HAIHUI cu Swit Rocs - Lefkada: Escapadă în pandemie

Dragă Om al plajei,

Ne știm deja de câteva luni bune, așa că o să fiu sinceră - nu mi-aș fi imaginat că voi scrie tocmai eu un articol despre mare și plajă. Poate, cel mult, unul despre apele plajelor exotice din Asia sau America de Sud, în care să te bălăcești în lunile de iarnă, când acasă zăpadă îți ajunge până la genunchi și urechile ți-s creponate de crivăț. Și asta pentru că vara prefer să fac orice altceva decât să pierd vremea la mare. Îmi plac concediile active, pline de aventură, de spectaculos, concediile din care te întorci mult mai obosit decât erai la plecare. Totuși, mai am și eu câte o scăpare. Și despre o astfel de scăpare doresc să îți povestesc astăzi - scăparea de presiunea pandemiei pe care, pentru câteva zile, am înecat-o în cele mai albastre ape pe care mi-a fost dat vreodată să le văd. Apele Mării Ionice.

Lefkada, Caraibele Greciei

Am ales Lefkada, ca urmare a vizitei de luna trecută de la Meteora despre care ți-am povestit aici, din, poate cel mai trivial motiv posibil - căutam o insulă care să nu fie foarte departe (3-4 ore de condus din Meteora) și pe care să ai acces ușor. Dat fiind faptul că Lefkada este singura insulă a Greciei care este conectată printr-un pod de continent, implicit ne scăpa de potrivirea cu orarele unui feribot, de timpul irosit astfel, dar și de costuri (care nu sunt deloc neglijabile către niciuna dintre insule!), decizia a fost simplă. Și cum nu se putea mai bună!

Porto Katsiki, cea mai îndrăgită plajă a Lefkadei, dar și cea mai umbrită

Știi momentul ăla când vezi pe cineva și așa cunoscut îți pare, dar nu știi de unde să îl iei? Ei, așa și cu Lefkada. Îmi aducea cu cineva cunoscut, dar zău de știam cu cine... Abia spre final mi-am dat seama la cine mă făcea să mă gândesc - la o femeie incredibil de frumoasă, când veselă, când supărată, când prea capricioasă, când prea liniștită. Nu știu cum ar concluziona un bărbat ideea aceasta, dacă el ar fi autorul, însă mie mi se pare că Lefkada e o femeie numai cum trebuie și cu câte puțin din toate. Partea de vest a Lefkadei a fost de departe preferata mea. Plajele de aici sunt stâncoase, marea e furioasă, spumoasă, iar culoarea ei depășește orice nuanță de turcoaz electrizant pe care o mai văzusem până atunci. Ba, pardon! Nu frumoase. Dureros de frumoase sunt plajele din vest! Asta și datorită (din cauza?!) pietrelor, pietricelelor și pietroaielor de pe plajă și din apă care, la început, par jucăușe și simpatice, apoi devin agasant de dureroase.

Kavalikefta, o plajă sălbatică, spectaculoasă, însă periculoasă din cauza curenților foarte puternici și a stâncilor

Sub asaltul valurilor, pe plaja Kavalikefta

Apele plajei Megali Petra, în apropiere de Kavalikefta, la fel de dezlănțuite dar, parcă, chiar și mai electrizant de albastre

Plaja Kathisma, frumoasă, dar incredibil de furioasă

Plaja Porto Katsiki, probabil cea mai faimoasă plajă a Lefkadei

Plaja Agios Nikitas, o combinație între spectacolul naturii din vest și modernismul din est

Apusurile văzute de pe coasta de vest sunt și ele spectaculoase, neîmblânzite, dramatice chiar, precum sunt și valurile care se sparg violent de stânci și mareea necruțătoare care mătură în neștire plaja. Cum să nu iubești o astfel de femeie?!

Apus surprins pe coastă,  în zona de nord a plajei Porto Katsiki

Apus pe plaja Katshima, faimoasă pentru salturile cu parapanta care se fac de pe dealul din apropiere

Apus surprins pe drum dinspre coasta estică, spre cea vestică

În est, plajele sunt mai mari, mai nisipoase, iar marea este atât de lină și liniștită, încât seamănă mai degrabă cu un lac. Nuanțele de turcoaz sunt înlocuite cu verdele albăstrui al lacurilor glaciare, iar în zare sunt străjuite de creste de dealuri și munți. Plajele sunt dotate cu șezlonguri și umbrele, cresc palmieri, pomi fructiferi și alte verdețuri exotice, există bărulețe, taverne și mici hoteluri, precum și tarabe de Mamaia la ieșirea de pe plaje. E mai civilizat în est, ar spune unii. E mai ca acasă în est, aș spune eu. Dacă îți place la Mamaia sau la Costinești, dacă preferi ca șezlongul și umbrela să te aștepte pe plajă, iar cocktail-ul să îți fie servit cât stai cu feliile de castravete pe ochi, să nu îi dezhidrateze soarele, atunci coasta estică este pentru tine. Dacă nu te deranjează să îți aduci singur băuturile, eventual și umbrela, dacă zgomotul naturii te impresionează mai mult decât zgomotul care se aude din tavernele și barurile de plajă, atunci poate vei prefera, la fel ca și mine, coasta vestică. Dar, cel mai bine, le poți încerca pe amândouă!

Plaja Nikiana de pe coasta de est și apele ei, molcome precum un lac de munte

Plaja Nikiana, obișnuită, probabil, cu mult mai mulți turiști în această perioadă a anului

Plaja Nidri, cea mai modernă și plină de facilități plajă a Lefkadei

Apele liniștite ale plajei Nidri

Există numeroase plaje pe Lefkada, una mai spectaculoasă decât alta. Drumul între ele, care urmează mereu linia mării este și el spectaculos. Sunt plaje pe care poți ajunge mergând puțin pe jos, pentru altele trebuie să îți aloci 20-30 minute de urcare/ coborâre pe stânci, pe unele poți ajunge cu mașina chiar până pe nisip, iar pe altele poți ajunge doar cu barca. Vântul puternic din vest este o resursă prețioasă pentru sporturile nautice pe care le poți practica acolo, kiting, paragliding, sailing, iar modernismul din est este o promisiune sigură pentru seri de petrecere și posibilități numeroase de shopping, baruri și taverne. Poți explora insula, dacă mergi cu mașina sau poți opta pentru diverse excursii organizate.

Cert este că vei găsi variante satisfăcătoare pentru orice fel de concediu preferi. Îți recomand să descarci o hartă cu plajele principale ale Lefkadei (peste 20 la număr), care sunt dispuse de jur împrejurul insulei și să citești câte ceva despre fiecare, pentru a-ți putea creiona tu propria hartă de plaje, în funcție de ceea ce îți face plăcere să faci. Drumurile sunt bune, peisajele superbe, prețurile accesibile, meniurile mai peste tot în limba română, grecii ospitalieri, cum îi știi, iar contextul actual te va feri de aglomerația specifică Greciei în plin sezon.

Dacă oprești pentru câteva clipe mașina pe marginea drumului, ai toate șansele să te pricopsești cu câte o astfel de priveliște

Simpla depărtare de mal poate fi un sport extrem pe coasta vestică. Și chiar unul gratuit!

Cățăratul pe stâncă și echilibristica în valuri poate fi un alt exemplu de sport extrem în Lefkada

Relaxare deasupra plajei Egremni, care, din cauza unui cutremur, este accesibilă doar de pe mare

Dragă Om al plajei,

Într-un alt moment al vieții, cel mai probabil că nu aș fi ales să petrec câteva zile de vară pe plajă. Zi de zi suntem martorii felului în care realități mai mult sau mai puțin independente de noi ne modelează acțiunile, deciziile și ne obligă să ne reevaluăm activitățile pe care iubeam cel mai mult să le facem. Îți doresc să îmbrățișezi în perioada asta tot ce ți se oferă chiar dacă, în alt moment al vieții, ai fi preferat să aloci altfel timpul respectiv. Dacă era după mine, probabil nu aș fi aflat niciodată cât de minunat poate fi să îneci, pentru câteva zile măcar, toate grijile și nemulțumirile în tumultul celei mai albastre ape pe care mi-a fost dat să o văd vreodată. Liniștea asta, ți-o doresc și ție, în tot zgomotul care ne asurzește prezentul.

Cu drag,

Un Om al muntelui căruia i-a plăcut și la plajă

www.instagram.com/swit.rocs

  • Text de Swit Rocs

Swit Rocs

  • Newsletter Zile și Nopți:

Newsletter