Premieră: “DEAD STILL”. Umor negru britanic într-o mystery-drama de epocă

Vineri, pe 16 octombrie, de la ora 22:00, Epic Drama difuzează în premieră primul episod al mini-serialului “Dead Still”, dramedie în 6 părţi, a cărei acţiune este plasată în Irlanda sfârşitului de secol 19, în era Victoriană când la modă devenise... fotografia post-mortem. Trendul presupunea ca cel decedat să fie pozat înconjurat de rudele apropiate în viaţă pentru recrearea unui portret de familie memorial. În universul fictiv creat de Imogen Murphy şi John Morton, Brock Blennerhasset este un pionier al acestei practici, salvat de la faliment de independenta sa nepoată Nancy Vickers, o aspirantă la cariera de actriţă, şi de asistentul său loial, un fost gropar, junele Molloy.

La prima vedere, ar părea că e doar de o dramă sumbră într-o lume apusă doar că acţiunea, plină de miez, se construieşte în jurul investigaţiilor pentru descoperirea vinovaţilor de moartea suspectă a unora dintre subiecţi, asociată cu bănuiala detectivilor din Poliţia Metropolitană din Dublin că e vorba despre primul ucigaş în serie din istoria Irlandei. Dincolo de a fi stranie şi plină de mister(e) - gândiţi-vă la “The Others”, de exemplu - , e împănată cu umor macabru tipic insular, deci potenţialul de entertainment este mult mai mare decât v-aţi putea aştepta. Mai ales dacă sunteţi deja fani ai unor seriale precum “Penny Dreadful” sau “Ripper Street”.

Distribuţia lui “Dead Still” e una remarcabilă prin talentul protagoniştilor ce ţin capul de afiş. Michael Smiley (“Kill List”, “The Other Boleyn Girl”) este Brock Blennerhasset, Kerr Logan, care a debutat în 2012 în... “Game of Thrones” ca Matthos Seaworth, îl joacă pe Molloy, iar partitura dezinvoltei Nancy Vickers e interpretată de tânăra EILEEN O’HIGGINS, prietena în viaţa reală a lui Saoirse Ronan, alături de care aţi putut-o vedea deja şi pe marile ecrane în filme precum “Mary Queen of Scots” sau “Brooklyn”. Eileen a fost foarte drăguţă şi ne-a oferit în exclusivitate câteva lămuriri legate de rolul său în “Dead Still” ce funcţionează ca bune argumente ca să nu rataţi premiera de mâine seară.

 

Eileen O’Higgins

Cum poate un serial cu o tonalitate atât de sumbră să aibă şi umor?

Cred că serialul este realmente foarte amuzant tocmai pentru că umorul umanizează. Fie vremurile cât de duşmănoase sau de triste şi tot va exista ceva care să îţi smulgă un zâmbet sau altceva care este extraordinar de nostim şi te va face să râzi cu gura până la urechi. Şi acest serial chiar este foarte nostim. Dar nu râde de situaţii fiindcă situaţiile în care se regăsesc personajele sunt incredibil de tensionate şi de serioase ci de modul în care personajele manevrează... de aici începe distracţia. Cred că e amuzant când vezi oameni negociind diverse situaţii şi asta se poate întâmpla chiar şi în cele mai întunecate etape ale vieţii lor.

Nancy Vickers este o femeie independentă, atipică pentru perioada Victoriană. Spuneai că ai fost deosebit de bucuroasă datorită acestei caracteristici a personajului...

În cele mai multe cazuri, în dramele de epocă în care am jucat, protagonistele erau în poziţii nefavorabile faţă de personajele de sex masculin. Poveştile lor erau de obicei ale unor persoane care servesc fără să crâcnească personajul bărbat, care se mărită ţintind la siguranţa unei existenţe casnice şi alte lucruri de felul ăsta. Ori Nancy nu este mânată de niciunul din aceste motive. Ea are trăsături şi ambiţii pe care mai degrabă le-ai regăsi într-un bărbat din vremea aia. Eu cel puţin mă regăsesc mai mult în ambiţiile ei decât în cele ale partenerilor mei bărbaţi din serial iar asta e foarte înviorător. Mai ales că - şi asta este documentat - au fost în acele timpuri o mulţime de femei implicate în teatru în Dublin, care se mişcau natural în această lume, şi e frumos să le vezi portretizate pe ecran.

Dialogul complet cu EILEEN O’HIGGINS va apare în ediţia din noiembrie a revistei Zile şi Nopţi.

  • Recomandare de Ioan Big.
  • Foto: Viasat World (fotoportrete de Bernard Walsh)

Ioan Big, Publisher Zile și Nopți

  • Newsletter Zile și Nopți:

Newsletter