pare a fi cea mai concentrată activitate în acest sens. Iată o trecere în revistă a spectacolelor pe care le putem urmări în luna august, în locații incluse sau apropiate parcului.

Grădina de Vară TVR. Singurul loc din București, unde timp de opt săptămâni avem ocazia să participăm la spectacole de teatru live, zilnic, căci anul acesta stagiunea Teatru în TVR, aflată la a IV-a ediție, se desfășoară până pe 13 septembrie în Grădina TVR (Grădina Molière, Str. Col. C-tin Blaremberg), ediție cu o utilitate și o atmosferă aparte în contextul de anul acesta. Autodeclarat cel mai important proiect al TVR din 2020, acesta include 18 spectacole susținute în mai multe reprezentații de-a lungul stagiunii, produse de 11 teatre, nu numai din București, care ne dau astfel ocazia să vedem performând inclusiv artiști talentaţi din țară.

Iona, 2 și 23 august, de la ora 21:00 în Grădina TVR

Teatrul Bulandra susține pe 1 august spectacolul Treapta a noua de Tom Ziegler, iar pe 2 august putem urmări Iona lui Sorescu, spectacol pus în scenă de Teatrul Dramaturgilor Români. Teatrul Nottara nu lipsește din peisaj și vine cu două montări interesante: pe 7 și pe 22 august, avem Repetiția vieții mele de Claudiu Sfirschi-Lăudat iar pe 28 august, Despre olteni, cu dragoste după Marin Sorescu. Pe 14 și 15 august, unteatru ne așteaptă la Hamlet al lui Shakespeare.

Repetiția vieții mele

Frau Hess şi grădinile ei (11, 13 august), cabaretul de teatru, dans şi muzică pus în scenă de Alexandru Hausvater la Teatrul Evreiesc de Stat, Zadarnicele chinuri ale dragostei de William Shakespeare de la Bulandra sau Călătoarea şi Shakespeare și anti-basmul comic pentru adulți plin de optimism, Și n-au trăit fericiți până la adânci bătrâneți, de Sever Andrei (pe 6, 21 și 24 august) sunt doar câteva dintre spectacolele care se adaugă la lista celor pe care le puteți vedea în Grădina TVR.

Frau Hess şi grădinile ei

Grădina de vară Herăstrău a Teatrului de Revistă „Constantin Tănase”. La Teatrul de Vară Herăstrău are loc unul dintre cele mai ample proiecte artistice ale acestei veri. Din iulie a început stagiunea estivală cu premiera spectacolului Cu mască sau fără mască, oamenii vor să zâmbească! de Vasile Muraru și Valentina Fătu, producție a Teatrului Constantin Tănase, pe care vom avea ocazia să o urmărim, în cazul în care nu ați ajuns până acum, și pe 1 august (capete de afiș sunt Adrian Enache și Mirela Vaida). Producțiile de anul acesta par a fi în mare parte comedii, încercând să ne inducă buna dispoziție, gânduri pozitive și să ne facă să râdem, lucru de care avem mare nevoie în ultimul timp. Din cele 2500 de locuri pe care amfiteatrul le are, vor fi puse la dispoziție doar 500, în acord cu prevederile impuse de starea de alertă.

Vasile Muraru și Valentina Fătu

Producții speciale marca Odeon, pe care abia aștept să le văd, sunt aduse pe scena din Herăstrău: pe 4 august un superspectacol, Jurnalul lui Robinson Crusoe, Musical-ul Adei Milea după Insula de Gellu Naum în regia lui Mihai Măniuțiu, continuând în zilele ce urmează cu Natură moartă cu nepot obez, de Ion Sapdaru, Clasic e fantastic - Copilăria lui Mozart - spectacol muzical educativ pentru copii, și Liniște! Sărut. Acțiune!, adaptarea lui Peter Kerek după filmul Living in Oblivion.

Jurnalul lui Robinson Crusoe

Teatrul Elisabeta ne aduce pe 6 și pe 8 august comedia Ghici cine te sună?!, în regia Taniei Popa cu Andreas Petrescu, Cătălina Grama (Jojo) şi Alexandra Velniciuc în distribuţie, iar Nottara vine pe 9 august cu Thailanda, de Dimitris Kechaidis și Eleni Chaviara, și pe 30 august cu Oglinda neagră, spectacol-concert după schițele lui I.L. Caragiale.

Ghici cine te sună?!

Teatrul Mic are primele spectacole din această vară: basmul contemporan Apa Vie după Frații Grimm, în data de 14 august (se joacă şi pe 22), spectacolul de comedie Pensiune Completă în regia lui Gelu Colceag în seara de 15 (cu încă o reprezentaţie pe 29 august), iar următoarea comedie programată pe scena din Herăstrău, în data de 16 august, este Angajat la doi patroni de Richard Bean, după Slugă la doi stăpâni de Carlo Goldoni, în regia lui Vlad Corbeanu.

Pensiune Completă

Spectacolele independente de mare succes sunt şi ele prezente prin comediile All Inclusive (11 august) cu Marius Manole şi Pe o pânză de păianjen (12 august) cu Andi Vasluianu, Medeea Marinescu şi Mirela Oprişor, iar pe 22 sunteți așteptați la Muzica si comedia salvează Romania de Cosmin Man, unde spectatorii interesați îi pot vedea şi asculta pe Mirabela Dauer, Țociu și Palade, Marina Voica și Silvia Dumitrescu, printre mulți alți artiști prezenți.

Pe o pânză de păianjen

Concluzia e simplă... în august, în zona Herăstrău, se joacă teatru pe toate gusturile!

  • Text de Delia Mitrache.

Delia Mitrache