3 rețete slow food din Transilvania via Bucatedeprinsate.ro

1. Întinsură din zer, caș și burduf din munți cu pită de mălai - Rețetă de Oana Irina Coantă Slow Food Țara Bârsei / Bistro de l’Arte, Brașov; Best Woman Chef 2019 – Gault & Millau Romania

„Ciobanii suiau oile la munte primăvara devreme și le mai coborau toamna, la răvășit. Mâncarea lor era frugală, așezată pe măgari și, de cele mai multe ori, se baza pe o mămăligă fiartă în ceaun și brânză ori zăr. Întinsura nu era altceva decât un sos de brânză topită în zăr ori jintiță, fiert scurt la foc de lemne, în care înmuiau bucăți de mămăligă tare.Un fel de “Fondue” ciobănesc. Am adus întinsura la oraș, dar nu oricum, ci așa, pentru domni, cu pită de mălai și sos bun de burduf de munte și caș dulce, aromat cu ierburi de vară.”

Rețeta aici: Întinsură din zer, caș și burduf din munți cu pită de mălai


2.Cartofii ciobanului răzăliți cu cârnați de casă copți - Rețetă de Mara Elena Oană – Slow Food Viscri / Viscri 32 – White Barn & Blue House

„Rețetă din zona Hunedoarei, gătită la noi în casă de mama și înainte de ea de bunica Tiu. O gătim de atâta vreme încât nu mai știe nimeni, cu exactitate, cum a cules rețeta asta. E posibil să aibă și influențe ungurești din Sighetul Marmației, unde s-a născut bunica.”

Rețeta aici Cartofii ciobanului răzăliți cu cârnați de casă copți


3. Melci cu paste de casă și tarcan proaspăt - Rețetă de Joa Daniel – Slow Food Sibiu / Hochmeister Sibiu

„Rețeta asta îmi amintește de copilărie. Ca să fac un ban, aveam locurile mele unde mergeam cu o plasă găurită după ploaie ca să-i adun și apoi să merg în capătul străzii unde era o familie care colecta melci și apoi îi dădeau spre export la rândul lor. Nu făceam mulți bani pentru că îi sortau după calibru și câți să și aduni? Era o distracție pentru mine și ceilalți copii și mai făceam și câte-o trăznaie toată ziua. Acasă n-am mâncat, dar auzeam de pe la sași cum mâncau și mă strâmbam oricum când îmi spuneau în ce fel se găteau. Mai târziu, într-un restaurant din Wolfach, Germania, am prins și eu gustul melcilor “de Italia”.”

Rețeta aici: Melci cu paste de casă și tarcan proaspăt


Mai multe rețete găsiți pe site: https://bucatedeprinsate.ro/category/retete-transilvanene/