Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 29/11/2020
Muzică

Renumitul dirijor Ion Marin duce faima României în orașul lui Mozart

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii Renumitul dirijor Ion Marin duce faima României în orașul lui Mozart Share Renumitul dirijor Ion Marin duce faima României în orașul lui Mozart


Celebra Universitate Mozarteum de la Salzburg (Austria) a anunțat numirea dirijorului Ion Marin în calitate de Prof. Univ. și conducător artistic al activității de concert a universității. Catedra de dirijat pe care Ion Marin o conduce va purta numele lui Claudio Abbado, unul dintre cei mai mari dirijori ai lumii.

Titulatura catedrei a fost aleasă special în cinstea remarcabilei conexiuni dintre Ion Marin și Claudio Abbado, ca simbol al fabuloasei prietenii dintre cei doi mari muzicieni.

Renumitul dirijor Ion Marin duce faima României în orașul lui Mozart

Este o mare emoție să mă întorc peste ani la Universitatea Mozarteum în calitate de profesor. Dedicația numelui catedrei făcută mentorului meu Claudio Abbado mă onorează. O mare parte a activității lui Claudio Abbado a fost legată de formarea și educarea tinerelor generații de muzicieni. Consider această misiune de transmitere a tradiției ca pe un element esențial în viața unui artist. A putea face asta în cadrul Mozarteum-ului de la Salzburg, atât de bogat în ceea ce privește marea istorie a artei muzicale europene, este un prilej de mare bucurie și responsabilitate” – a declarat Ion Marin care, de altfel, a și studiat la prestigioasa universitate. 

Primul proiect pe care reputatul dirijor îl va pune în practică în calitate conducător artistic al activității de concert a Universității Mozarteum va începe anul viitor, pe 27 ianuarie, în cadrul Festivalului Mozartwoche și va fi dedicat primelor simfonii mozartiene, la care vor participa mari artiști precum Daniel Barenboim, Marta Argerich, Maxim Vengerov, precum și Orchestra Filarmonică din Viena.

Invitația de a coordona artistic activitatea concertistică a universității, precum și numirea la conducerea Catedrei de dirijat Claudio Abbadourmează altor numeroase colaborări ale muzicianului Ion Marin cu Universitatea Mozarteum, dintre care o amintim pe cea mai recentă: în luna iulie 2020, când celebrul dirijor de origine română a susținut aici un Masterclass în arta dirijorală la care au participat studenți și dirijori de cor și orchestră din întreaga lume.

Cu o istorie de peste 170 de ani, Universitatea Mozarteum a fost fondată în onoarea lui Wolfgang Amadeus Mozart, născut în Salzburg, și, alături de Fundația Internațională și Orchestra cu același nume, face parte din emblematica triadă cultural – educațională „Mozarteum”, dedicată în mod oficial memoriei genialului compozitor austriac. Pe lângă excepționala activitate academică, Universitatea Mozarteum este implicată în organizarea și desfășurarea celebrului Festival Mozartwoche, considerat unul dintre cele mai valoroase și reputate festivaluri de muzică cultă, care atrage anual cei mai cunoscuți artiști ai lumii.

Renumitul dirijor Ion Marin duce faima României în orașul lui Mozart

Departament de Dirijat al Univeristății Mozarteum își desfășoară activitatea având ca sursă de inspirație standardele academice trasate de însuși Herbert von Karajan, celebrul dirijor originar din Salzburg, care a studiat la această universitate între anii 1916 și 1926.

Personalitate fascinantă a scenei muzicale internaționale, dirijorul Ion Marin este unul dintre puținii dirijori care se manifestă la cel mai înalt nivel atât în domeniul muzicii simfonice, cât și în cel al operei.

Este invitat frecvent să dirijeze pe marile scene ale lumii și a condus majoritatea orchestrelor importante ale lumii, cum sunt Orchestra Filarmonicii din Berlin, Orchestra Gewandhaus din Leipzig, Capela de Stat din Dresda, Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii Bavareze, London Symphony Orchestra, Philharmonia, Orchestra Națională a Franței, Orchestra Academiei Santa Cecilia din Roma, Orchestra Simfonică din Hamburg, Orchestra Filarmonică din St. Petersburg, Orchestra Simfonică din Shanghai, Orchestra Filarmonicii din Beijing, Orchestra Simfonică Bournemouth și multe altele. De asemenea, dirijează în mod regulat în Japonia, unde conduce Orchestra Simfonică NHK și Orchestra Simfonică Metropolitană din Tokyo. Din sezonul 2014/2015, deține funcția de Dirijor Principal Invitat al Hamburger Symphoniker, orchestra rezidentă a emblematicei Elbphilharmonie.

În sezonul concertistic 2019/2020, a colaborat cu celebrul pianist Lang Lang și San Francisco Symphony, precum și cu renumitul pianist de jazz Chick Corea, în două concerte speciale, susținute la Royal Opera House of Muscat.

Pe plan național și european, maestrul Ion Marin este recunoscut în mod oficial pentru serviciile deosebite aduse culturii, artei și imaginii României în lume, precum și pentru dimensiunea socială a impactului său. Ion Marin este Directorul de onoare al Corului Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” și, de asemenea, Președintele fondator al Programului Național Cantus Mundi România și Symphonia Mundi, instituite în anul 2011 la inițiativa domniei sale. Din ianuarie 2019, odată cu înființarea Orchestrei Uniunii Europene, când România a preluat președinția rotativă a CE, Maestrul Ion Marin a fost numit manager si director artistic al acestui amplu proiect de diplomație culturală.

Informații suplimentare sunt disponibile pe website-ul Universität Mozarteum Salzburg

 

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută