Pandemia ne-a transformat în clienți mai educați și mai pretențioși

Odată ce s-a terminat cu starea de urgență, am călătorit prin Brașov, Sibiu și pe litoralul românesc, iar experiențele de pe terasele din aceste locuri, dar și de pe cele din București, mi-au confirmat una dintre bănuielile pe care le aveam: pandemia ne-a transformat pe mulți în clienți mai atenți la ceea ce consumăm. Și nu mă refer aici doar la atenția acordată felului în care sunt pregătite produsele, dacă personalul poartă mănuși sau măști etc., ci și la calitate. În perioada în care românii au stat în autoizolare, au fost destui cei care au început să-și mai schimbe stilul de viață și n-au fost puțini cei care au virat spre zona healthy & quality. Am avut timp să facem yoga și să ne transformăm sufrageria în sală de fitness (magazinele sportive din țară încă duc lipsă de gantere), am început să gătim mai des și cu ingrediente mai de calitate, unii dintre noi au avut în acele zile și răgazul necesar pentru a se documenta mai bine în ceea ce privește efectele pe care o alimentație sănătoasă le are asupra organismului și sistemului imunitar. Și frica a jucat un rol important aici, pentru că am tot văzut că virusul îi atacă cu predilecție pe cei care n-au avut cel mai sănătos lifestyle.

Totodată, pentru că nu s-a mai ieșit deloc în oraș, unii au avut mai mulți bani de cheltuit și și-au permis răsfățul de a experimenta, de a încerca produse mai calitative, lucru care le-a și schimbat gusturile în bine. De exemplu, am prieteni care pe perioada stării de urgență au înlocuit berea industrială cu cea artizanală, iar acum caută doar terase care au în meniu așa ceva, pentru că și-au dat și ei seama că viața e mult prea scurtă ca să bei bere proastă. Și cu mâncarea lucrurile stau la fel. Nu mai ieșim atât de des în oraș, așa că ne permitem să dăm un pic mai mult, dar totul să fie mai de calitate. Cine zicea că suntem prea săraci ca să mâncăm prost, avea dreptate. De aceea am și făcut, în paginile ce urmează, o listă cu locuri din țară cu burgeri artizanali, cu prețuri care pot părea mai piperate, dar unde nu se face rabat de la calitate.

În același timp, și cei din Horeca știu aceste lucruri și multe localuri au început să-și modifice meniurile tocmai în acest sens, incluzând mai multe opțiuni sănătoase sau premium. Nu în ultimul rând, o parte dintre terase au început chiar să sufere mici modificări (mai multe prize, Wi-Fi mai bun și zone mai umbrite) pentru a permite clienților să se mute aici cu biroul pentru o zi, deoarece au observat că lumea e sătulă de muncit în bucătărie sau sufragerie. Unii dintre proprietarii de terase ne-au spus că în ultima lună au primit din ce în ce mai multe mesaje în care sunt întrebați dacă se poate lucra remote din grădina lor de vară. Posibil ca până la sfârșitul verii să apară în meniurile teraselor și pachete de work remote, în care să primești apă și cafea nelimitată, plus câteva gustări, dar pe nota de plată să fie taxat și timpul petrecut la masă. Vrem nu vrem, pandemia ne-a schimbat obiceiurile de consum, era și normal, iar ăsta s-ar putea să fie singurul aspect pozitiv al acestei nenorociri.

  • Text de Gruia Dragomir.

  • Newsletter Zile și Nopți:

Newsletter