Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 24/12/2020
Muzică

30 de ani de la Violator

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii 30 de ani de la Violator Share 30 de ani de la Violator


30 de ani de la Violator

Se spune că mișcarea new-wave a început cu albumul Joy Division – Closer (1980) și se încheie cu Violator, al șaptelea album de studio al celor de la Depeche Mode, lansat în martie 1990. Violator rămâne, fără îndoială, unul dintre cele mai bune albume de muzică alternativă lansate vreodată și se poate considera drept materialul care i-a impus pe cei patru băieți din Basildon pe plan mondial.

Albumul reușește să surprindă o atmosferă și o stare pe care nu le reîntâlnim pe alt material lansat de DM. Deși poate fi considerat drept o legătură între synthpopul anilor ‛80 și noul val al muzicii electronice din anii ‛90 sau un album extrem de popular printre iubitorii de muzică alternativă, Violator este o colecție impresionantă de piese produse perfect. Este muzică electronică în măsura în care întâlnești și chitare distorsionate.

Cuprinde doar nouă melodii și totuși niciuna nu poate fi catalogată drept „veriga slabă”. Toate cele nouă piese produse genial de Depeche Mode și Flood puteau aspira la titlul de hit-single.

30 de ani de la Violator

Primul single, Personal Jesus, a fost lansat cu o jumătate de an înaintea LP-ului (!), iar combinația de synth-rock cu influențe blues a oferit trupei șansa primului gold single în SUA. Personal Jesus este, în continuare, cea mai cunoscută piesă DM de ambele părți ale Atlanticului. Al doilea extras pe single, Enjoy the Silence (lansat pe 5 februarie 1990), avea să devină cel mai bine vândut din istoria formației, câștigând și un Brit Award drept recunoaștere. Enjoy the Silence a cucerit lumea datorită unor versuri și tonalități pe cât de simple (oare?) pe atât de irezistibile, dar și grație unui clip de excepție semnat Anton Corbijn. Au urmat Policy of Truth și World In My Eyes, două capodopere synthpop care seduc de la primele acorduri.

30 de ani de la Violator

Practic, fiecare piesă de pe acest album ar fi putut fi extrasă pe single, cu același succes. Halo, de exemplu, este una din melodiile de suflet ale componenților formației și este una dintre piesele al căror succes la public nu s-a erodat în timp. Apoi Waiting for the Night, una dintre puținele piese lente din repertoriul Depeche interpretate de Dave Gahan, sau Sweetest Perfection și Blue Dress, melodii care demonstrează încă o dată calitățile vocale ale compozitorului trupei, Martin Lee Gore (ale cărui backing vocals se întâlnesc însă pe întregul album).

Violator este albumul care a consacrat Depeche Mode ca fenomen global. „Isteria” Depeche a cuprins toate meridianele, din însoritul Los Angeles, unde aproape 20.000 de fani s-au călcat în picioare și au făcut haos în oraș cu ocazia unei sesiuni de autografe de la un magazin de muzică, și până în cenușiul București post-revoluționar.

Albumul a fost promovat printr-un turneu mondial care a confirmat trupei statutul de cult-band. World Violation Tour a numărat peste 90 de reprezentații, majoritatea fiind vândute în timp record. De exemplu, cele 48.000 de bilete pentru concertul de pe Dodger Stadium din Los Angeles, au fost epuizate în mai puțin de o oră. Și nu exista Internet pe vremea aia…

30 de ani de la Violator

Deși au trecut trei decenii de la lansare, Violator rămâne albumul maturității artistice a celei mai inovative formații din muzica sfârșitului de secol XX, demonstrând încă o dată că muzica de calitate nu are vârstă. Deși Violator îți poate lăsa impresia că a fost înregistrat în urmă cu câteva zile…

Text de Claudiu-Gabriel TACHE

30 de ani de la Violator

VIOLATOR

Data lansării: 19 martie 1990

Studio: Logic, Milano / Puk,

Gjerlev (Danemarca) / The

Church, Londra / Master Rock,

Londra / Axis, New York

Durata: 47:02

Label: Mute

Producători: Depeche Mode și Flood

TRACK LIST

  1. World in My Eyes 04:26
  2. Sweetest Perfection 04:43
  3. Personal Jesus 04:56
  4. Halo 04:30
  5. Waiting for the Night 06:07
  6. Enjoy The Silence 06:12
  7. Policy of Truth 04:55
  8. Blue Dress (includes hidden track „Interlude” starting at 04:18) 05:41
  9. Clean 05:28

Extrase pe single:

Personal Jesus (29 august 1989)

Enjoy the Silence (5 februarie 1990)

Policy of Truth (7 mai 1990)

World in My Eyes (17 septembrie 1990)

World in My Eyes

Personal Jesus

Halo

Enjoy The Silence

Policy of Truth

Clean

Citește mai multe despre Depeche Mode în ediția specială SUNETE Depeche Mode 40.

Pachetul special Sunete Depeche Mode 40 cuprinde revista Sunete, în format mare, A4, 132 pagini 100% Depeche Mode. Alături de revistă, pachetul mai cuprinde cartea Versurile Depeche Mode (format A6, 196 pagini), o mască de protecție reutilizabilă din bumbac “à la mode” și 6 autocolante.

Pachetul se vinde exclusiv online AICI

30 de ani de la Violator

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută