Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 15/09/2020
Eat & Drink / Pe gustul nostru

PE GUSTUL NOSTRU: Blid – locantă tradițională românescă în zona Iancului

George Mihalcea De George Mihalcea
Comentarii PE GUSTUL NOSTRU: Blid – locantă tradițională românescă în zona Iancului Share PE GUSTUL NOSTRU: Blid – locantă tradițională românescă în zona Iancului


Într-o căsuță cochetă de pe strada Flueirului, la numărul 33, a apărut o locantă care îți propune să descoperi mâncăruri românești pe cale de dispariție, gătite tradițional sau modern. Tot citind despre locul acesta, am descoperit în meniu una dintre ciorbele legendare de prin Dobrogrea, ciorba tătărească de nuntă. Sigur, numele provine din folclorul minorității tătărești de pe la noi care spune că acest fel se face numai la nunți însă, în vremea noastră, ciorba asta se gătește la orice fel de eveniment al comunității respective și a ajuns chiar să facă parte din meniul zilnic. Cei de la Blid spun că ei o gătesc și cu oaie și cu vită, spre deosebire de rețeta originală, care are la bază doar carne de vită.

Când am ajuns la fața locului, pe strada Fluierului, mă aștepta însă o surpriză. Cei de la Blid își schimbaseră meniul de curând iar ciorba tătărească nu mai figura în program, urmând să reapară pe final de septembrie. Eu am nimerit în timpul săptămânilor vegetariene. Așa că a trebuit să mă reorientez pe loc. Am încercat borșul rusesc – 17 lei. E o rețetă de borș rusesc reinterpretată, într-o variantă vegetariană, care ar trebui să se numească mai degrabă supă se sfeclă roșie. Ne e deloc rea această supă, ușor dulceagă, dreasă cu smântână, asezonată din belșug cu verdeață, dar n-aș trece-o la capitolul exepriențe memorabile. Pentru mine borșulrusesc e un dish care nu se poate lipsi de carne și e musai acrit. De gustibus…

Ce m-a suprins plăcut a fost ciorba de dovlecei – 16 lei, care abundă în legume și care e acrită cu…oțet. Mi s-a zis că, la bază, compoziția e cea pentru ciorbă de burtă, un fel care urmează să apară- făcut ca la carte – în meniul de la Blid. Sățioasă și aromată de mărarul folosit fără zgârcenie, ciorba de dovlecei e o alegere minunată pentru amatorul de zemuri acre românești.

Tocana de ciuperci de la Blid- 31 de lei, care are hribi și ghebe, mmm, tocmai se terminase – sad face – așa că am optat, tot din meniul exclusiv vegetarian pentru o mâncărică de conopidă – 20 de lei. Conopida mi s-a părut mereu o legumă mirobolantă și, foarte adesea, subapreciată. Cred că, orcum ai găti conopida, n-ai cum să dai greș. Cea de la Blid, cu un sos de roșii devenit portocaliu de la morcovii din compoziție, este mai mult decât decentă.

papanasi

O altă supriză plăcută din meniul vegetarian de la Blid a fost porția de papanași fierți cu dulceață de afine- 16 lei. DA, fierți, nu prăjiți, și făcuți din griș. N-au nicio legătură cu papanașii ăia de tip gogoși înecate în smântână și dulceață pe care-i întâlnești în stațiunile montane de la noi. Așa că un desert, altminteri greu și indigest, cum sunt papanașii obișnuiți, la Blid s-a transformat într-un cofet ușor și delicios. Nota 10 pentru reinterpretare. În episodul următor de la Blid, vom vorbi și despre ciorba tătărească…

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută