#HaiLaTara, la #StanaDePeColine

Aproape de ieşirea din comuna Laslea un indicator ne îndrumă la stânga, spre Floreşti. Drumul îngust şerpuieşte alene printre şiruri nesfârşite de coline terasate, odinioară acoperite de culturi de viţă de vie.

Odată ajunşi în Floreşti (sau Felţa după cum îi spun localnicii), şirul de coline este înlocuit de casele care ne însoţesc de-o parte şi de alta a drumului – firave, viu colorate, cu ferestre şi lucarne iscoditoare.

La ieşirea din sat, ascunsă între coline, se află  stâna lui Florin - o oază de linişte, un colţ revigorant de natură, departe de forfota urbană. Gazdele ne întâmpină cu masa întinsă la umbra merilor pădureţi: brânzeturi de tot felul, mezeluri de casă, legume proaspete din sat. După aşa un festin al papilelor gustative am pornit într-o drumeţie până pe platoul cu stejari şi goruni seculari. Poteca prin pădurea deasă, stejarii pufoşi, pajiştile întinse acoperite cu covoare mozaicale de flori sălbatice, priveliştea deasupra satului - toate sunt o adevărată încântare!

Imi sunt tare dragi Colinele Transilvaniei şi Floreştiul. E o zonă ideală pentru drumeţii relaxante, ture cu bicicleta şi vizite în împrejurimi până la Mălâncrav ori la castelul Bethlen din Criş. Iar la stâna de pe coline copiii se bucură de compania animăluţelor şi învaţă multe lucruri interesante despre viaţa la fermă.

STÂNA DE PE COLINE

Suntem o familie muncitoare din satul Floresti, în germană Felsendorf, adică "Satul cu Stânci", "Stânceni", în dialectul săsesc Fälzenderf, este un sat retras cu potențial imens, un secret bine păstrat ce face parte din comuna Laslea, în județul Sibiu. Ne găsiți la 25 de minute de Sighișoara, iar drumul până în sat vă aduce repede la noi, fiind recent refăcut. Noi suntem Florin și Liliana, părinții, și cei trei copii ai noștri, Cinzia, Mălina și Florin Andrei. Facem ceea ce ne place cel mai mult, lucrăm cu animăluțele noastre, prelucrăm laptele în produse pe care le vindem apoi prietenilor sau colaboratorilor și primenim oaspeți la stână, acolo unde le pregătim brunch-uri sau picnicuri și unde îi plimbăm pe superbele coline din zonă. Avem și un platou de stejari seculari doar la 15 minute de mers pe jos de la stână.

 

Stâna este sufletul nostru și locul în care ne petrecem cea mai mare partea a timpului, chiar mai mult decât o facem acasă. Ne dedicăm ei și investim tot ce avem aici, inclusiv timp și energie. În acest moment, este una dintre sursele de venit. În paralel, ne ocupăm de casele de oaspeți ale Fundației Mihai Eminescu Trust din sat și separat, organizăm drumeții sau prânzuri pentru grupuri de turiști. Suntem implicați în proiectul Bucate din Vecinătate din Saschiz, un proiect de cooperare, care se realizează în parteneriat cu 14 producători și procesatori de legume, fructe, lactate, miere din zona Târnava Mare. Acest proiect promovează conceptul de „lanțuri scurte alimentare” care să faciliteze contactul direct între producători și consumatori. În plus de asta, suntem invitați cu produsele noastre la târguri sau zile festive în satele din zonă și ne declarăm mai mult decât mulțumiți.

Pagina de facebook a stânei este aici.