PE GUSTUL NOSTRU | Treevi – Pizza al taglio

Treevi – Pizza al taglio: Doing the Right Thing când e vorba de pizza la felie

În Do the Right Thing, excelentul film al lui Spike Lee din 1989, în care acțiunea se învârte în jurul pizzeriei lui Sal (Danny Aiello) din Brooklyn, am descoperit, adolescent abia ieșit din comunism fiind, că da, pizza poate fi, la felie, un excelent street food, genul de mâncare pe care o poți savura din mers, pe stradă, mânjindu-te fără rușine pe degete de sos de roșii .

Scenă din filmul "Do The Right Thing"

Bine, în anii 90’, când aveam eu această revelație cinematografică, pizza însemna în România un blat de pâine presărat cu telemea și kaiser, toate acoperite de bulion, o adaptare neaoșă care, aveam să descopăr ani mai târziu în Italia, n-avea mare lucru în comun cu spiritul pizzeriilor autentice.

www.facebook.com/treevipizzaaltaglio

Și, în 2020, trecând prin zona Victoriei, pe Titulescu, descopăr la un parter Treevi – Pizza al taglio, care exact pe conceptul ăsta merge: pizza la felie.

Împins de curiozitate, fac un reasearch pe net. Părerile sunt împărțite, mna, ca în orice treabă românescă. Oricum, aflu de pe site-ul lor că feliile se vând în două moduri: la felie, preț fix, și la suta de grame, preț variabil. În cazul în care comanzi un tip de pizza la felie, există un prag minim de două bucăți. Totuși, îmi zic, cea mai bună cale de a cunoaște o cârciumă e să te deplasezi la fața locului.

www.facebook.com/treevipizzaaltaglio

Într-o după amiază toridă îmi fac curaj și descind la fața locului. Câteva măsuțe afară, câteva înăuntru, design funky, cutii de pizza mini, adaptate feliilor. O bilă albă de la mine: pe masă tronează un recipient cu ulei de măsline picant.

Întreb de comanda minimă de două bucăți la felie și mi se spune, cu bun simț, că, dacă tot m-am deplasat la fața locului, pot comanda doar o felie de orice fel. Întreb de Truffle ( cu buffala și sos de trufe, una din slăbciunile mele- 8 lei 100 de grame). Nu e gata încă. Por să aștept 10 minute?

www.facebook.com/treevipizzaaltaglio

Nu pot, că am treabă la birou, așa că mă decid pe loc: o felie de Diavola (10 lei bucata). Pe care o mănânc pe loc, lingându-mi degetele. Aici văd un mic detaliu care, în alte locuri, mă exasperează. Diavola are ardei iute tăiat mărunt pe deasupra, nu peperoncino presărat printre rânduri. Pentru un amator de iuțeală ca mine e o altă bilă albă dată localului. Nu înțeleg zgârcenia altor cârciumi vizavi de ardeiul iute. E 50 de bani unul cum trebuie în orice piața. În fine. Iau la pachet o bucată de Buffala (230 de grame – 16 lei), o bucată de Calabra (200 de grame- 14 lei) și o felie de Quatro Formaggi – 11 lei. Un total de 51 de lei.

www.facebook.com/treevipizzaaltaglio

Sunt două elemente esențiale la orice pizzerie care se respectă: blatul și ingredientele. La Treevi blatul trece cu brio proba calității. N-am găsit cocoloașe de cocă în niciuna din porții. Crocant cât trebuie și, uneori, exact pe gustul meu, puțin ars. Ingredientele sunt și ele ca la carte: sosul de roșii e disimulat firesc sub crusta de brânzeturi topite. Mozzarella e mozzarella, buffala e buffala iar salamurile sunt cele anunțate în meniu.

www.facebook.com/treevipizzaaltaglio

Mda, e uimitor cum am ajuns ca, de multe ori, normalitatea să ne uimească. Mai ales când e vorba de cârciumi. Deci, note to self: Treevi – Pizza al taglio când ai chef să mănânci pizza la felie din mers, fără rușinea de a te mânji de mâncare decentă.

  • Text de George Mihalcea.