15 ani de ARTmania prin ochii Codruţei Vulcu, directorul festivalului

Festivalul ARTmania (www.artmaniafestival.ro) a apărut în peisajul public acum 15 ani, putând fi considerat chiar unul dintre pionierii și promotorii evenimentelor de acest fel de la noi din țară, în special pentru zona rock și a genurilor muzicale contemporane. O zonă care, la momentul respectiv (în 2006) nu prea era reprezentată în România la nivel de manifestări sau evenimente, cu atât mai puțin în Transilvania. 

ARTmania a apărut ca un proiect făcut de o sibiancă pentru Sibiu, care își dorea ca și noi să avem o experiență muzicală, de festival, ca afară. Adică, așa cum a avut ocazia să vadă în anii studenției, când a lucrat foto-reporter corespondent de la o serie de festivaluri din Europa. Însă, în esență, pentru Codruţa, ARTmania s-a născut din pasiunea pentru muzică și pentru artă și frumos în general. După cum poate fi ușor de intuit, muzica a fost dintotdeauna o pasiune personală, în special când vine vorba de genurile muzicale „guitar based”. De la această pasiune pentru arte a apărut și ideea platformei ARTmania. 

ARTmania Festival nu înseamnă doar concerte ale unor mari formații internaționale și locale. Muzica este componenta de bază de la care a pornit totul, însă, reprezintă doar o parte din experiența pe care festivalul doriește să o ofere iubitorilor de artă din România și din străinătate. 

Încă de la începuturi, ARTmania a fost gândită ca o platformă culturală menită să ofere publicului cât mai multe evenimente și moduri de a experimenta forme variate de expresie artistică, precum: concerte, expoziții, lansări de carte sau proiecții de film. Acest spațiu comun de întâlnire al artiștilor și al publicului la nivelul sunetului, culorilor, imaginilor sau literelor, găzduit de Piața și de cetatea medievală, formează spațiul de poveste și magia care reprezintă, în esență, spiritului festivalului. 

Iar pasiunea pentru fotografie - Codruţa a terminat secția de fotografie a Universității de Artă din București - a continuat să fie prezentă și în interiorul festivalului. De-a lungul edițiilor, ARTmania a găzduit și expoziții sau seminarii de fotografie de eveniment, pe lângă expozițiile de pictură, sculptură, pe lângă lansări de carte, sesiuni de poezie ori proiecții de film.

 

Și pentru a promova oferta culturală a muzeelor din Sibiu, de 14 ani încoace, festivalul a dezvoltat un parteneriat cu muzeele din Sibiu, în baza căruia sunt organizate expoziții inspirate din cultura gotică, participanții la eveniment având, de asemenea, reduceri sau acces gratuit la expozițiile curente ale acestora. Proiectul a fost, de altfel, prima manifestare românească de tip festival care a dezvoltat ideea de îmbinare dintre artă și divertisment („entertainment”) pentru a aduce artiștii mai aproape de public. 

Pentru Codruţa și pentru colegii săi, ARTmania reprezintă un proiect alături de care au crescut. De altfel, pentru mulţi din comunitatea conturată în jurul festivalului, ARTmania este locul în care s-au cunoscut şi în care, de-a lungul atâtor ani, au împărtăşit pasiuni şi valori comune. Unii membri ai comunităţii, spre exemplu, au început să vină la festival când erau foarte tineri şi au continuat să facă acest lucru alături de copii, familie, prieteni. Aceste lucruri dau echipei forţa de a continua, de a găsi energie pentru a trece peste greutăţi şi peste multe momente intense apărute în cei 15 ani de evenimente, a căror dificultate este cunoscută de orice organizator de la noi. Însă, comunitatea a dat mereu echipei ARTmania curajul şi energia de a continua şi de a ajunge să facă un proiect aşa cum își doreau încă de la început: un festival care să atragă iubitori de muzică și de artă din întreaga țară și care să devină cunoscut în timp și peste granițe. 

Dovadă stau nu doar mărturiile artiștilor care l-au vizitat în toți acești ani, uneori în premieră, ci și faptul că ARTmania Festival a câștigat trofeul categoriei „Best Small Festival” la competiția internațională European Festival Awards, surclasând un număr impresionant de înscrieri și de voturi din întreaga Europă, potrivit organizatorilor evenimentului. În categoria „Best Small Festival” pot concura festivaluri care au o rată de participare pe zi de până la 10.000 de persoane, inclusiv. În afara acestei reușite, în 2018, festivalul a fost nominalizat la categoria „Promoter Of The Year” și la categoria „The Award for Excellence & Passion”. European Festival Awards este cea mai importantă competiție dedicată industriei muzicale europene, fiind lansată în 2009 de Yourope (Asociația Europeană a Festivalurilor) pentru a oferi recunoașterea profesională a industriei internaționale acelor evenimente de profil și specialiști care obțin rezultate deosebite și ridică standardele de calitate ale acestui domeniu la nivel european. 

Pe lângă premii şi pe lângă faptul că cei din echipa ARTmania sunt invitaţi ca vorbitori în panel-urile unor conferinţe internaţionale de specialitate consacrate, ceea ce arată că au reuşit de acum ceva ani să pună România pe harta evenimentelor de profil din Europa, bucuria e dată şi de faptul că numele ARTmania este asociat cu o serie de premiere muzicale, cu artişti pe care festivalul a reuşit să îi aducă pentru prima dată în faţa fanilor din România. Din lunga serie de nume, putem aminti muzicieni sau trupe precum: Nightwish, Serj Tankian, Within Temptation, Apocalyptica, Die Toten Hosen, Dream Theater, Opeth, The Sisters of Mercy, Pain, Helloween, Rage, Tarot, Dark Tranquillity, Swallow the Sun, My Dying Bride, Architects, Amorphis, Tiamat, Devin Townsend, Anathema, Lacuna Coil, Lacrimosa, Poets of the Fall, HIM, Peter Hammill, Steven Wilson sau Deine Lakaien pentru a-i enumera doar pe câţiva dintre cei care au trecut pragul festivalului ARTmania.