STUDENTSPEARE 2020, o ediție specială

A trecut și cea de a 3-a ediție de STUDENTSPEARE, o ediție mai specială datorită situației date, dar și emoționantă și provocatoare pentru participanți care au povestit ce a însemnat pentru ei toată această experiență.

Ediția de anul acesta Studentspeare a fost una mai diferită, asta datorită faptului că a avut loc online, dar și datorită faptului că au putut participa studenți și de la alte facultați, nu doar de la specializări din domeniul artei. Astfel că mulți dintre ei au intrat în acest proiect fără prea multă experiență în teatru sau a crea un film, însă ceea ce i-a legat a fost pasiunea pentru teatru și pentru Shakespeare.

Pentru Elena Nicolae (“Who's the fool” și “Insta twelfth night”), participant în cadrul STUDENTSPEARE, aceasta a fost o ocazie de a-l descoperi pe William Shakespeare și de a mai adăuga o cărămidă la povestea ei în căutarea scriitorului englez. Elena apreciază foarte mult ceea ce a învățat de la traineri. Sebastian Grama spune ca i-a deschis noi uși către lumea lui Shakespeare, iar întâlnirile cu Natalia Cebanu și Mihai Smeu au fost uimitoare pe tot parcursul realizării produselor creative.

Când e vorba de teatru, sunt stăpână pe acest teritoriu. M-am speriat puțin când m-am văzut pusă în fața realizării unui filmuleț, dar această stare a dispărut repede pentru că, da, am fost toți ca o familie.

De asemenea, un om pe care Elena nu îl poate uita este Alina Chiriac, unul din organizatorii Studentspeare, despre care spune ca i-a transmis o energie bună încă din prima dimineață când a primit mesajele de bun-venit în grup de la ea.

Mi-a transmis o energie pe care nu am cuvinte să o explic. Îi mulțumesc pentru suport și răbdare. Cred că a primit zilnic sute de mesaje de la noi.

Despre filmulețe, Elena spune că a fost foarte frumoasă și fun munca din spatele lor, dar și provovator deoarece a trebuit să cânte hip-hop, ceea ce nu a mai făcut niciodată:

Nu am crezut că voi ajunge vreodată să cânt hip-hop. Ce să vezi, Studentspeare m-a provocat și nu m-am lăsat. Chiar dacă lucram nopțile pe zoom alături de Mihai, Oana și Claudia, oboseala dispărea. Când am reușit să ne vedem pentru a filma, nici nu ai fi zis că nu ne știam. Au avut răbdare cu mine să prind ritmul piesei, asta mi-a dat posibilitatea să râd și să mă relaxez. Am tras cred că de 20 de ori, sau cam așa ceva . Era tare amuzant ca unul era mai relaxat ca altul și tot repetam procesul. Pentru că voiam să avem de unde alege. Când am văzut montajul făcut de Joh, mi-au dat lacrimile. Săream prin casă ca un copil mic și fericit. 

Sunt tare mândră de acest video și, da, am făcut și hip hop. Yoooo !!

Sursa: arhivă personală. Filmări „Who's the fool”

La cel de al 2-lea filmuleț, Elena, împreună cu colegul ei Mihai Bercaru, au trebuit să îi interpreteze pe Viola și Orsino într-un live... pe Instagram. Aceasta spune că a avut foarte multe emoții, însă a avut noroc și cu Mihai care i-a fost alături. De asemenea a fost și fun datorită reacțiilor pe care le primea in timpul live-ului și lumea care nu știa că ei interpretează o scenetă în direct:

A fost amuzant că noi făcând filmarea și Live-ul seara, pe timpul zilei am zis să facem niște probe tehnice. Ne-am schimbat numele la insta și ne-am apucat să facem probe... primeam o grămadă de mesaje cum că dacă m-am apucat de live-uri, de ce e Viola scris, și multe altele. Am fost surprinsă să văd că lumea ne-a urmărit live-ul. Vedeam cum ne scrie lumea acolo, încercam să nu mă bufnească râsul dar să îmi și continui drumul pe care îl aveam cu personajul meu.

Elena mai spune că toată această experiență pentru ea a fost magică și că s-a simțit ca într-o familie în acest proiect, a avut ocazia de a cunoaște oameni noi de la care a avut multe de învățat, a legat prietenii, l-a redescoperit pe Shakespeare și a avut ocazia să facă ceva de care ii era dor, să joace teatru.

Cu provocări s-au confruntat și alți participanți. Natalia Andronachi („Olivia's choice” și „Reconstituire”), o altă participantă STUDENTSPEARE, spune că nu a mai lucrat la un film până acum şi venind și din altă arie, nu cea a teatrului, acest proiect a fost incitativ pentru ea:

Procesul a fost challenging, niciuna dintre noi nu a mai lucrat la un film până acum. Hildegard a pregătit un scenariu pe care l-am folosit și l-am adaptat în timp ce filmam. Ne-am dat seama că trepiedul pregătit nu era potrivit pentru camera noastră și atunci am rugat o prietenă, Gabriela, care întâmplător avea timp, să ne fie cameramană și să ne ajute. Ea ne-a dat mai multe idei legate de imagine, care au ajuns parte din film.

Sursa: arhivă personală. Filmări “Olivia's choice”

Pentru Johannes Micu de Turzansky („Who's the fool”),

acest proiect a fost o experiență unică în care a cunoscut oameni foarte talentați și a avut ocazia de a lucra mai mult cu Shakespeare.

Mihai Bercaru („Who's the fool” și „Insta twelfth night”) descrie această experiență printr-o frază:

,,a lucra ca un profesionist”: am avut o saptămână în care să ne vedem pe zoom și am avut la dispoziție doar câteva ore să facem un filmuleț de 4-5 minute și sunt foarte fericit că am întâlnit pentru prima dată în carne și oase oamenii aceia și în câteva ore am reușit să facem un video chiar onorabil , mai mult decât onorabil și chiar pot spune că am lucrat ca niște profesoniști și a fost o experiență pe care o recomand tuturor studenților.

Pentru Teodora Antal („Click”) acest proiect a însemnat descoperirea unor lucruri prețioase, artistice, tehnice, dar mai ales umane:

Să dai încredere totală unui om pe care nu l-ai văzut în viața ta, să îți deschizi inima și să te comporți de parcă l-ai ști de-o viață, din prima zi in care vă vedeți și să vă armonizați atât de bine în artă... pare că e așa, un ideal... undeva... departe. Mie asta mi s-a întâmplat.

Sursa: arhivă personală. Filmări “Click”

Așadar, pentru unii dintre participanți, Studentspeare a însemnat o provocare, pentru alții a acorda încredere unui om nou, pentru unii a învăța lucruri noi, pentru alții a cânta hip-hop, a face ceva ce nu au mai făcut, a lega prietenii, a-l descoperi pe Shakespeare și iubirea pentru teatru sau pur și simplu a ieși din cotidian, a încerca o experiență nouă și a găsi o gură de aer în tot acest peisaj:

Pentru mine Studentspeare a fost o gură de aer în pandemie și o să rezum toată experiența pe care am trăit-o alături de organizatori și de studenți cu vorba aceea: < omul tace și face>- Alina Chiriac.

A fost o gură mare de oxigen de care aveam nevoie în această perioadă. Îmi era dor de teatru, simțeam că lipește ceva din mine, am reușit totuși să refac puzzle-ul și abia aștept să mă reîntorc în sala de repetiții și pe scenă, iar la anul să ne vedem la ediția 4 de Studentspeare pe scenă. Acum suntem toți o mare familie . -Elena Nicolae

Și Elena mai are un gând bun de transmis:

Până data viitoare, să nu renunțăm ca în nebunia noastră să mai căutăm ceea ce nu suntem și să fim noi înșine în această nebunie care poate deveni a noastră și ne poate face povestea specială, plină cu zâmbete.

  • Articol realizat de NICOLETA FLEICAN
  • Newsletter Zile și Nopți:

Newsletter