PE GUSTUL NOSTRU: Home made în vreme de pandemie - Bouyourdi ca la mama Grecia acasă

Nicio vacanță în Grecia nu rămâne fără o impresie puternică asupra papilelor gustative. Sigur, fructele de mare sunt vedetele vacanțelor în Elada dar amatorii de brânzeturi sunt și ei recompensați pentru deplasarea la fața locului. 

După o vacanță în care m-am răsfățat cu manouri – o brânză asemănătoare ca textură cu urda noastră, Kefalotyri – brânza greco-cipriotă similară cașului de la noi, care merge nu doar pe grătar ci și crudă, în combinație cu smochine, struguri și un pahar de vin roșu, am decis- la întoarcerea acasă – să-mi fac provizii de brânză pentru un Bouyourdi home made.

Bouyourdi-ul – echivalentul grecesc al fondue-ului francez – e un aperitiv originar de prin părțile Salonicului. Vei găsi nșpe mii de rețete pe internet care mai de care mai frumos scrise și mai elegant fotografiate. Niciuna din rețete nu e însă completă. 

Bouyourdi-ul care se mănâncă la Salonic și în mai toată Macedonia grecească nu se face doar cu feta – prințesa brânzeturilor grecești. Mă rog, să lăsăm vorbăria și să trecem la fapte. Pentru un Bouyourdi ca-n tavernele grecești ai nevoie de două feluri de brânză: feta și kasseri. Feta știi ce e, o poți cumpăra și în supermarketurile noastre. Kasseri – un tip de brânză care aduce și cu cașcavalul nostru și cu pecorino-ul italienesc – e mai greu de găsit la noi dar, slavă Domnului- au apărut și în București magazine cu specialități grecești.

Rețeta de Bouyourdi

Rețeta de Bouyourdi e simplă, ziceam – dacă ai feta și kasseri. Într-un bol de sticlă termorezistentă – dacă ai un vas mic de ceramică e chiar fiță – mărunțești 100 de grame de feta, tai două trei feliuțe de roșie, două trei feliuțe de ardei (ardei iute e în rețeta grecească!), presari puțin oregano, arunci un strop de ulei de măsline și acoperi totul cu un strat de kasseri. Lași combinația la cuptor, la o temperatura medie, cam 20 de minute. Scoți vasul din cuptor, îți torni un pahar de vin roșu cât se răcește... Poftă bună! 

Bouyourdi

Acum, să fim bine înțeleși, poate ai chef de Bouyourdi și n-ai decât feta în frigider. Nu-i o crimă să folosești altceva în loc de kasseri. Dar în niciun caz parmezan sau vreun alt de tip de brânză dură. Mai degrabă un cașcaval ceva mai moale, poate gouda, care se topește cât și cum trebuie la cuptor.

  • Text de George Mihalcea.

  • Newsletter Zile și Nopți:

Newsletter