Vânătorii de voturi, un nou serial... în reluare

Pe 27 septembrie este programat ultimul episod din noul sezon al serialului de mare (oare?) succes la publicul larg, Vânătorii de voturi, în fapt o reluare a unor episoade cu aceiaşi protagonişti, aduse la zi prin includerea a câtorva noi actori, adaptarea pentru noul canal de transmisie (internetul) şi prin rescrierea unei părţi din scenariu pentru a include noul personaj negativ care nu-i un joker ci un virus. Dată fiind concurenţa făcută de serialul Spitalul de urgenţă, e greu de anticipat reacţia audienţei - sastisită de nenumăratele runde de alegeri deghizate în reality-show-uri populare - la modul în care vedetele politicii cu vechime pe covorul roşu al instituţiilor bugetare vor performa în studio timp de câteva săptămani lipsite acum de oferte populare de trupe de acompaniament şi de catering, dar avem totuşi unele indicii despre ce ne aşteaptă.

Va fi un serial ca la mama acasă. La propriu, atâta vreme cât în multe cazuri politicienii sunt propriile lor mame. Aşa zic ei. Şi aceşti J.R. Ewing sunt prea numeroşi ca să îi listăm aici cu tot cu averile lor. Arunc-o pe mama din tren

Va avea ceva din complexitatea Urzelii tronurilor, dată fiind implicarea hârşaiţilor baroni locali în jocuri de putere cu impact bugetar, ale căror hoarde de ‘white walkers’ vor înfrunta orcii proaspăt născuţi în cotloanele noilor partide. 

Va fi marketat tot pe modelul mărgelelor colorate şi al apei de foc distribuite băştinaşilor din spaţiul exotic carpato-danubiano-pontic. Spectatorul primeşte iluzii de mărire şi mici pacheţele promoţionale ca să devină trofeu în panoplia de votanţi.

Va prinde cu certitudine la generaţiile de fani ai serialelor Linia maritimă Onedin şi Familia Palliser care sunt convinşi de mult că telegenia salvează România şi care n-au altă treabă decât să aştepte talonul.

Va fi un spectacol mai mult (ne)sportiv decât politic fiindcă West Wing-ul dâmboviţean e tot în epoca filmului mut iar ceilalţi actori vorbesc de centru, stânga şi dreapta la fel de doct ca un maseur de echipă de fotbal de mâna a treia. 

Concluzie? Cu toate că serialul Vânătorii de voturi se vrea un thriller politic, vom avea parte probabil în realitate o tragicomedie (foarte) neagră de o calitate discutabilă, cu un final telenovelistic neconcludent la sfârşit de septembrie, care nu face altceva decât să pregătească terenul pentru un alt viitor sezon al serialului. Iar scenariul acestuia va fi, inevitabil, cel pe care îl merită publicul român plătitor de taxe (scuze, a se citi bilete) pentru că el este cel care... a ales.

  • Editorial de Ioan Big.

Ioan Big, Publisher Zile și Nopți

Newsletter