Periplu festivalier. Din Transilvania până în Deltă și înapoi la București

Finalul verii se apropie, iar gândurile noastre călătoresc spre ce aventuri mai putem pune la cale în timpul rămas. Dacă ești un cinefil convins sau pur și simplu te-ai plictisit de Netflix, ar fi momentul să arunci o privire pe harta numeroaselor festivaluri de film care vor avea loc în august. Locații noi, cadre unice, titluri în premieră, sigur găseşti ceva atractiv, indiferent de gusturi.

Luna începe cu TIFF, care propune până pe 9 august proiecții în peste 10 locații din Cluj. Ia un loc în Arkhai Sculpture Park sau în curtea Castelului Bánffy, unde, dacă filmele nu sunt suficiente, nu rata concertele susținute de Surorile Osoianu, Vița de Vie sau Jean-François Zygel.

Nu departe de malul mării, în Grădina de vară din Eforie Nord, Festivalul Cinemascop (1 - 5.08) transformă serile călduroase în cadre aparte care te duc în diferite colțuri ale Europei. O drumeție în stil de pandemie prin Belgia, Cehia, Polonia şi Suedia, încheiată în România.

Pentru un cadru unic îți recomand Festivalul Anonimul (12-16.08). De la forfota orașului la izolatul Sfântu Gheorghe, unde Dunărea și Marea Neagră se întâlnesc. Ulițele acoperite cu nisip, natura neatinsă și obiceiurile străvechi duse mai departe de locuitorii satului se întâlnesc pentru a crea un ambient atipic.

Organizat în Biertan, Luna Plină (20 - 23.08) este primul festival care combină pasiunea pentru filmul horror cu cea a călătoriei. Descoperă una din primele așezări germane de sași prin cineconcerte, ture cu bicicleta, ghost-hunt sau degustări de produse tradiționale din zona Transilvaniei.

Dacă te afli la Râșnov trebuie să îți faci liber în agendă pentru Festivalul de Film şi Istorii Râşnov (21 - 30.08). 11 țări pun accent pe un capitol semnificativ al fiecărei istorii, cel al războiului. Singurul de acest gen de pe piața românească, evenimentul invită la chibzuire și la chestionarea trecutului.

De obicei, Câmpulung Film Fest (26 - 30.08) punea în paralel două țări și filmele lor. Anul acesta însă, se pregătește o variantă ‚de acasă’, dar care păstrează diversitatea... filme românești cu povești despre români. De la Călătoria fantastică a Maronei, ajungem la Acasă.

Călătoria cinematografică se încheie nu departe de casă, la Grădina cu Filme și la Muzeul Țăranului Român, locurile unde Festivalul Internațional de Film București (27. 08 - 3.09) își va desfășura activitatea. Titluri așteptate și recente vor fi prezentate cinefililor într-o competiție evaluată de un juriu format din personalități reprezentative ale cinematografiei românești.

Foto cover: TIFF

  • Text de Teodora Bratu.

Teodora Bratu