Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Icon Film Zile si Nopti 04/12/2020
Film Lifestyle

3 dintre mașinile memorabile din filme cu James Bond

Gruia Dragomir De Gruia Dragomir
Comentarii 3 dintre mașinile memorabile din filme cu James Bond Share 3 dintre mașinile memorabile din filme cu James Bond


Citește și:

Dacă în basme părinții veneau călare pe cai albi (uneori înaripați), în basmele moderne, cu agenți secreți, cabalinele au fost înlocuite de bolizi periculoși și dotați cu tot felul de gadgeturi. Așa că nu poți vorbi de James Bond fără să menționezi și mașinile sale, ar fi o blasfemie, pentru că Bond nu circulă niciodată cu transportul în comun, e o chestie de supraviețuire, de statut și de marketing.

În fiecare film, James Bond a apărut la pachet cu un nou automobil. Iată 3 dintre cei mai memorabili „armăsari” (putere):

Aston Martin DB5 / „Goldfinger” (1964), „Thunderball” (1965)

Aston Martin DB5 în „Goldfinger” (1964)

James Bond a fost și este puternic legat de brandul Aston Martin. Încă din cel de-al treilea film din serie, agentul 007 a început să conducă un Aston Martin, întocmai ca în romanele lui Ian Fleming. Modelul DB5 (1963) a fost primul Aston Martin condus de Bond într-un film. A apărut pentru prima dată în „Goldfinger” (1964), apoi în „Thunderball” (1965).

Aston Martin DB5 în „Thunderball” (1965) 

De atunci, Aston Martin ‘63 a devenit una dintre cele mai faimoase mașini ale seriei și a rămas cu porecla de „mașina lui James Bond”. Acest model clasic a revenit și în filme mai recente, precum „Tomorrow Never Dies” (1997), „Casino Royale” (2006) sau „Skyfall” (2012). De multe ori, acestea au fost echipate cu tot felul de gadget-uri, cum ar fi lansatoare de rachete sau mitraliere.

Lotus Esprit S1 / „The Spy Who Loved Me” (1977) 

O fi Aston Martin mașina James Bond, dar cel mai cool automobil al agentului 007 este, fără doar și poate, cel din „The Spy Who Loved Me”. Adică un Lotus Esprit S1, cu un design țiplă, dar și care îi permite lui Jame Bond (interpretat aici de Roger Moore) să călătorească în aer, pe pământ și pe sub apă.

Lotus Esprit S1 în „The Spy Who Loved Me” (1977)

Partea și mai mișto este că nu este în totalitatea vorba de o fantezie, pentru că versiunea submarin a mașinii Lotus Esprit S1 a fost reală. Producătorii filmului au construit un minisubmarin funcțional din carcasa acestei mașini.

BMW Z3 / „Goldeneye” (1995)

Timothy Dalton n-a avut prea mare succes în rolul lui Bond, așa că producătorii s-au gândit să facă schimbări majore. După o pauză de 5 ani, franciza a primit un reboot și Pierce Brosnan a luat rolul agentului 007, dar și volanul unui nou brand auto: BMW. În „Goldeneye”, lui Bond i se oferă un BMW Z3 plin de gadgeturi pe care i le prezintă Q (Desmond Llewelyn): parașută, radar, scaune cu eject și rachete în spatele farurilor.

BMW Z3 în „Goldeneye” (1995)

BMW a rămas mașina lui James Bond în 3 filme cu Pierce Brosnan, ultimul model fiind cel din „The World Is Not Enough” (1999), un BMW Z8 dotat cu la fel de multe nebunii. Pentru BMW această mișcare s-a dovedit una profitabilă, pentru că vânzările din acea perioadă au explodat. Aparent, mulți bărbați își doresc să fie Bond. Din 2002, odată cu filmul „Die Another Day”, și până în prezent, James Bond a revenit la brandul Aston Martin.  

3 dintre mașinile memorabile din filme cu James Bond

Toate filmele James Bond de până acum sunt disponibile pe HBO și HBO GO

  • Text de Gruia Dragomir.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută