Eroine de acţiune. MILLA faţă de restul.

Milla Jovovich (Resident Evil)

Într-un mileniu în care resurgenţa militantismului feminist produce reverberaţii publice extrem de puternice este dificil de explicat trendul de împuţinare până spre dispariţie a female action heroes. În fond, ca tipologie, acestea au proiectat în permanenţă în personajele lor o sumă de calităţi incontestabile chiar pentru o societate patriarhală, transformându-le pe actriţe în icon-uri Pop culture, mai ales dacă ne raportăm la “veteranele” Sigourney Weaver, Jamie Lee Curtis, Linda Hamilton, Pam Grier sau Cynthia Rothrock.

Angelina Jolie (Lara Croft), Zoe Saldana (Colombiana), Gal Gadot (Wonder Woman)

Una din cauze o reprezintă ridicarea nivelului aspiraţional al actriţelor şi refuzul acestora de a se cantona într-un singur registru cinematografic. Angelina Jolie nu mai este de ani buni o female action star alegând să nu mai joace din 2010 roluri ca cele din Lara Croft, Wanted sau Salt. Idem Zoe Saldana (Colombiana, The Losers), ce intră altfel în istoria filmulului, concentrându-se pe  Avatar şi Guardians of The Galaxy. Şi mai e ceva: un singur rol, fie acesta unul memorabil, nu e suficient pentru public, deci Uma Thurman (Kill Bill) sau Demi Moore (G.I. Joe) nu pot fi catalogate ca eroine de acţiune. Nici mult mai tânăra Gal Gadot ca Wonder Woman... pentru moment.

Scarlett Johansson (Lucy), Michelle Rodriguez (The Assignment)

Scăderea numărului vedetelor de filme de acţiune are şi o explicaţie pragmatică: cultivarea francizelor (Underworld - Kate Beckinsale, The Hunger Games – Jennifer Lawrence), la care, în unele cazuri, s-a adăugat efectul absorbţiei individualităţilor în ansambluri (Avengers, X-Men, Fast & Furious), care a privat actriţele de statutul de “cap de afiş” şi de timpul necesar implicării în Actionere de sine stătătoare. Din acest motiv e greu de apreciat cum vor evolua în viitor de exemplu Scarlett Johansson sau Michelle Rodriguez care mai au deja fiecare în portofoliu titluri promiţătoare (Lucy şi Ghost in the Shell şi, respectiv, The Assignment şi Widows).  

Charlize Theron (Atomic Blonde)

Până să vedem dacă Charlize Theron (Aeon Flux, Atomic Blonde, The Old Guard), principala contracandidată, va persevera cu Atomic Blonde 2 în contextul crizei sanitare pe care o traversăm, MILLA JOVOVICH rămâne pentru moment singura female action superstar autentică prin faptul că de 20 de ani continuă să se identifice constant cu roluri principale din filme de acţiune, în primul rând datorită longevivei francize Resident Evil (2002-2016), dar şi a personajelor Leeloo (The 5th Element), Violet (Ultraviolet), Milady (The Three Musketeers) şi Kate Abbott (Survivor). La care se adaugă în primăvară multaşteptatul Fantasy de acţiune Monster Hunter, în care Milla formează un inedit tandem cu Tony Jaa. Deci, până una alta, aşteptăm ca Alice în Ţara Zombi să se transforme în Artemis cea hăcuitoare de Diablo!

Milla Jovovich (Resident Evil)

Milla Jovovich (The 5th Element)

Milla Jovovich (Ultraviolet)

Milla Jovovich (The Three Musketeers)

Milla Jovovich (Survivor)

Milla Jovovich (Monster Hunter)

 

MONSTER HUNTER - Official Traile

 

 

  • Textde Ioan Big

Ioan Big, Publisher Zile și Nopți

  • Newsletter Zile și Nopți:

Newsletter