QUEEN - Regina îmbătrâneşte dar nu se predă

OLDIES‌ ‌BUT...‌

logo Queen

QUEEN - Regina îmbătrâneşte dar nu se predă

Queen - AWendowskiPhoto

Roger Taylor și Brian May, AWendowskiPhoto

Ajunşi la o vârstă la care destule stele ale muzicii devin supernove, inepuizabilii rockeri Brian May şi Roger Taylor, co-fondatori ai legendarului grup Queen alături de regretatul Freddie Mercury în urmă cu 50 de ani, arată că live is life şi a câştigat de pe scenele de turneu bătălia pentru supremaţia în topuri dusă cu trupa K-pop de fetişcane Blackpink... căţărându-se în această toamnă pentru a zecea oară în istoria formaţiei pe prima poziţie a UK’s Official Album Chart cu albumul Live Around the World, ce conţine înregistrări din concerte susţinute între 2014 şi 2020. Nu se mai întâmplase de 25 de ani, de la Made in Heaven, ca un LP Queen să devină #1 iar asta reprezintă o reconfirmare a aprecierii fanilor “regalişti”, indiferent de generaţia căreia îi aparţin, pentru energia consumată constant pe parcursul anilor de tandem ca să menţină vie muzica trupei prin intermediul contactului nemijlocit cu publicul.

Queen - AWendowskiPhoto

Adam Lambert și Brian May, AWendowskiPhoto

they (still) are the champions... it’s a kind of magic ar putea spune cei care nu concep Queen fără “capul încoronat” Freddie, cei care nu l-au înghiţit pe Paul Rodgers şi l-au blamat apoi pe May pentru alegerea ca vocalist a unui june finalist din show-ul TV American Idol, pe Adam Lambert, dar aceştia nu trebuie să uite că Lambert cântă deja alături de Queen de 8 ani şi a făcut-o cu succes în peste 200 de concerte - inclusiv la Rock in Rio şi la Isle of Wight Festival -, ţinute în faţa a aproape 4 milioane de spectatori. Nu magiei sau hazardului se datorează expansiunea masivă a fanbase-ului Queen din ultimele decenii, ci flerului unui astrofizician (May) şi al unui biolog (Taylor), convertiţi la religia Rock cu jumătate de secol în urmă, care au înţeles că ‘Regina’ are o nevoie aproape vampirescă de sânge proaspăt. 

Queen - AWendowskiPhoto

Roger Taylor, AWendowskiPhoto

Queen - AWendowskiPhoto

Brian May, AWendowskiPhoto


Rezultatul s-a văzut nu doar live, în turneele Queen+Adam Lambert, dar şi în creşterea explozivă a interesului milenialilor pentru clasicele hituri ale trupei din anii ’70-’80. Sigur, nu trebuie nicicum omis indirectul aport promoţional al oscarizatului film Bohemian Rhapsody din 2018, regizat de Bryan Singer, dar din 16 ianuarie şi până pe 29 octombrie 2020, piesa Bohemian Rhapsody, în interpretarea originală de pe A Night at the Opera, s-a menţinut aproape fără întrerupere în fruntea UK Rock & Metal Singles Chart, a depăşit un miliard de vizualizări pe YouTube, a stat timp de 5 luni şi ceva în topul Billboard ajungând inclusiv #1, iar numărul de download-uri pe platforme se apropie de 1,8 miliarde, ceea ce îl face the most streamed classic rock song of all time! Uimitor pentru o piesă sofisticată compusă în 1975, nu? Dar Brian May şi Roger Taylor au priceput că, în secolul 21, tinerii sunt cei care trebuie cumpăraţi dacă nu-i ai şi nu bătrânii ca în populara zicală, dacă eşti convins că the show must go on, aşa că... Long live the new Queen!

  • Text de Ioan Big

Ioan Big, Publisher Zile și Nopți

  • Foto și Cover foto: AWendowskiPhoto
  • Newsletter Zile și Nopți:

Newsletter