Hainele la granița dintre lucru de necesitate și obiect de fală

Hopa, haine? Da, ai citit bine, și hainele fac parte din stilul de viață al fiecăruia dintre noi. Fie că vorbim despre rolul social pe care articolele vestimentare îl au (chestii stupide, dar prezente, de genul ”eu nu vorbesc cu săracul ăsta că n-are bani de X brand”) sau despre sprijinul pe care brand-uri renumite de haine l-au avut în dezvoltarea sportului prin producerea de echipamente (amintim Nike, Puma, Adidas, Converse, New Balance, Mizuno, iar lista poate continua) hainele joacă un rol important în extrem de multe domenii, nu mai zic de faptul că intrăm în contact zilnic mereu cu ele.

Bun, acum să vedem rolul practic al hainelor și necesitatea lor. Utilitatea efectivă a hainelor este reprezentată de următoarele lucruri: evident, să nu ieșim goi pe afară și să ne protejăm de vremea de afară, fie că vorbim despre frig, căldură, ploi, etc. Pe lângă astea, hainele sunt necesare pentru anumite momente din viața noastră, sau mai bine zis, anumite haine sunt necesare pentru anumite momente pe care le întâlnim. Hai să luăm situații comune cu care ne-am întâlnit fiecare, cel puțin odată. De exemplu, la evenimente se necesită un costum sau dacă nu, niște haine mai elegante, știți voi, cămașă, pantaloni, pantofi, d-astea (evenimente precum nunți, botezuri, de câțiva ani chiar și majorate). O garderobă formată în mare parte din haine elegante poate fi necesară și pentru un om care are un anumit loc de muncă, nu poți fi prezentator de știri sau realizator de emisiuni la TV, politician, manager pe la vreo companie și să te îmbraci în tricou și pantaloni sport, nu?

Nu intrăm în discuția despre culorile hainelor sau că în anumite momente trebuie să ai haine de o anumită culoare (negru în cazul unei înmormântări sau un dresscode impus la o petrecere). Lăsând la o parte evenimente, hainele sunt necesare și pentru alte activități, de pildă sportul. Poți să faci sport dacă ești îmbrăcat în cămașă și costum ? Mda, poți, mai chinuit, dar poți. Dar de ce să te simți incomod când poți alege haine pentru sport în cazul în care ai activitate fizică, haine lejere precum : tricouri sport, pantaloni de trening (scurți sau lungi) bluzoane sau bluze de trening, etc. Pe scurt, ce am vrut să prezint în acest paragraf este faptul că există haine pentru orice activitate, iar aceste haine au rolul de a face mai comodă sau mai plăcută acea activitate pentru tine.

Acum, cealată parte a titlului, de ce sunt hainele un mijloc de a te flexa sau de a te da mare (ca să fim români până la capăt). Deși eu nu sunt de acord sub nicio formă, hainele au devenit efectiv un mijloc de a fi mai cunoscut, de a face mai multe like uri pe insta, de ați face prieteni sau de a impresiona anumite fete prin faptul că la întâlnirea cu ea îți iei hainele de duminică. De ce cred că este total greșit ca hainele să fie un obiect de fală? Pentru că în primul rând contează cum te simți tu în hainele respective și de atitudinea pe care o ai când le porți, dacă nu te simți bine in hainele de la Gucci și nu îți place brand-ul, nu-l purta doar fiindcă e la modă.

Da, știu, o să spuneți că n-am niciun drept să vorbesc despre haine de designeri când eu n-am bani să le cumpăr. Lucru adevărat pe jumătate, chiar nu am bani să dau pe astfel de haine. Dar pentru cei care cred că numai cei care își permit ar trebui să vorbească despre haine scumpe, să luăm exemplul artistului Nane, un tip destul de controversat în industria muzicală care a avut piese cu artiști de rap/trap, dar și cu interpreți care apar destul de des la radio (Delia sau Alina Eremia). Bun, lăsând muzica pentru o dată viitoare, omul își permite haine super hype, știți ce zic, Supreme, Off-White, Gucci, LV, etc. Dar, într-un podcast el a spus că ar respecta de o mie de ori mai mult un om care se îmbracă în pijama, dar face acest lucru cu atitudine, decât unul îmbrăcat în haine de câteva mii, dar care nu transmite nimic.

Foto: facebook.com/NaneSud/

Mulți designeri au spus că dacă te îmbraci ca un manechin, vei fi un manechin. Altfel spus, contează mai mult cum porți, decât firma de la care sunt hainele tale. Sau pentru înțelesul unora, nu te îmbrăca din Vagabond dacă tu ești băiatul mamei și ai program de intrat în casă, pentru că nu ai atitudinea cu ajutorul căreia acele haine chiar te prind bine, no hate. Ce vreau să spun este că trebuie ca hainele să spună ceva real despre tine, nu să spună ceea ce ai vrea tu de fapt.

Ce alternative avem pentru înlocui hainele scumpe pe care nu ni le permitem? Foarte simplu, găsim haine asemănătoare, dar de la alte brand-uri, mult mai accesibile, sau, de ce nu, chiar și magazinele second hand. Da, second hand, cu ceva răbdare poți să găsești niște articole vestimentare destul de tari la un preț efectiv minuscul, și ar trebui să luați în calcul și această variantă.

Dacă ți-e lene să citești tot și ai sărit până la final, iată esențialul acestui articol: există haine pentru orice fel de activitate sau eveniment, hainele nu trebuie să fie un mijloc de flex, ci o modalitate prin care te exprimi și cel mai important, cumpără-ți haine care te avantajează și pe care ți le permiți, nu face foamea pentru o haină (mai pe românește).

  • Text de Răzvan Ionuț Greu

Răzvan Ionuț Greu