GURMAND: Delicii de pin și alte finețuri

A trecut vremea în care dacă spuneai că ți-ai luat o salată, erai întrebat dacă n-aveau și de mâncare.

Aș vrea să vă ispitesc cu o salată de pin. Poate vă e foame, de aia zic. E posibil ca și voi, ca și mine, să fi crescut într-un mediu în care salata era salată: era foarte bună doar lângă un fel principal. Dacă era de fructe, putea ține loc de desert. Dar vremurile s-au schimbat, gastronomia la fel.

Îmi amintesc cu duioșie de un episod de la începutul anilor 2000, când invitaserăm la masă simandicoasă, din partea revistei la care lucram, o doamnă. Femeie educată, profesoară pensionară, din provincie. Dar o invitaserăm la un restaurant fusion din cadrul unui hotel bucureștean cu multe stele, unde era evident că ajunsese prima oară. Iar fusion-ul culinar nu era - nici douăzeci de ani mai târziu nu e! - chiar pe toate gusturile. Doamna s-a uitat lung în meniu și a ales ceva ce suna cât de cât accesibil: salată de pui. Dar, vedeți bine, la fusion, puiul era ascuns sub o frunzuliță - puține premise să te scoli sătul de la masă.

Chef

Salată Pine cu pui (piept de pui la grătar, servit cu mix de salată verde, avocado, castravete feliat, roșii cherry și dressing de rodii cu muguri de pin

Cum ziceam, și în gastronomie, n-am stat pe loc în ultimii douăzeci de ani. De aceea, vă propun să încercați o salată cu ferma convingere că e savuroasă, ba și sățioasă. Nu precum o ceafă cât farfuria și o găletușă de cartofi prăjiți, dar orișicât. Salata cu pricina e în noul meniu al unui restaurant asociat altui hotel bucureștean cu multe stele. Sincer, combinația m-a surprins un pic și pe mine, întrucât pinul în mâncare îl întâlneam mai des în deserturi sau ca element decorativ, nu ca o componentă a salatei Pine, servită la Pine Restaurant and Terrace, după cum îi spune și numele, un fel de specialitate a casei.

Cu autoritatea celui care a publicat peste o sută de cărți despre gătit, autorul american Cuck Williams spunea cândva că simplitatea e esența unei salate bune: arome curate și distincte, care, aduse împreună, se potențează reciproc. Așa e și cu această salată Pine. Rețeta pare simplă: e un mix de salată, avocado, castraveți feliați, roșii cherry, dressing de rodii și semințe de pin. Pentru cei care se tem că nu va fi destul, salata e disponibilă și cu file de ton la tigaie, și cu pui cu sos de portocale.

Iar pentru cei care vor să dea de gustul pinului, dar se tem că o salată nu e suficient de consistentă, în meniu există și un fel de mâncare sățios bazat tot pe pin: risotto cu muguri de pin pregătit cu parmezan, spanac, brânză de capră și ulei de trufe.

Chef

Chef Ernesto Dosman

Gastronomie mediteraneană

Salata de pin poartă semnătura unui tip simpatic, originar din Panama și stabilit în România (îl știți și de la televizor): Chef Ernesto Dosman, Executive Chef la Crowne Plaza Bucharest. La începutul toamnei, acesta le-a propus bucureștenilor o călătorie culinară sub semnul gastronomiei mediteraneene. Creativ și mereu în căutare de inedit culinar, Chef Ernesto poate face orice din orice. Când a lansat noul meniu, favoritele mele au fost: piept de rață glazurat cu portocale și servit cu piure de varză roșie și dulceață de portocale cu ardei iute, mușchi de vițel la cuptor servit cu piure de cartofi dulci și sos din vin de Bordeaux, mousse de ciocolată infuzat cu ghimbir servit cu o dușcă de ceai de Lemon Grass. Greu de înșirat, ușor de savurat, musai de memorat.

  • Text de Horia Ghibuțiu.

Horia Ghibutiu

Foto © facebook.com/PineRestT

  • Newsletter Zile și Nopți:

Newsletter