JURNAL DE BCUREŞTEAN: Ce-am făcut în noiembrie

Am fost la premiera de gală a filmului „Moon Hotel Kabul”, co-producție România-Franța. Inconfundabila cineastă Anca Damian conduce filmul cu o mână fermă și cu un ochi magic. Când mizezi pe doi mari actori (în principal, de teatru), Florin Piersic Jr. și Ofelia Popii, s-ar zice că ți-ai asigurat măcar jumătate din succesul scontat. Expresivitatea protagoniștilor din scenele fără replici e amuțitoare, iar când apar împreună, se potențează reciproc până când reușesc să coloreze nespus de viu un cuplu în mod deliberat abia schițat. Nu altfel e secvența în care apare tandemul Dorina Chiriac – Florin Piersic Jr. (!), se cuvine decupată și așezată între scenele care nu vor părăsi raftul favoritelor. „Moon Hotel Kabul” de Anca Damian e un excelent film de autor și de echipă, scris impecabil de Lia Bugnar. 

Am fost la „Satul paralel”, cel mai spumos cabaret politic. După ce i-am adulat atâția ani, vreau să zic și înainte de 1989, pe membrii grupului Divertis, am avut și oportunitatea de a-i întâlni în carne și oase. Ocazie cu care mi-am putut da seama că sunt printre puținii care reușesc să-și păstreze umorul intact și dincolo de scenă, deoarece sunt la fel de haioși precum respiră. Aș zice chiar că mă fudulesc pentru că am avut ocazia să-i cunosc un pic pe moldovenii care au schimbat fața umorului românesc. După atâția ani, Silviu Petcu, Cristian Constantin Gretcu, Doru Antonesi, Vali Gora sunt la fel de sclipitori, mi-aș face fără ezitare Revelionul cu ei pe persoană fizică. Lor li se adaugă Florin Constantin, Doru Pârcălabu, dar și Paula Chirilă și actori de la teatrul „Stela Popescu” (de la Palatul Copiilor) în montarea „Satul paralel”, cel mai spumos cabaret politic pe care l-am văzut de ani buni. 

Am fost la Gaudeamus, la standul Humanitas, unde Radu Paraschivescu a lansat „Omul care mută norii”. Am citit excelenta carte în format PDF, înainte de apariție, ceea ce m-a făcut ca la librăria Humanitas de lângă Cișmigiu, atunci când a fost prezentată în premieră, să constat că Radu Paraschivescu scrie un pic mai repede decât poate editura să publice. Această carte este, după știința mea de părerolog, nu avizată, desigur, prima carte despre Greta Thunberg. Sincer, la rapiditatea cu care se mișcă Radu, îl suspectez foarte tare că ar putea fi chiar prima carte din lume despre această micuță suedeză. Greta este doar una dintre «insectele» pe care le prinde Radu în paginile acestei cărți minunate. Mi-a lăsat această impresie de foarte abil mânuitor al plasei cu care prinde tot soiul de fluturi. Fluturele favorit din această carte este nuvela care și dă titlul volumului, care se numește «Omul care mută norii».

Radu Paraschivescu

Am fost la toate astea în noiembrie, dar în alți ani, când, vorba aia, trăiam normal și nu știam asta.

  • Text de Horia Ghibuțiu.

Horia Ghibutiu

  • Newsletter Zile și Nopți:

Newsletter