theSOCIALdilemma

”Social Media is a drug, we have a basic biological imperative to connect... Dr. Anna Lembke, Stanford Univ, School Medical Director of Addiction Medicine” (extras din The Social Dilemma)

Pe scurt, Dr. Anna Lembke conectează milioanele de ani de evoluție, ale speciei umane, rezultate în mecanismul nostru de interconectare și creare de comunități, cu substratul invizibil al Social Media. Aceasta (SocialMedia) creează o dependență enormă și de care nu suntem conștienți. De ce nu suntem? Pentru că mecanismul în sine ține de subconștient.

Pentru a înțelege mai bine mecanismul de funcționare vă recomand să vizionați integral “The Social Dilemma”. Va aduce suficientă informație pentru a vă edifica despre subiect și pentru a înțelege cum ne afectează. Aveam o altă temă planificată, un punct de comparație între schimbările survenite în tehnologie în ultimul deceniu și impactul acestora asupra noastră.

Recunosc însă că un alt subiect, cu rădăcini comune îmi atrage atenția, implicit, sper eu și vouă. Mă refer la “whistleblowing” sau la marile dezvăluiri făcute de cetățeni, ca noi, despre situații care ne afectează pe toți. Pentru că există foarte multe exemple, am să păstrez linia timpului focusată doar pe ultimul deceniu.

De ce să vorbim despre asta? Pentru că este nevoie, în primul rând pentru că astfel de oameni sunt eroii zilelor noastre, ei ne sprijină pe toți prin transparența pe care o aduc asupra unor fapte cu puternic și profund impact asupra societății. Mai mult decât atât, prin prisma tehnologiei ne-am dezvoltat într-o societate a părerilor dar nu și a acțiunilor. Mă refer la implicarea noastră ca cetățeni în viața cetății. Pe social media suntem cu toții experți însă atunci când vine ziua votului, rata de participare reflectă o altă realitate. Să speram că motivația se menține și reușim cumva să contribuim la schimbarea texturii politice a zilelor noastre, la noi acasă.

Deci să începem

Snowden

Edward Snowden, încep lista cu el căci a ajuns să fie proiectat global ca inamicul public numărul 1 în State. De ce? Pentru că a dezvăluit proporțiile ce reflectă gradul de spionare pe care Statul American îl aplica în primul rând asupra propriilor cetățeni dar și al aliaților. Astăzi refugiat politic în Rusia.

Julian Assange, faimos pentru wikileaks și bazele sale de date ce conțin dezvăluiri despre ceea ce noi credeam că știm a fi adevărul. Astăzi se află într-o pușcărie în Anglia pentru că încălcat condițiile de eliberare condiționată.

Andrew Maguire, personaj care a semnalizat manipularea pieței de argint, pe timp de noapte și care a generat un profit de 3 miliarde pentru cei din spatele micului matrapazlâc.

Chelsea Manning, la începutul războiului din Irak a făcut publice filmările asupra modului în care armata americană a ucis cetățeni irakieni, printre care și un jurnalist Reuters. A fost acuzată de spionaj și după 7 ani de pușcărie pedeapsa a fost schimbată. 

Michael Woodford, scandalul Olympus, unde acesta a fost CEO pentru doar 2 săptămâni.  În pofida poziției sale, acesta a decis să expună public aproape 2 miliarde de dolari pe care Olympus le opera ilicit.

Claire Rewcastle Brown cunoscută pentru the Sarawak report, practic aducând focus global pe despădurirea în Malaezia. Astăzi, site-ul este o platforma importantă pentru dezvăluiri cu caracter global.

Blake Percival, fost angajat la USIS, United States Information Service, a expus o fraudă de peste 60 mil. USD. Practic a refuzat să falsifice documente sau să ordoneze subalternilor să o facă.

Everett Stern, angajat la HSBC, a expus un caz de spălare de bani rezultând în 2 miliarde USD amendă pentru bancă.

Manasse Nzobonimpa, Burundi, a expus public abuzurile împotriva drepturilor omului, perpetuate de guvern.

Vijay Pandahare, tot despre un caz masiv de corupție în guvernul Indian de data asta.

Carmen Segara fost angajat al Rezervei Federale, în Statele Unite, a expus public Goldman Sachs, ceea ce a generat un scandal imens.

Silver Meikar, Estonia, caz de corupție guvernamentală și politică.

Antoine Deltour a creat Lux Leaks, prin acest website a arătat cum PWC (Price Water Coopers) a setat un mecanism de evaziune fiscală pentru clienții săi.

David P Weber angajat Sec care a scos la suprafață ceea ce avea să devină scandalul Madoff și schema sa piramidală.

Witness K, în Australia, a demonstrat cum guvernul Australian spiona negociatorii din  Timor Leste, în timpul negocierilor.

John Tye, la fel ca Snowden, a scos la iveală modul în care Statele Unite își spionează electronic proprii cetățeni. Aceasta se întâmpla în 2013, pe vremea președinției lui Obama.

Howard Wilkinson, a dezvăluit un mare scandal ce implica Danske Bank.

John Doe este cel ce a făcut publice The Panama Papers.

Julio Escobar - Universal Health Services, scandalul erupt în marea corporație medicală include malpraxis, fals, angajare de personal necalificat, moarte prin neglijență.

Edgar Matobato, a făcut publică participarea sa în Philippine Death Squad.

Natalie Edwards a demonstrat implicarea Rusiei în alegerile din 2016 în Statele Unite.

Anonimous a scos la iveală promisiunile și presiunea făcută de Trump în Ucraina.

Li Wenliang, este medicul decedat, din Wuhan, care a semnalizat apariția Corona virus.

Trump

Cambridge Analytica, scandalul mașinii de propagandă ce a generat alegerea lui Ted Cruz, Brexit și ulterior alegerea lui Donald Trump.

Vă întrebați poate de ce această listă, de ce atât de succintă, de ce acum? Ei bine pentru că încă există astfel de oameni, ca noi toți, diferiți poate pentru că se implică în adevăr. Care mai cred în moralitate, etică și care se sacrifică pe sine pentru binele tuturor. De ce așa succintă? Pentru că nu trebuie sa mă credeți pe cuvânt. Pentru că vă invit să cercetați singuri și să vă întrebați singuri despre De Ce-ul fiecăruia. Altfel voi fi doar o altă sursă de informație în giganticul val de date, pe care o credeți sau nu, doar pentru că este publică. Rețineți că lista nu este exhaustivă și acoperă doar 10 ani.

P.S.: După ce vizionați “The Social Dilemma”, urmăriți și “The Great Hack”, merg bine împreună.

Text de Gabriel Bălănescu

  • Newsletter Zile și Nopți:

Newsletter