Lumină și culoare în inima Capitalei 561 de ani de București - aniversare specială, în online și în offline

PROIECȚII VIDEO

Kilometrul zero al Bucureștiul a fost luminat, seara trecută, de proiecții video pe Teatrul Național „I.L. Caragiale”, Hotelul InterContinental și pe Universitatea din București. Derulate în cadrul proiectului „BUCHAREST – ONE HEART. ONE STORY.”, realizat de Primăria Capitalei, prin Creart, proiecțiile au celebrat 561 de ani de la prima atestare documentară a orașului. Trecătorii au urmărit, din mers, animațiile care, pentru siguranța tuturor, s-au derulat fără sunet, conținutul artistic fiind de scurtă durată (în buclă), pentru a nu fi necesară staționarea oamenilor și pentru a se evita aglomerarea.

TRAMVAIE PERSONALIZATE CU GRAFFITI

Bucureștiul a pășit, astfel, în noul an al existenței sale, printr-o altfel de celebrare, în online și în offline, în perioada 16 – 20 septembrie 2020. Conceptul dinamic și special al proiectului „BUCHAREST – ONE HEART. ONE STORY.”, a subliniat capacitatea artei de a traversa diverse medii și contexte sociale și de a sărbători orașul prin unitate, mesaje, culoare și frumos. Proiectul a fost gândit astfel încât să se deruleze într-un cadru sigur de acces la artă și cultură.

În cadrul proiectului, șapte tramvaie au fost personalizate cu graffiti, devenind o adevărată expoziție de artă urbană în mișcare. Începând cu data de 20 septembrie, acestea vor încânta privirile celor care se deplasează prin București. Lucrările au fost realizate de unii dintre cei mai buni artiști de street art din țară, pe garnituri ale tramvaielor liniilor 1, 10, 21, 25, 27, 40 și 41 - care ajung în cele mai importante zone ale Capitalei. În prima zi de pe traseul lor, tramvaiele au fost întâmpinate cu căldură de către cei care le-au întâlnit, mulți exprimându-și bucuria și speranța de a putea vedea cât mai multe mijloace de transport personalizate astfel.

Curatorul expoziției, artistul Mihai Zgondoiu, spune că acest proiect este unul național din perspectiva faptului că este realizat de echipe de artiști din toată țara, nu doar din București: „Este cel mai mare proiect de street art în mișcare din țara noastră, realizat într-un timp record (două zile și două nopți), o provocare în sine, având în vedere că echipele au realizat lucrările pe garnituri de tramvaie cu câte 3 vagoane; un cadou oferit de București bucureștenilor, la cei 561 de ani de la prima atestare documentară. Am pornit de la vibe-ul Bucureștiului. Provocarea echipelor a fost să transpună în imagini Bucureștiul așa cum îl simt ei. Așa au apărut aceste teme diverse, pe garnituri: desene legate de muzica și cultura underground, ochi și aripi de înger care privesc din mișcare pietonii, clădiri emblematice, nume de cartiere și personalități care au marcat istoria orașului… Încercăm să împrietenim arta stradală cu cetățenii orașului, cărora vrem să le arătăm că nu tot ce e stradal e vandal.” – Mihai Zgondoiu.

  • Obie Platon și Erps ne propun, pe un tramvai de pe linia 1, lucrarea ”Orașul imposibil”. „Lucrarea reprezintă un ansamblu de forme arhitecturale ce are la bază perspectiva și iluziile optice. Pentru a încadra totul într-o notă urbană: unele geometrii pot fi interpretate ca litere.”

linia 1

  • Irlo & Home Boy aduc în prim plan ochii pe un tramvai de pe linia 10. „De regulă, când vorbim de mijloace de transport, ochii sunt cei care privesc din interior, ochii oamenilor din tramvai, de exemplu. Noi propunem, de data aceasta, ca ochii să fie ai mașinăriilor care cutreieră Bucureștiul și privesc cartierele și nu invers.”

linia 10

  • Robert Obert, Pisica Pătrată și John Dot S au realizat pe un tramvai de pe linia 21 o lucrare cu personaje care se întrepătrund cu clădirile Bucureștiului: „Născute din căutările personale ale fiecărui artist, ele creează o relație intimă cu spațiul public al Capitalei, într-o formă organică. Iar de această dată, ies la lumină pe unul din mijloacele de transport în comun, tramvaiul, pentru a-și confirma prezența și pentru a ajunge, în acest fel, la mai mulți oameni. Se produce o relație simbiotică prin mixarea fragmentelor de clădiri cu personajele propuse de noi, ilustrând continua dinamică a orașului și participarea oamenilor la acest proces de transformare.” 

Tramvaie

  • Kero Zen, Ocu și Mser au realizat, pe un tramvai de pe linia 25, un concept care ilustrează pulsul și spiritul Bucureștiului prin colajul/suprapunerea de „substraturi” care compun imaginea de ansamblu a orașului, diversitatea stilurilor adunate la un loc, cât și contrastul social: „Privit din perspectiva culturii urbane, surprinde îmbinarea dintre graffiti și arhitectura orașului, abstractizată sub formă de cuburi gri – M.C. Escher. "Povestea Bucureștiului" este scrisă prin "limbajul" graffiti prezent pe unul din straturi, sub formă de "cuvinte cheie" care au legătură cu subcultura și cultura orașului.”

linia 25

  • Graffetele (Irina Mocanu, Sandy Bălășoiu) și Livi Po au înfrumusețat un tramvai de pe linia 27: „Lucrarea abordează într-un mod decorativ tema diversității ca element definitoriu al Bucureștiului și redă eterogenitatea și potențialul contrastant prin suprapunerea formelor și a texturilor.”

linia 27

  • Mircea Popescu, Mircea Modreanu și Lux (Andrei Drăgan) au transformat un tramvai de pe linia 40: „Ca subiect m-am jucat cu litera B și am construit-o în diverse variante, fiecare literă fiind cumva o "mostră" din București. M-am inspirat un pic și din designul modernist, am integrat textura de mozaic specifică multor clădiri din București; de asemenea, m-am gândit și la lacurile care înconjoară orașul și am integrat și texturi de apă.” – Mircea Popescu. „Am realizat scene de comic book style, orientate mai mult spre zona underground a Bucureștiului.” – Lux

linia 40

  • Sweet Damage Crew propune, pe un tramvai de pe linia 41, o lucrare ce înfățișează chipurile unor personalități marcante, printre care Regina Maria, I.L. Caragiale, Toma Caragiu: „Lucrarea reprezintă un tribut adus mai multor personalități care provin din zone artistice, culturale, politice și nu numai, care au fost cu adevărat iconice și marcante, de-a lungul anilor, în istoria Bucureștiului.”

regina maria

FESTIVALUL INTERNAȚIONAL IMAPP BUCHAREST 2020 - ONLINE

imap

imap

imap

O altă componentă a proiectului „BUCHAREST – ONE HEART. ONE STORY.”, care a atras atenția iubitorilor de video mapping, a fost reprezentată de sesiunile iMapp Talks, desfășurate ca parte a Festivalului Internațional de video mapping iMapp Bucharest. Timp de trei zile, între 16 și 18 septembrie, cele mai importante voci din lumea internațională a video mapping-ului s-au reunit, în online, în cadrul unor webinarii cu directori ai celor mai renumite festivaluri de lumină din lume, artiști internaționali, organizatori și specialiști în video proiecție. Sesiunile live au fost moderate de Vlad Craioveanu, iar înregistrările acestora sunt disponibile pe pagina de Facebook iMapp Bucharest.

  • Newsletter Zile și Nopți:

Newsletter