Săptămâna aceasta, Qreator by IQOS și Mobius Gallery vă invită la ART IN MOTION, expoziția care îmbină mediul artistic tradițional cu digitalul

Dacă nu ați reușit să urmăriți sâmbătă seară vernisajul virtual al expoziției Art in Motion, transmis live, de Noaptea Muzeelor, pe paginile de Facebook Qreator by IQOS și Mobius Gallery, puteți vedea în continuare înregistrarea dialogului dintre artiștii Andrei Gamarț și Roman Tolici, moderat de Roxana Gamarț, co-fondatoarea Mobius Gallery.

Roxana Gamarț

Roxana Gamarț, co-fondatoarea Mobius Gallery

Pe lângă posibilitatea de a vedea pânzele incluse în această expoziție, aveți șansa de a-i asculta pe cei doi artiști vorbind despre lucrările lor, despre contextul în care acestea au fost realizate, ce anume i-a inspirat, care a fost procesul de creație din spatele lor. În felul acesta, vă puteți documenta temeinic înainte de a ajunge la expoziție.

Art in Motion este un concept hibrid, care aduce la un loc arta contemporană și tehnologia, mai exact, animația digitală. În cadrul expoziției, 15 lucrări reprezentative, semnate de Andrei Gamarț și Roman Tolici sunt prezentate în două variante: una originală, așa cum a conceput-o artistul, iar cealaltă, în oglindă, într-o versiune animată, care oferă privitorului noi perspective asupra lucrării originale.

Expoziția poate fi vizitată în perioada 17-21 noiembrie, în București, la Mobius Gallery, din strada Dumbrava Roșie nr. 18, în intervalul orar 14:00-20:00. În cadrul expoziției, lucrările selectate pot fi admirate în forma lor originală, iar versiunea animată a acestora poate fi accesată pe qreator.ro, prin scanarea unui QR code asociat fiecărei lucrări. Ideea care a stat la baza conceptului este aceea de a oferi o nouă perspectivă, mai dinamică, asupra lucrărilor de artă contemporană.

Un motiv în plus pentru a vedea expoziția, atât cea virtuală, cât și pe cea offline, îl reprezintă includerea în proiectul Art in Motion a unor lucrări care nu au mai fost expuse publicului larg de mult timp, fiind parte din colecții private, precum și a unor lucrări mai recente, din perioada 2019-2020, expuse acum pentru prima dată.

Dintre acestea, amintim: The Highway, Sufficient Proximity, Twins, The Oblivion, Nightwatch (Andrei Gamarț), precum și White Matter in Cinema Patria Hall, We Run the Earth, Peace Messenger 1, Dream of Immortality, Mask, Liminality 1 (Roman Tolici).

Andrei Gamarț și Roman Tolici sunt doi dintre cei mai prolifici și apreciați artiști contemporani, care au expus de-a lungul carierei lor, atât în țară, cât și peste hotare, lucrări spectaculoase, apreciate deopotrivă de public, dar și de critici. Diferiți ca stil și abordare, Andrei Gamarț și Roman Tolici se întâlnesc însă pe un teritoriu comun, acela al artiștilor care au atins o anumită maturitate artistică în creațiile lor.

Pânzele, desenele și lucrările grafice ale lui Andrei Gamarț dezvăluie fracturi ale unei lumi care pare suspendată între timp și spațiu. Temele majore care populează această „contra-realitate” tenebră și uneori suprarealistă abordează relația dintre memorie, materie, inocență și eroare.

Iată ce spunea Andrei Gamarț referitor la una dintre lucrările sale care subliniază această temă post-apocaliptică:

Andrei Gamarț

Andrei Gamarț

„<The Highway> ilustrează un cuplu care se depărtează. Lucrarea reprezintă o metaforă a vieții, care se derulează pe repede înainte, pe această autostradă distrusă, astfel încât nu-ți mai dai seama când începe și unde te afli.”

The Highway de Andrei Gamarț

 

Lucrările lui Roman Tolici par a fi detalii ale unei povești monumentale legate de întrebările și anxietățile umane generale. Această forță narativă transformă subiectele recurente în capitole nesfârșite și reflectările vieții de zi cu zi în proiecții despre timp și memorie, surprinse de percepția tandră a artistului. Una dintre lucrările din expoziție care abordează tema timpului este Mask, despre care artistul a vorbit în timpul vernisajului:

Roman Tolici

Roman Tolici

„Este un autoportret realizat într-o oglindă care mărește imaginea. Aproape toți artiștii își mai fac, din când în când, autoportrete. Eu nu fac excepție și le consider cumva niște momente de rezumat al unor etape, o revenire la sine, ca la modelul primordial, cel la care ne raportăm mereu. Am folosit această oglindă care mărește pentru a-mi vedea propriile schimbări, pentru că am lucrat la ea într-o perioadă în care începuseră să-mi apară ridurile și să se depună pe față toate tristețile, angoasele.” 

Joy Ride de Roman Tolici

Qreator by IQOS face parte din viziunea brand-ului IQOS de a susține sectorul creativ din România.

Situat în București, în B-dul Aviatorilor 8A, Qreator by IQOS este unul dintre cei mai activi promotori ai creativității din zona culturală bucureșteană. Prin proiectele pe care le organizează sau le găzduiește, Qreator by IQOS facilitează creativitatea în toate formele ei și susține dezbaterea între actorii culturali. Spațiul este, de asemenea, deschis vizitatorilor, care îl pot rezerva, împreună cu resursele tehnologice de care au nevoie, pentru proiectele lor creative. Qreator by IQOS, #HomeofCreativity, este deschis tuturor creativilor și iubitorilor de creativitate.

Mai multe informații pe qreator.ro și https://www.facebook.com/qreatorbyiqos.