UNDERCLOUD, Festivalul de Teatru Independent de Orice

Având ca temă solidaritatea, responsabilitatea și adaptarea într-un context social și cultural dificil, în care artiștii independenți au avut de suferit, ediția a 13-a a UNDERCLOUD, primul festival de teatru independent din România, născut din ideea regizoarei Chris Simion-Mercurian, va avea loc anul acesta în perioada 11-18 august, în grădinile Muzeului Țăranului Român şi ale Muzeului Antipa. Spectatorii vor avea șansa de a participa la spectacole de teatru contemporan, performance-uri coregrafice, spectacole-lectură şi evenimente speciale dedicate copiilor.

Ce înseamnă UNDERCLOUD? Numele a fost inspirat de locul în care avea loc festivalul. Primele 3 ediții (2008-10) au fost găzduite de terasa „La Motoare” de pe acoperișul TNB, spațiul fiind un amfiteatru de 300 de locuri ‚sub nori’ unde oamenii stăteau pe jos iar, uneori, chiar pe scenă. Prima ediție a durat trei săptămâni şi a avut un public de câteva mii de oameni. “Era Flower Power, un fel de Woodstock al teatrului”, afirmă fondatoarea UNDERCLOUD. În 2011 festivalul s-a mutat pe Lipscani, iar din 2012 a fost organizat la MȚR. Era anul când s-a introdus categoria ‚Concurs’, secțiunea în care intră în competiție cele mai noi și incitante producții din teatrul independent. Din 2014 festivalul a devenit unul internațional. Printre invitații de până acum la UNDERCLOUD se numără scriitorii francezi Pascal Bruckner și Frédéric Beigbeder, dramaturgul Matei Vișniec, teatrologul George Banu şi Alister O’Loughlin, cofondatorul teatrului experimental britanic Prodigal. În ediția din 2018 s-au introdus secțiunile de ‚Dans’ și ‚Performance’.

Printre noutățile din acest an de la UNDERCLOUD se evidențiază secțiunea online cu spectacole create de artiști independenți în perioada pandemiei, a căror temă surprinde starea prin care am trecut cu toții, care vor putea fi urmărite de spectatorii din întreaga ţară. “Work. No Travel”, spectacolul regizat la Teatrul Replika de Bobi Pricop, îndeamnă la solidarizare cu toți cei care migrează în căutarea unui loc de muncă. Spectacolul, cu Dan Basu (video), Eduard Gabia (muzică) și Alex Călin, Nicoleta Lefter, Katia Pascariu, Alexandru Potocean (actori), scanează fragmente din vieți trăite în nesiguranță și alienare, vieți improvizate care ajung să însemne un singur lucru: bani trimiși acasă pentru familie.

Instrucțional pentru singurătate” este o serie teatrală online interactivă în care participanții sunt instruiți în arta de a scoate ce este mai bun din propria singurătate. Cele trei instrucționale, care îi au ca protagoniști pe actorii Marius Manole (101. Cum să te întâlnești cu tine însuți, r: France-Elena Damian), Katia Pascariu (102. Cum să dormi cât îți propui, r: Tamilla Woodard) şi Matei Chioariu (103. Cum să rezolvi camerele singurătății, r: Ana Mărgineanu), oferă o meditație teatrală despre singurătate atunci când nu ne avem decât pe noi înșine. Textele scrise de dramaturgul Peca Ștefan sunt inspirate dintr-un material documentar ce cuprinde mărturiile diferitilor artiști și spectatori de teatru care se confruntă cu singurătatea încă de dinaintea crizei Coronavirus și soluțiile lor practice și inventive în a face din singurătate o artă cu care poți trăi în fiecare zi.

Babel. Foto: Alina Ușurelu

Incontestabil, principala atracţie din programul UNDERCLOUD 2020 este însă secțiunea #BestOf a celor mai îndrăgite spectacole premiate de-a lungul anilor în festival, din care fac parte două producții de dans contemporan ale Centrului Independent Coregrafic Linotip (coregrafie și concept – Arcadie Ursu): BABEL – câștigătorul Premiului ”Undercloud” la ediția a X-a, un spectacol despre iluzia stabilității, și BASMA CURATĂ, câștigător al Premiului Juriului în 2019, construit pe baza rememorării originii culturale românești, pornind de la elemente specifice de folclor.

Marian Râlea în Proof. Foto: Adi Bulboacă

După un text scris de Pascal Bruckner, CU CE VĂ SERVESC? le va aduce pe scena UNDERCLOUD pe Maia Morgenstern, Rodica Mandache și Chris Simion-Mercurian, iar pe Oana Pellea o vom putea vedea în EFECTUL RAZELOR GAMA ASUPRA CRĂIȚELOR LUNATICE (Premiul Under any Cloud în 2017), un spectacol despre complicata relaţie dintre generaţii, dar mai ales despre speranţă. Cel mai bun actor din 2019, Marian Râlea, va urca pe scenă alături de Dana Rogoz, Ionuț Vișan și Florentina Ţilea în PROOF, o producție unteatru în regia lui Andrei şi a Andreei Grosu.

Câștigătorul Premiului Under any Cloud din 2015, spectacolul ARTĂ în regia și adaptarea lui Cristi Juncu, cu Vlad Zamfirescu, Șerban Pavlu și Gheorghe Ifrim vorbește despre prietenie, în timp ce CARPATHIAN GARDEN, Cel mai bun spectacol la Undercloud 2014 aduce pe scenă, prin vocile actorilor Radu Iacoban și Tudor Aaron Istodor, tipologii umane din realitatea românească actuală. ”O artă poetică pentru ce înseamnă contemporaneitatea în teatru sau în literatură, în acest moment.”... OMUL PERNĂ, spectacol câștigător a 4 premii în 2016, revine şi el pe scena UNDERCLOUD. Ne revedem la MŢR!

  • Recomandare de Ioan Big.

Ioan Big, Publisher Zile și Nopți

  • Newsletter Zile și Nopți:

Newsletter