Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 27/10/2020
Artă & Cultură / Art Expo Viața Orașului

„Un veac de singurătate“ se deschide pe 28 octombrie la Arbor.art.room

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii „Un veac de singurătate“ se deschide pe 28 octombrie la Arbor.art.room Share „Un veac de singurătate“ se deschide pe 28 octombrie la Arbor.art.room


Iubitorii de artă şi frumos din Capitală au deja în agendă ziua de miercuri, 28 octombrie 2020, ocupată. Între orele 12.00 şi 21.00, chiar în ziua în care împlineşte 100 de ani, pictorița Valentina Rusu Ciobanu va fi sărbătorită la Bucureşti, prin deschiderea expoziţiei „Valentina Rusu Ciobanu – Un veac de singurătate“ (perioadă de vizitare: 28 octombrie – 29 noiembrie).

Expoziția se va desfăşura în spaţiul expoziţional Arbor.art.room (str. Transilvaniei, nr. 11, sector 1; puncte de reper: Sala Radio, Parcul Luigi Cazzavillan), aparţinând Asociaţiei pentru cultură şi arte ARBOR, conduse de managerul cultural Victoria Nagy Vajda.

VRC

Valentina Rusu Ciobanu, la apropierea varstei de 100 de ani

Valentina Rusu Ciobanu este un geniu al picturii din Basarabia, o pictoriță care se bucură de un profund respect și o mare iubire în Republica Moldova. În ziua de 28 octombrie, artista, care trăiește la Chișinău, împlineşte vârsta de 100 de ani. Toate evenimentele proiectului cultural „Valentina Rusu Ciobanu – o sută de ani de la naștere“ se organizează la Bucureşti sub patronajul doamnei Maia Sandu, fost premier şi candidat la alegerile prezidenţiale din Republica Moldova de pe 1 noiembrie 2020.

VRC

VCR își vede atelierul reconstituit virtual

Deschiderea expoziției „Valentina Rusu Ciobanu – Un veac de singurătate“ se va face în conformitate cu toate normele sanitare în vigoare, iar programul de vizitare s-a prelungit pe durata întregii zile pentru a permite un aflux constant de vizitatori. Intrarea în spațiul expozițional se efectuează direct din stradă şi nu permite staționarea niciunui grup, oricât de redus, de persoane.

VRC

Autoportret VRC, realizat în tehnica fotorealismului

La Arbor.art.room, se vor putea vedea 10 lucrări de pictură, selectate din atelierul Valentinei Rusu Ciobanu, o selecție care face o trimitere îndrăzneață la capodopera scriitorului columbian Gabriel García Márquez, „Un veac de singurătate“, și un material video despre viața și creația marii artiste. Pentru curatoarea expoziției, Victoria Nagy Vajda, Republica Moldova amintește de Macondo, o metaforă a unui stat cu o modernitate întârziată, iar moldovenii seamănă cu rătăcitorii confrați conduși de José Arcadio Buendía. Vorbim despre cei 100 de ani scurși de la Marea Unire din 1918, când Basarabia a avut șansa să se reintegreze în spațiul cultural și politic românesc, și despre această „singurătate“, în raport cu România (mai mult sau mai puțin Mare), a tărâmului dintre Prut și Nistru. La fel ca și romanul „Un veac de singurătate“, lucrările selectate în expoziția anexă sunt realizate în a doua jumătate a anilor ’60 și se remarcă prin farmecul viziunii „naive“ și prin laconismul mijloacelor de expresie. Compozițiile din această selecție de lucrări capătă conotații enigmatice, care amintesc de metaforele copilăriei, iar privitorul este invitat să intuiască legătura operelor Valentinei Rusu Ciobanu cu episoadele romanului „Un veac de singurătate“.

VRC

Autoportretul VRC (1964), restaurat în 2020

Totodată, pe 5 noiembrie, se va deschide, la Palatul Suţu – Muzeul Municipiului Bucureşti, o expoziţie mai mare, sub genericul „Valentina Rusu Ciobanu. 100 de ani de la naștere“ (perioadă de vizitare: 5-29 noiembrie), curatoriată de Elena Olariu, coordonator din partea Muzeului, şi Anastasia Gurschi, coordonatorul proiectului de la Chişinău din echipa Arbor. În cadrul expozițiilor, va fi lansat un catalog-album expozițional, care, pe lângă imaginile cu opera artistei, include texte despre viața și opera sa, precum și interviuri exclusive oferite de Valentina Rusu Ciobanu. Tot în cadrul expozițiilor, va fi lansat un material video interactiv despre viața și creația Valentinei Rusu Ciobanu, pe un interval de o sută de ani: 1920-2020, care va ajuta publicul să descopere povestea și contextul creației maestrei artei basarabene.

VRC

Împreună cu soțul artistei, Glebus Sainciuc

Proiectul „Valentina Rusu Ciobanu – o sută de ani de la naștere“ va prezenta în premieră absolută atelierul virtual al Valentinei Rusu Ciobanu, realizat în „realitate virtuală“ (VR), o reconstrucție identică cu realitatea pe baza materialelor documentare din anul 1985. Atelierul VR va fi lansat tot miercuri, cu ocazia deschiderii expoziției de la Arbor.art.room, și se poate vizita cu ajutorul echipamentelor VR – Oculus Quest sau poate fi accesat de pe calculatorul personal, atelierul fiind găzduit de prima platformă de expoziții de artă VR din România și Republica Moldova, www.theopen-art.com. Este primul atelier VR al unui artist român, asemenea reconstrucții virtuale fiind deja realizate de către cele mai importante instituții muzeale din lume.

VRC

Fotografia VRC, de pe foaia matricolă de la Academia de Arte Frumoase Iasi

Echipa principală a proiectului „Valentina Rusu Ciobanu – o sută de ani de la naștere“: Victoria Nagy Vajda, manager de proiect; Elena Olariu, curator și coordonator proiect expozițional Palatul Suțu; Anastasia Gurschi, curator; Constantin I. Ciobanu, istoric de artă. Cu participarea extraordinară a domnului Lică Sainciuc, fiul Valentinei Rusu Ciobanu.

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută