ANDREA GAVRILIU | Andrea and the Machine

Momentan nu mă pot referi la acest spectacol [Who Am I? A human-robot performance] decât prin prisma imaginației mele limitate, având în vedere că este încă în proces de realizare și, mai ales, pentru că este un teritoriu complet nou pentru mine.

Pe durata stării de urgență am avut, ca mai toată lumea, momente de reflecție vis-a-vis de experiențele mele ca performer și creator de spectacol. Ajunsesem la concluzia că mi-ar fi util și  mi-ar plăcea să am parte și de un alt tip de proces de lucru, să interacționez și cu un alt fel de mediu spectacular. Se pare că și Adrian Damian a avut aceeași intenție și m-am bucurat enorm că s-a gândit la mine pentru a mă include în proiectul său „de suflet”, la care visa de ceva timp. Este unul dintre cei mai ambițioși artiști pe care îi cunosc. Visează departe, dar cu luciditate și pragmatism. A reușit să adune o echipă impresionantă și, mulțumită lui, să colaborez și eu cu creatori din sfere necunoscute mie.

Foto: Andrea Gavriliu şi Adrian Damian


Teaser ”Who I am”

Ceea ce este total diferit față de procesul teatral obișnuit în care „mă scald” de obicei, este că, în „Who Am I?”, fiecare compartiment artistic se află pe picior de egalitate în ceea ce privește importanța sa în viitorul produs finit. Nu mai sunt performerii pe primul loc, sau vreo scenografie impozantă, vreo viziune regizorală inedită sau proiecții video spectaculoase. Fiecare dintre aceste straturi componente muncește să existe în cea mai bună versiune a sa, dar în armonie cu celelate. Este o provocare mare deoarece avem text, lumină, scenografie, proiecție video, muzică, coregrafie, corpuri, voci și... Kuka.

Kuka este un braț industrial, o „soluție de automatizare inteligentă”. În „Who Am I?”, Kuka devine mai multe personaje, devine partener de dans, devine cel mai precis performer întâlnit vreodată. Kuka nu obosește niciodată, nu încetinește sau accelerează subit, dar tot de om este controlat. Eu sunt pur și simplu fascinată de această „întâlnire”. Mă emoționează grația cu care se mișcă în spațiu și sunt conștientă cam cât de important este să-i cunosc și să-i înțeleg „corpul” pentru a găsi modalități cât mai performante de a-l utiliza.

Pe lângă provocarea de a coregrafia spectacolul, simt un entuziasm pueril – ușor egoist – pentru faptul că am șansa să fiu performer într-un context atât de nou pentru sfera peformativă românească. S-au mai făcut în lume spectacole cu roboți. Multe. ...Unul mai impresionant decât celălalt. S-a făcut cam tot. Publicul nostru trebuie să vadă asta „pe viu”.

Text de ANDREA GAVRILIU

Credit foto: Adi Bulboacă, Sorin Florea

N.R.: Who Am I? A human-robot performance este un spectacol-instalație la granița teatrului, dansului și a instalațiilor de artă, într-un concept dezvoltat pentru prima dată în România. Cu o scenografie semnată de Adrian Damian, în regia lui Alexandru Berceanu, coregrafie realizată de Andrea Gavriliu, Who Am I? se joacă între 9 şi 13 septembrie în perimetrul creativ H3 de pe Popa Nan 82, pe o scenă atipică, oferind o experiență multisenzorială imersivă asistată de tehnologia realizată de H3. Dilmana Yordanova crează conținutul video, iar Vlaicu Golcea și Kinga Ötvös semnează OST-ul spectacolului. ‘Dream Team’-ul Who Am I? este completat de performerii Vlad Bîrzanu, Mădălina Ciotea, Anda Saltelechi, Eduard Trifa şi Meda Victor.


Teaser ”Who I am”

Newsletter