Nu e vreme de murit pentru muzica seriei James Bond

Coloana sonoră a filmelor cu James Bond înseamnă o temă recognoscibilă reorchestrată la infinit și o puzderie de hituri interpretate de staruri internaționale, unele care au tras după ele filmul, altele care au fost înghițite de uriașa miză comercială.

N-am nici cea mai mică idee ce îi vor fi spus producătorii primului film cu James Bond, „Dr. No”, compozitorului Monthy Norman, în afară de faptul că filmul e atât de scump încât ar face bine ca tema să fie genul de bucată muzicală pe care s-o iei cu tine când pleci de la cinema.

John Barry a orchestrat această versiune și a intrat în galeria de aur a celor mai influenți și longevivi compozitori ai francizei, ultimul fiind, m-aș hazarda să afirm, chiar mai presus de media seriei: Hans Zimmer („No Time To Die”).

S-au făcut nenumărate ierarhii ale pieselor principale din seria James Bond, de când protagonistul era Sean Connery până la Daniel Craig, ajuns, iată, la cântecul său de lebădă în pielea celui mai cunoscut agent din serviciile secrete britanice.

Pentru că sunt cititor fidel, mi-a plăcut un clasament publicat de revista „Rolling Stone”, care a ierarhizat după criterii dincolo de notorietatea interpretului sau de popularitatea piesei melodiile seriei. Top 10 arată așa:

1. 'Goldfinger' - Shirley Bassey

2. 'Live and Let Die' - Paul McCartney and Wings

3. 'You Only Live Twice' - Nancy Sinatra

4. 'Skyfall' - Adele

5. 'Diamonds Are Forever' - Shirley Bassey

6. 'Nobody Does it Better' - Carly Simon

7.  'Thunderball' - Tom Jones

8. 'For Your Eyes Only' - Sheena Easton

9. 'On Her Majesty's Secret Service' - John Barry Orchestra

10. 'Moonraker' - Shirley Bassey 

Precum vedeți din Top 10 lipsesc piese marcante ale ultimelor decenii, de la „A View To A Kill” - Duran Duran la „GoldenEye” - Tina Turner. Spre mica mea satisfacție, lipsesc și cântece care, iarăși sunt subiectiv, n-au corespuns standardului prea înalt al francizei, de la trivialul 'The Man with the Golden Gun' - Lulu și cacofonicul 'Another Way to Die' - Jack White și Alicia Keys la inspidul 'The Living Daylights' - A-Ha sau ratatul 'You Know My Name' -Chris Cornell la mediocrul 'Die Another Day' - Madonna ori la miorlăitul 'The World Is Not Enough' - Garbage.

Ce ne spune acest clasament este că piesa e foarte importantă, dar primează artistul. De aceea, Shirley Bassey are trei prezențe. Galeza e, pur și simplu, vocea de neegalat a francizei.

Sigur că de la publicarea acestui clasament, în 2015, peisajul muzical al francizei s-a schimbat. După Oscarul luat de Adele cu „Skyfall”, a mai venit unul, cel al lui Sam Smith, pentru admirabila interpretare a piesei „Writing's On The Wall”.

Sam Smith „Writing's On The Wall”

Tot pe o baladă mizează și viitorul Bond, „No Time To Die”. Puștoaica Billie Eilish are, cu piesa omonimă titlului din 2021, deja aproape 25 de milioane de vizualizări pe YouTube pentru o piesă lansată la jumătatea lui februarie.

Billie Eilish „No Time To Die”

O piesă languroasă, interpretată excepțional în cheie voalată, un slow unduitor și obsedant, fără doar și poate, o candidată la Oscar și dacă nu ar fi beneficiat de incredibila mașinărie de marketing a francizei.

Fool me once, fool me twice/ Are you death or paradise?” sunt cele mai vulnerabile și deopotrivă puternice fraze muzicale ale anului. Nici pentru muzica seriei James Bond nu e vreme de murit.

Toate cele 26 de filme din seria James Bond sunt disponibile acum pe platforma HBO GO

  • Text de Horia Ghibuțiu.

Horia Ghibutiu

  • Newsletter Zile și Nopți:

Newsletter